Românii care ţin post şi nu numai pot acum să adauge în meniul lor câteva trufandale. Ţăranii au ieşit pe piaţă cu lobodă, ştevie şi urzici. Iar preţurile sunt pentru orice buzunar. Dacă o pungă cu urzici este 3 lei (aproximativ 300 de grame), o legătură de lobodă ca şi una de ştevie, de altfel, costă un leu.
Steliana Dima, din Băleni-Sârbi, judeţul Dâmboviţa, s-a chinuit ceva la culesul urzicilor pe care le vinde în Piaţa Obor din Bucureşti. Face asta de ani buni, dar ştie că sunt mulţi clienţi amatori de mâncarea de urzici şi ca atare a meritat efortul, susţine ea.
“Dau o punguţă cu trei lei. Pentru o cratiţă cu mâncare de urzici e nevoie cam de trei astfel de punguţe”, ne-a zis femeia.
Bogate în vitamine şi în minerale
Şi Paulina Nicolae din Clejani, Giurgiu, a ieşit cu marfă proaspătă în Piaţa Obor. Cum s-au făcut loboda şi ştevia, femeia le-a adus la tarabă.
“Sunt delicioase, mamă, şi sunt şi sănătoase”, îşi îmbie femeia clienţii.
Dacă urzicile “combat” hipertensiunea şi anemia, loboda şi ştevia sunt bogate în vitamine şi minerale, iar toate sunt recomandate pentru detoxificarea organismului.
Iată cât vă costă un meniu de post
Pentru o CIORBĂ DE LOBODĂ aveţi nevoie de: o ceapă (0,2 lei), un morcov, o rădăcină de pătrunjel (un leu), o ţelină mică (0,5 lei), cinci legături de lobodă (4 lei), 3 linguri de orez (0,7 lei), două linguri de ulei (0,2 lei), sare şi o lămâie. Dacă ar fi să adunăm preţurile fiecărui ingredient, o astfel de ciorbă costă 7 LEI.
În cazul în care pentru felul doi vreţi să pregătiţi o MÂNCARE DE URZICI, e bine să ştiţi că vă costă puţin peste 10 lei şi aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un kilogram de urzici (10 lei), o ceapă mare (0,2 lei), două linguri de ulei (0, 2 lei), doi căţei de usturoi (0,2 lei), o lingură de făină şi sare.
Dacă pentru desert vă gândiţi la o MÂNCARE DE PRUNE USCATE, vă spunem că trebuie să pregătiţi cam 9 lei şi aveţi nevoie de 500 g prune uscate (7, 5 lei), patru linguri de zahăr (0, 6 lei), o ceapă mare (0,3 lei), o jumătate de cană de orez (0, 5 lei), trei linguri ulei (0, 2 lei), apă şi sare.
Foto: Delia Chilianu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro