‘Sper ca arbitrii de la Haga sa fie cel putin corecti, daca nu chiar sa ne ajute putin. Viitorul economic al Romaniei depinde mai mult in acest moment de rezultatele actualului proces, decat de cele ale alegerilor din toamna’, posteaza cititorul nostru G.M.V. pe forumul redactiei. In buna masura, are dreptate. La Curtea Internationala de Justitie de la Haga se judeca, intr-adevar, o speta de maxima importanta pentru Romania. De rezervele de petrol si gaze ale platoului continental aferent stancii numite Insula Serpilor – estimate a ne asigura independenta energetica pe circa 20 de ani – depinde clar prosperitatea tarii. Fara indoiala, Curtea nu va exclude Romania de la accesul la aceste resurse vitale, la care are dreptul. Si geografic, si istoric.
Dar tot fara indoiala nu va fi inlaturata nici Ucraina. Din ratiuni tot geografice, dar, oricat de obiectivi ar fi judecatorii, si geopolitice, mai ales ca ultimele evolutii din zona au sporit atuurile Ucrainei, iar tupeul cu care a grefat o localitate pe stanca, dandu-i artificial statutul de locuibila, nu-i exclus sa fie luat in seama.
Probabil se va ajunge la o sentinta de impartire matematica, impunandu-se stingerea conflictului, intr-o zona si asa destul de agitata. Dar, tot probabil, altul ar fi fost contextul procesului (inclusiv probele), daca Romania ar fi facut la inceputul anilor 90, cand Uniunea Sovietica s-a spart, ceea ce era imposibil pe timpul lui Stalin si chiar al lui Brejnev. Anume, sa-si restabileasca drepturile istorice. Regimul Iliescu insa, marcat inca de spectrul Ursului, a fost prea slab, iar regimul CDR, prin Adrian Severin ca ministru de externe, prea concesiv cu Ucraina, de dragul admiterii grabnice in NATO. In istorie, atat frica ancestrala, cat si concesia de moment se platesc. In cazul de fata, cu petrol si gaze. Adica scump.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!