Vara trecută, Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, a redeschis săpăturile la situl de la Tărtăria. Am aflat şi de ce: intenţionează să realizeze acolo cel mai modern complex arheologic din România, pe o suprafaţă de 2,5 hectare!
Acesta ar urma să aibă locuri de cazare pentru arheologi, spaţii speciale pentru cercetarea şi restaurarea obiectelor găsite, dar şi locuinţe neolitice reconstituite în acre, unde să poată fi cazaţi turiştii care vizitează arheoparcul.
Tărtăria este un sit extraordinar de important, pentru că acolo s-au descoperit, în 1961, trei tăbliţe din lut cu pictograme vechi de aproximativ 7.000 de ani. S-a ajuns la concluzia că acele semne reprezintă prima formă de scriere din lume.
Împotriva acestei concluzii s-au ridicat însă numeroşi arheologi, inclusiv Sabin Luca, toţi susţinând că în epoca pietrei nu putea exista scriere, iar semnele acelea ar fi ornamente. Întâmplarea a făcut ca în timpul lucrărilor de la autostrada Deva – Sibiu să fie descoperite, în anul 2012, mai multe situri arheologice care au fost luate la puricat de specialiştii conduşi de Sabin Luca.
Aşezarea neolitică avea 100 de hectare
Printre altele, a fost decopertat la Turdaş, judeţul Hunedoara, cel mai mare oraş al epocii pietrei, vechi de 6.200 de ani, cu aproximativ 1.600 de ani mai vechi decât cele mai bătrâne piramide egiptene.
Oraşul, înconjurat de fortificaţii, avea o suprafaţă de circa 100 de hectare – ceea ce, pentru vremea respectivă, era foarte mult. “Putem argumenta ideea că suntem în faţa unei aşezări protourbane, aidoma marilor aşezări din Orient”, a spus Sabin Luca despre această aşezare.
Tot pe traseul autostrăzii, arheologii conduşi de Luca au cercetat, la Miercurea Sibiului, o altă aşezare din epoca pietrei, în care au găsit un fragment de ceramică inscripţionat cu o scriere cuneiformă veche de… 8.000 de ani!
“Eu sunt zguduit. Am publicat volume internaţionale cu semne şi simboluri, căutând să destructurez ideea după care în neolitic exista scriere. În cazul acesta nu e ornament… Este o descoperire deosebită”, spunea Luca, uluit de acea scriere.
Din acel moment, viziunea directorului de la Brukenthal despre neolitic s-a schimbat, iar Luca a hotărât să cerceteze cu mai mare atenţie situl Tărtăria…
Pe şantierul localităţii neolitice de la Miercurea Sibiului 2 a fost descoperită o scriere veche de 8.000 de ani (foto jos)
Oraşul descoperit la Turdaş are o vechime de peste 6.200 de ani şi este cu peste 1.000 de ani mai vechi decât piramidele egiptene (foto jos)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro