Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Milano Orio al Serio, Porto și Henri Coandă București, urmate de aeroporturile Heraklion și Berlin Schonefeld.
Aeroportul Henri Coandă a fost clasat de către Airports Council International-Europe și în topul aeroporturilor europene care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în luna martie, pe locul al patrulea în categoria 5 – 10 milioane de pasageri.
În primul trimestru din 2015, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este: Madrid, Roma Fiumicino și Londra Gatwick, Barcelona, Istanbul Ataturk și Copenhaga. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Atena, Londra Stansted, Dublin, Istanbul Sabiha Gokcen şi Lisabona, iar la categoria sub 5 milioane de pasageri, clasamentul este: Chania (Grecia), Zadar (Croația), Salonic (Grecia), Shannon (Irlanda), Santorini (Grecia).
Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a înregistrat, în primul trimestru al anului 2015, un trafic aerian record, de 1.808.332 pasageri și 21.532 mișcări de aeronave (aterizări și decolări). Faţă de aceeași perioadă a anului trecut, numărul pasagerilor care au tranzitat AIHCB în primele trei luni din 2015 a înregistrat o creştere de 15,5%. Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti devansează semnificativ tendinţa generală de 5,2%, înregistrată la nivel european.
Aeroportul Henri Coandă a înregistrat, de asemenea, şi o creştere a numărului de mişcări de aeronave, depăşind şi la acest capitol trendul european, care a atins 1,6%. Astfel, în primele trei luni ale anului 2015, numărul mişcărilor de aeronave pe AIHCB a crescut cu 12,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinaţii. În anul 2014, pe AIHCB au început să opereze două noi companii aeriene, Ryanair şi Air Baltic.
Vești de groază pentru Elevi! Vor învăța mai mult
Guvernul se gândeşte să introducă în curricula şcolară un curs de pregătire privind securitatea cibernetică, având în vedere că elevii au acces la internet de la vârste tot mai mici, inclusiv prin echipamente mobile, fiind expuşi la riscuri diversificate, afirmă directorul Centrului Cyberint din SRI.
„La nivel guvernamental există preocupări privind introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii referitor la securitatea în spaţiul cibernetic şi crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat, luni, directorul Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Florin Cosmoiu, prezent la Summit-ul Regional de Securitate Cibernetică organizat la Bucureşti.
El a explicat pentru mediafax că problema a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi au fost dezbateri pe această temă inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Potrivit şefului Cyberint, discuţiile au vizat introducerea pregătirii pentru securitate cibernetică cel mai probabil de la nivel gimnazial, având în vedere că în prezent tot mai mulţi elevi au telefoane mobile conectate la internet. Cei mici vor fi învăţaţí astfel cum să evite accesarea unor adrese de internet suspecte şi vor fi instruiţi să nu divulge date personale unor terţe părţi sau să îşi protejeze diversele modalităţi de comunicare online, de la mail la reţele sociale.