În goana după profit, băncile pot să atenteze acum şi la banii pe care datornicii încă nu-i au. Un nou proiect de lege, publicat de ANPC şi care transpune o directivă a Uniunii Europene, limitează însă băncile la executarea silită strict a bunurilor care fac obiectul ipotecii, fără nimic altceva în plus.
Practic, cei care au credite ipotecare ar scăpa astfel de riscul să rămână datori şi după ce le-a fost vândută casa, din pricina cursului valutar care a crescut sau a prăbuşirii pieţei imobiliare.
“Acum, legislaţia îi permite băncii să acopere cu orice preţ creditul, chiar dacă asta a însemnat să transfere prăbuşirea preţului la imobiliare, de exemplu, către client. E normal ca legislaţia să corecteze această anomalie. Nu e corect ca riscul acesta să i-l pui integral în cârcă clientului”, explică economistul Cristian Păun.
Cu alte cuvinte, chiar dacă banii încasaţi pe apartamentul executat silit de bancă nu acoperă integral suma pe care o datorezi, instituţia de credit nu-ţi mai poate vinde şi alte bunuri (locuinţă, maşină, mobilă, electrocasnice etc.) ca să-şi recupereze integral paguba.
O gură de oxigen pentru datornicii în franci
Reglementările apar în contextul în care francul elveţian continuă să le dea frisoane românilor cu credite în această monedă, ale căror rate au crescut, peste noapte, cu sute de lei.
Băncile au în evidenţe 75.000 de români cu unul sau mai multe credite în franci elveţieni. În aceste condiţii, clienţii ar fi mult mai avantajaţi să cedeze imobilele băncilor în contul împrumuturilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro