Nu trebuie să lipsească nici informaţiile legate de istoricul clădirii sau al terenului, dacă în apropiere se organizează “manifestări populare periodice” sau dacă în zonă există pericol de inundaţii sau de surpări. La acestea se adaugă datele concrete legate de istoricul casei şi alte posibile dezavantaje ale vecinătăţilor. Astfel, potenţialul cumpărător trebuie să fie înştiinţat dacă locuinţa, fie apartament la bloc sau casă, se află lângă o linie de tramvai sau dacă este construită peste o magistrală de metrou. “După noua lege, agentul imobiliar trebuie să ştie până şi ce se întâmpă pe stradă, adică ce marşuri pot apărea şi dacă îl vor polua fonic pe viitorul proprietar. Este total aberant, când ştim cu toţii că protestele sunt aprobate de primării. În forma sa iniţială, actul normativ cuprindea şi alte reglementări absurde, dar la unele s-a renunţat în urma discuţiilor cu reprezentanţii ANPC”, ne-a declarat Ruxandra Cleciu, preşedinta Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Firmele care nu furnizează clienţilor toate informaţiile esenţiale despre imobilul sau terenul pe care vor să îl vândă riscă amenzi de 3.000 până la 30.000 de lei.
30.000 de lei amendă pentru cine nu respectă legea
“Legea nu cuprinde decât nişte lucruri de bun-simţ, pe care orice firmă care se respectă le pune în aplicare şi acum. Lunar, la fiecare OPC curg zeci de reclamaţii de la cumpărători. Mulţi oameni se plâng că sunt duşi să vizioneze o casă la 10 noaptea sau li se spune că aceasta ar avea 100 de metri pătraţi, iar în acte e mult mai mică. După ce semnează antecontractul, se trezesc că nu mai pot da înapoi decât dacă plătesc câteva mii de euro. Aceste clauze abuzive trebuie să dispară cât mai repede”, explică Irina Vasile, şef serviciu ANPC.
«Mulţi vând fără a şti nimic despre imobil»
Oamenii care lucrează în domeniul imobiliar nu sunt de acord cu noile reglementări, pe care însă vor fi obligaoei să le respecte începând cu 2009. Ei nu cred că cineva poate face o documentare atât de amănunoeită despre fiecare imobil în parte.