Cătina crudă poate să fie folosită ca atare sau în diverse combinaţii de smoothie, dar mai există uleiul de cătină, presat la rece, care încetineşte îmbătrânirea pielii sau capsulele gelatinoase care te scapă de constipaţie. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale cătinei:
1. Ajută la slăbit. Cătina, este printre puţinele surse naturale de acizi graşi omega-7, care te ajută să rămâi slabă. Potrivit unui studiu realizat pe cobai şoareci, se pare că în urma unui regim alimentar identic, unul dintre cobai s-a îngrăşat foarte mult, în vreme ce celălalt care lua zilnic ulei de cătină a rămas la o greutate constantă şi nu a prezentat niciun risc de a dezvolta diabet şi boli de inimă.
2. Încetineşte îmbătrânirea pielii. Pe lângă vitamina C, catina are vitaminele E şi A pentru a face din cătină şi uleiul extras din ea, cea mai bună soluţie naturală pentru regenerarea pielii. Uleiul de catina este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid. Aplică pe riduri uleiu de cătină presat la rece.
3. Te scapă de constipaţie. Uleiul de cătină ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care suferă de constipaţie. Este recomandată administrarea zilnică a unor capsule gelatinoase cu ulei de cătină, o singură doză de 500 de miligrame.
4. Indicată pentru diverse probleme ale pielii. Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.
5. Protejează gingiile. Are un efect protector asupra gingiilor. Masează gingiile cu ulei de cătină pentru a preveni apariţia diverselor infecţii.
Iată cum îţi faci singură ulei de cătină
Spală fructele şi apasă-le puţin pentru a absoarbe excesul de suc.Pune 3 părţi cătină şi 2 părţi ulei de migdale, măsline sau floarea soarelui (presate la rece) în blender. Lasă acest amestec timp de 3 săptămâni într-un borcan închis şi plasat într-un loc răcoros şi întunecat, amestecând din când în când. După cele 3 săptămâni alege uleiul format şi păstrează-l într-un recipient închis ermetic, la răcoare şi întuneric, potrivit eva.ro.