Ministerul Sănătăţii a încheiat toate procedurile necesare achiziţionării centralizate a vaccinurilor BCG şi hepatitic B, proceduri demarate încă de la începutul acestui an, anunţă instituţia.
În acest context, săptămâna viitoare vor fi recepţionate primele 110.000 de doze de vaccin BCG, urmând a fi distribute în unităţile din teritoriu. Totodată, până la sfârşitul lunii august, vor fi recepţionate şi 50.000 de doze de vaccin hepatitic B.
Vaccinul B.C.G este vaccinul antituberculos care se administrează obligatoriu copiilor în primele ore de la naştere. Acesta este introdus în programul naţional de vaccinare, este obligatoriu şi gratuit.
Vaccinul B.C.G permite obţinerea unei imunităţi durabile faţă de tuberculoză. El mai este utilizat şi că imunostimulant în anumite boli maligne (cancer de vezică sau leucemie).
Vaccinarea antihepatită B şi-a dovedit eficienţa, având în vedere complicaţiile serioase ale bolii. Este şi motivul pentru care multe ţări au impus-o în programul de vaccinări obligatorii. Este cu precădere indicată persoanelor aparţinând grupelor cu risc crescut de infectare, cum ar fi :
pacienţii care necesită transfuzii de sânge sau tratamente cu derivate de sânge (plasmă, factori de coagulare);
personalul medical, paramedical
persoanele cu comportament sexual anormal;
utilizatorii de droguri intravenoase;
candidaţii la transplant de organe;
contactii apropiaţi (familiali) ai persoanelor bolnave;
lucrătorii din serviciile de poliţie, pompieri, armata.
Toţi copiii nevaccinaţi vor fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!