Cum românul dă pe mâncare şi jumătate din banii câştigaţi şi, în consecinţă, este extrem de sensibil la preţ, orice ban rămas în plus contează. Decizia de a reduce de la 24% la 9% taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru toate alimentele, fără diferenţieri, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică înseamnă reduceri de preţ de cel puţin 12%. Concret, ce înseamnă asta pentru buzunarul românului? De exemplu, salamul de Sibiu feliat (150 g) ar trebui să se ieftinească de la 11,8 lei la 10,8 lei, kilogramul de crenvurşti de la 25 la aproape 23 de lei, puiul grill se va ieftini cu vreo 2 lei, telemeaua cu mai mult de 2 lei, iar un litru de ulei va costa cu vreo 50 de bani mai puţin.
Comercianţii vor fi verificaţi
“Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată scăderea în preţ”, consideră premierul Victor Ponta, care a cerut Ministerului Agriculturii şi Fiscului să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţul de la raft. “Pentru a păstra o coerenţă – a mai anunţat, ieri, premierul -, am decis ca această cotă de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică. Adică nu cumperi carnea cu 9% şi, când o vinzi la restaurant, o vinzi cu 24%. Că nu are un sens. Tot ce înseamnă produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice şi inclusiv serviciile de alimentaţie publică vor beneficia, de la 1 iunie, de cota de 9%”. Guvernul îşi menţine şi intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie 2016. Şeful Guvernului susţine că măsura poate fi susţinută, deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar din 2014.
Cât va costa coşul lunar de cumpărături din vară
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro