Actualii „tricolori” pleaca maine in SUA, pe urmele „generatiei de aur” a lui Gica Hagi, cea care facea istorie acum 12 ani
Sa refacem traseul unei povesti care a inceput in LA, pe „Rose Bowl”. Ba nu! De fapt a inceput la Bucuresti, in 1989. 3-1 cu Danemarca, Coppa del Mondo, apoi o serie fabuloasa de calificari ale unei generatii pe care daca nu o aveam trebuia sa sapam adanc dupa ea. Cardiff ‘93, victoria din Tara Galilor, bara lui Bodin. Romania in strada, desi afara fulguia. Primul Revelion al fotbalului romanesc.
Au venit apoi momentele de gratie Romania ‘94. In America, la World Cup. Visul american. Lobul imposibil, magnific, al lui Hagi din meciul cu Columbia. Pe “Rose Bowl”, castronul trandafiriu din California. Infrangerea amara cu Elvetia. Undeva in Detroit, pe un teren ca o topitorie. Inchis si incins. Golul din unghi al lui Dan Petrescu cu SUA si istoria cu bermudele norocoase. Tot pe “Rose Bowl”. Meciul vietii lui Ilie Dumitrescu impotriva Argentinei parasite de starul Maradona, prins dopat cu efedrina. Meciul competitiei, pana la urma! Ce spectacol! Tot pe “Rose Bowl”. Ilie aflase doar in noaptea meciului ca e titular, dupa ce inotase in gol in primele meciuri.
Acatistele doamnei Valeria Iordanescu la preotul Mehedintu de la Biserica Coltea. Apoi loteria istovitoare a penalty-urilor cu Suedia. Care n-a fost pe “Rose Bowl”. Dac-ar fi fost… Urma Brazilia. Tot pe “Rose Bowl”. Si apoi Italia. Unde altundeva? Tot pe “Rose Bowl”. Am mai citit asta de atatea ori… Drumul spre trofeu poate ca era scris daca totul se juca pe “Rose Bowl”. Asa insa am terminat Mondialul adjudecat de Seleçao pe locul sase. Doar locul 6! World Cup s-a dus, am plans atunci, cum am mai plans de multe ori, si dupa Slovenia sau Danemarca.
Mutu are 27 de ani, la Euro 2008 va avea 29. Varsta de aur a lui Hagi pe “Rose Bowl”. Sa inceapa naiba inca o data visul asta al naibii de posibil! Chiar asa?
Ce au facut “tricolorii” inainte de Mondial. Echipa lui Iordanescu a efectuat un cantonament la Bormio, in Italia. Romania a jucat un amical cu “Brescia romena”, castigat cu 1-0 prin golul lui Ilie Dumitrescu. In acel moment Brescia juca in Serie B, iar Hagi a depasit pana la urma momentele grele – a fost chiar rezerva – reusind sa promoveze cu “randunelele”. “Generalul” Iordanescu preluase nationala la 22 iunie 1993, dupa Kosice. A urmat 4-0 in Feroe, 2-1 cu Belgia si succesul de la Cardiff. Sa mergem la World Cup!
Plecarea. Dupa reunirea de la Saftica, ai nostri au luat cap compas America. 30 mai 1994. Calatorie de jumatate de Glob pana in California, pe malul Pacificului. 24 de ore, cu tot cu escale, In 1930 “tricolorii” lui Octav Luchide mergeau doua zile cu trenul pana la Genoa, apoi 14 cu vaporul, celebrul conte Verde, pana la Montevideo.
Unde au stat. La inceput, delegatia din care facea parte si Balint, retras in 93 si desemnat atunci director sportiv al FRF, a ales Hyatt Hotel, din Newport Beach, la 50 km de Rose Bowl si Passadena, intr-o oaza de verdeata si liniste. In preajma meciurilor lotul s-a mutat la Embassy Suites, in Arcadia.
Amicalul. Pe terenul “Trabucco Hills High School”, la 12 iunie 1994, romanii au disputat un amical cu Suedia (1-1), gol Hagi. Cu Suedia aveam sa ne revedem…
Vizita la Disneyland. A doua zi dupa jocul de verificare, “nea Puiu” si-a dus baietii la Disneyland-ul din Anaheim. Acolo unde ai nostri s-au “pregatit” la casa bantuita pentru meciul cu “banditii” lui Valderrama.
Columbia. Pele afirmase ca formatia lui Maturana e favorita la castigarea CM. Vazuse un 5-0 al lui Asprilla si compania in Argentina. Si peruca lui Valderrama! Aiurea! Ai nostri s-au aparat perfect, Stelea a domolit elanul sud-americanilor. Hagi a reusit un gol cu care a atins imposibilul. Mai tarziu, marturisea ca il stia pe Cordoba ca joaca mai mult libero. Raducioiu a inscris si el de doua ori, din pasele lui Gica, la fel cum o facea la Brescia, in Serie B.
Romania – Columbia 3-1 (2-1)
Au marcat: Raducioiu (15, 88), Hagi (34)/ Valencia (42).
ROMNIA: Stelea – D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, D. Munteanu – Lupescu, Gh. Popescu, Hagi (cap.) – I. Dumitrescu (67 Selymes), Raducioiu (90 Papura). Antrenor: Anghel Iordanescu
COLUMBIA: Cordoba – Herrera, Escobar, Perea, Perez – Valderrama (cap.), Alvarez, G. Gomez, Rincon – Asprilla, Valencia. Antrenor: Francisco Maturana.
Arbitri: Jamal Al Sharif (Siria) – Yousif Al Ghattan (Bahrein); Douglas James (Trinidad-Tobago).
Stadion: “Rose Bowl”, Los Angeles, 18.06.1994, Ora: 16.35 (ora locala), Spectatori: 91.856
Elvetia. Ne-am mutat la Northfeld Hotel, din Detroit. Am jucat in “Pontiac Silverdome”, singurul stadion inchis al competitiei. 50 de grade la nivelul ierbii. 1-4, gol Hagi, dar si gest necugetat al lui Vladoiu, care a intrat criminal la Ohrel. Eliminare, si Jean a fost trimis acasa, taindu-i-se mai tarziu si prima de 30.000 $. De ciuda, acasa, la Calinesti, tatal lui Vladoiu a inceput sa traga de nebun cu pusca de vanatoare…
Romania – Elvetia 1-4 (1-1)
Au marcat: Hagi (36)/ Sutter (16), Chapuisat (52), Knup (66, 74).
ROMNIA: Stelea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, D. Munteanu – Lupescu (84 Panduru), Gh. Popescu, Hagi (cap.) – I. Dumitrescu (70 Vladoiu), Raducioiu.
ELVETIA: Pascolo – Hottiger, Herr, Geiger (cap.), Quentin – Bregy, Ohrel (83 Sylvestre), Sforza, A. Sutter (71 Bickel) – Knup, Chapuisat. Antrenor: Roy Hodgson.
Cartonas rosu: Vladoiu (74).
Arbitri: Neji Jouini (Tunisia) – Abdel-Magid Hassan (Egipt), Mohammed Fanaei (Iran).
Stadion: “Pontiac Silverdome”, Detroit, 22.06.1994, Ora: 16.05 (ora locala), Spectatori: 61.428.
SUA. Din nou pe “Rose Bowl”. 100.000 de oameni. 1-0, gol Dan Petrescu, pe scurt. In poarta lor, Meola, cel care mai tarziu s-a apucat de fotbal american. In noaptea dinainte “Bursucul” purtase bermudele norocoase pe care i le adusese sotia superstitioasa. Dan a mai marcat si la Coupe du Monde, fiind singurul fotbalist de dupa razboi care a inscris la doua turnee finale. Calificare de pe primul loc.
Romania – SUA 1-0 (1-0)
A marcat: Dan Petrescu (18).
ROMÂNIA: Prunea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici (87 Mihali), Selymes – D. Munteanu, Hagi (cap.), Gh. Popescu, Lupescu – I. Dumitrescu, Raducioiu (83 Galca).
SUA: Meola (cap.) – Clavijo, Balboa, Lalas, Caligiuri – Ramos (64 Jones), Sorber (75 Wegerle), Dooley, Harkes – Wynalda, Stewart. Antrenor: Bora Milutinovic
Arbitri: Mario van der Ende – Jan Dolstra (ambii din Olanda), Gordon Dunster (Australia).
Stadion: “Rose Bowl”, Los Angeles, 25.06.1994, Ora: 16.05 (ora locala), Spectatori: 106.000
Clasamentul grupei A
1. ROMNIA 3 2 0 1 5-5 6
2. Elvetia 3 1 1 1 6-4 4
3. SUA 3 1 1 1 3-3 4
4. Columbia 3 1 0 2 4-6 3
Camera distratilor. Era cea a lui Gica Popescu si Dan Petrescu. Se jucau carti si rummy pana cand venea antrenorul Iordanescu, disperat, sa dea stingerea. Uneori ramanea si Puiu, prins de discutiile cu elevii sai. Cand Gica Hagi pierdea la rummy, Romania castiga a doua zi.
Extaz cu Argentina, durere cu Suedia
Argentina. Pe 30 iunie, Maradona a fost gasit dopat. Efedrina! Jucam contra lor in “optimi”. Raducioiu, suspendat. La miezul noptii Ilie Dumitrescu era anuntat ca va fi titular, cu Hagi langa el. Existau si variantele Viorel Moldovan sau Marian Ivan, dar nu era omogenitate. Restul se stie. Cel mai frumos meci al Mondialului, 3-2 pentru noi. La Bucuresti si in tara, mii de romani erau in strada. Desi meciurile se jucau la 2 noaptea. “N-avem bani, n-avem papica, dar l-avem pe Hagi Gica”, “Iliescu minte, Hagi presedinte”, “Hagi e regele, Maradona unde e?”, “Jos Vacaroiu, prim-ministru Raducioiu”. Va mai aduceti aminte?
Optimile de finala ale CM
Romania – Argentina 3-2 (2-1)
Au marcat: Ilie Dumitrescu (11, 18), Hagi (58)/ Batistuta (15 penalty), Balbo (73).
ROMNIA: Prunea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes – Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu – Hagi (cap.) (85 Galca), I. Dumitrescu (88 Papura).
ARGENTINA (antrenor Alfio Basile): Islas – Sensini (62 Medina Bello), Caceres, Ruggeri (cap.), Chamot – Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo – Balbo, Batistuta.
Arbitri: Pierluigi Pairetto – Domenico Ramicone (ambii din Italia), Luc Matthys (Belgia).
Stadion: “Rose Bowl”, Los Angeles; 03.07.1994, Ora: 16.05 (ora locala), spectatori: 90.469
Suedia. 6 iulie. 1-0 Brolin, Raducioiu a egalat, in prelungiri, Radu a facut 2-1, dar Kennet Andersson a punctat la eroarea carierei pentru Prunea. Penalty-uri. Gica Popescu n-a batut, avea o intindere la inghinali, Petrescu si Belo – care marcase pentru Steaua Rosie in finala CCE – au ratat. Toata lumea a plans. Hagi, Gica Popescu, toti. Pana aici tinusera acatistele Valeriei Iordanescu la preotul Mehedintu de la Coltea.
Sferturi de finala
Romania – Suedia 2-2 (0-0, 1-1), 4-5 pen
Au marcat: Raducioiu (88, 101)/ Brolin (79), K. Andersson (115).
ROMNIA: Prunea – D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes – Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu (84 Panduru), Hagi (cap.), I. Dumitrescu, Raducioiu.
SUEDIA (antrenor Tommy Svensson): Ravelli – R. Nilsson, P. Andersson, Björklund (84 Kaamark), Ljung – Schwarz, Ingesson, Brolin, Mild – Dahlin (107 H. Larsson), K. Andersson.
Cartonas rosu: Schwarz (102).
Stadion: “Stanford”, San Francisco, 06.07.1994, Ora: 16.35, Spectatori: 81.750
Echipa calificata in semifinalele Campionatului Mondial a fost desemnata in urma executarii loviturilor de departajare de la 11 metri: Raducioiu (1-0), Andersson
(1-1), Hagi (2-1), Brolin (2-2), Lupescu (3-2), Ingesson
(3-3), R. Nilsson (3-4), Dumitrescu (4-4), H. Larsson (4-5). Au ratat: Mild/ Petrescu, Belodedici.
Arbitri: Philip Don – Roy Pearson (ambii din Anglia), Park Hae Yon (Coreea de Sud).
„Doping”. Romanii vedeau in SUA casetele cu cei 500.000 de romani iesiti in strada dupa victoria cu Argentina si primeau faxurile si mesajele de incurajare din tara.
Absentii. Sabau – accidentat, Lacatus – neconvocat au fost marile absente de la World Cup.
Vacante ratate. Petrescu a fost dupa Mondial in vacanta in Insulele Thomas. 9 zile n-a iesit din casa!