O soluţie pentru toată Europa
“S-a pierdut foarte mult timp de la începutul crizei cu măsuri care nu au avut o abordare care să ţină seama de defectele structurale ale zonei euro. Au fost abordări parţiale, pe bucăţi, şi nu s-a plecat de la rezolvarea datoriilor globale ale Europei. Criza ameninţă din nou, iar continentul are nevoie de o soluţie globală, pentru că aplicarea unor planuri naţionale nu va reuşi rezolvarea problemelor financiare ale continentului”, ne-a declarat Daniel Dăianu.
Şi Nouriel Roubini, cel supranumit “profetul crizei”, a realizat un plan pentru salvarea lumii de la o nouă criză mondială. El împreună cu alţi doi economişti, Daniel Alpert de la Westwood Capital şi Robert Hockett de la Cornell University, au pus la cale un plan de salvare a economiei globale în trei puncte, dar pentru acesta este nevoie de 1.200 de miliarde de dolari.
Ce propune Nouriel Roubini
Iată care sunt punctele din planul lui Roubini:
- Un program de investiţii în sistemul public al statelor afectate de criză, care se va întinde pe o perioadă de la 5 la 7 ani. În acest fel, se vor crea noi locuri de muncă şi se vor stabili fundamentele unei economii bazate pe competitivitate.
- Reducerea datoriilor şi reforme în sectorul bancar şi imobiliar. Reducerea datoriilor ar trebui să devină un scop naţional, pentru că este în strânsă legătură cu domeniile bancar şi imobiliar, cele mai lovite de criză.
- Reforme globale pentru restabilirea unor echilibre macrțconomice. Acestea vor echilibra economia globală şi vor facilita procesul de reducere a datoriilor din Europa şi SUA. În următorii ani, creşterea consumului din China va compensa cererea scăzută din ţările dezvoltate, ducând la un echilibru global.
Ideile economiştilor prind contur?
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), le-a cerut, miercuri, liderilor europeni recapitalizarea urgentă a băncilor şi devansarea cu un an a intrării în vigoare a mecanismului permanent de salvare a ţărilor, la jumătatea lui 2012, transmite Reuters. “Planul trasează ieşirea Europei din criza economică”, a afirmat Barroso în Parlamentul European, la prezentarea unor propuneri care pornesc de la devansarea Mecanismului European de Stabilitate şi până la măsuri decisive pentru Grecia.
Suntem săracii Europei!
Şi dacă vorbim de criză financiară, de sărăcie, românii se ştiu cei mai oropsiţi. În plus, “nefericirea” aceasta este oficială! Potrivit unui studiu recent făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, 18% din populaţia ţării noastre obţine mai puţin de 40% din venitul mediu la nivel naţional. În plus, pe lista celor mai sărace zone din Europa, România se înscrie cu şase zone, care acoperă mai toată ţara, mai puţin zona Bucureşti-Ilfov. La noi, populaţia săracă nu îşi poate permite schimbarea locuinţei sau achiziţionarea uneia noi. Din cele 7,4 milioane de gospodării din România, 44% sunt în zona rurală, iar dintre acestea, aproape 90% nu au baie proprie.
Grecia «moare» în martie 2012?
Specialiştii elveţieni de la UBS au realizat un studiu economic elaborat, ale cărui concluzii vin cu veşti îngrijorătoare pentru Grecia. Bancherii sunt de părere că statul elen va intra în faliment cel mai probabil în luna martie a anului viitor. Deşi este o ţară aflată în pragul falimentului, ţinută “în viaţă” artificial, cu ajutorul împrumuturilor externe, în presă a apărut, zilele trecute, informaţia că Grecia ar intenţiona să achiziţioneze… 400 de tancuri! Ştirea a fost publicată de un ziar din Franţa şi cita o sursă din Ministerul grec al Apărării. Pe ultima sută de metri, autorităţile de la Atena au anunţat că au renunţat la achiziţia de armament din Statele Unite ale Americii.
Se scumpeşte energia electrică
De parcă nu eram suficient de amărâţi, scumpirile de anul viitor se anunţă de pe acum! Una dintre ele, la energia electrică. Curentul se va scumpi cu circa 2,5%, ca urmare a acordării unui sprijin guvernamental pentru producătorii de energie electrică din sursă regenerabilă.