«E un ordin venit de sus, din Rusia»
Analistul politic basarabean Olga Nicolenco (foto) a spus: “Această structură se încadrează perfect în procesul de destabilizare geopolitic. E clar că reprezentanţii ei nu se limitează doar la hotarele Moldovei, ci vor să recurgă la destabilizarea situaţiei din ţară şi cu implicarea ţărilor vecine. În opinia mea este un ordin venit de sus, din Rusia. E o suită de acţiuni provocatoare”.
Faptul că ideea aparţine Moscovei a fost subliniat la Chişinău şi de politologul Roman Mihăieş: “Aceasta este prima mişcare a experţilor de la Moscova, crearea unei Mişcări Populare în frunte cu Formuzal”. Totodată, Mihăieş a spus că în viitorul apropiat această mişcare ar putea să facă declaraţii provocatoare la adresa României şi a Ucrainei.
Provocările au apărut prin proiectul Republicii Federative Moldoveneşti, care urmăreşte desprinderea estului României, de la Carpaţi la Prut şi de la Suceava la Galaţi, şi integrarea acestei zone în susnumita federaţie. “Dacă în scenarii anterioare se anticipa o Moldovă Mare integrată României, drept compensaţie pentru ruperea Transilvaniei şi integrarea ei la Ungaria, acum a fost readusă în atenţie proiecţia geopolitică Republica Federală Moldova. Aceasta ar vrea să includă cinci republici şi o regiune autonomă, cu o populaţie de 10,5 milioane de locuitori, pe teritoriul fostului stat medieval Moldova, condus de Ştefan cel Mare.
Este şi motivul pentru care pe stemă apare o coroană, deşi ipoteticul stat se vrea republică federativă prezidenţială, cu un Parlament bicameral la Chişinău. Acest plan urzit în laboratoarele geopoliticii mondiale a devenit foarte periculos, pentru că a început să fie asumat public. Când Rusia a intrat în Crimeea, nimeni nu s-a opus.
Acum se vehiculează ideea anexării estului României – cine i se va opune? Şi încă o întrebare: unde sunt proiectele de ţară ale candidaţilor la Preşedinţia României?”, spune generalul Emil Străinu, doctor în probleme de război geofizic, ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.
Vladimir Putin: «Dacă vreau, în două zile am trupe în Bucureşti»
“Dacă vreau, în două zile am trupe ruseşti nu doar la Kiev, dar şi în Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti”, i-a spus Vladimir Putin, recent, preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko.
Comentatorii militari au reacţionat imediat: în cazul României nu se poate, deoarece Bucureştiul este prea departe de Moscova – afirmaţia aparţine lui Pavel Baev, un fost cercetător din cadrul Ministerului rus al Apărării, acum membru al unui centru de reflecţie din Oslo. Datele concrete arată însă că Putin are trupe chiar lângă graniţa României, pe care le pregăteşte ideologic pentru noi anexări… Adică nu trebuie să vină din Moscova.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro