Lacaşul de cult situat pe Lancaster Road Carlton a fost, pentru câteva ore, epicentrul întâlnirii de „grad zero” care a strâns sute de credincioşi uniţi întru aceeaşi rugăciune dar şi oficialităţi din România şi Anglia. La finele slujbei rostită în română şi în engleză, deputatul William Brînză, preşedintele PDL Diaspora, a discutat cu reasfinţitul Marc Nemteanu, Episcop Vicar din partea Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală şi Meridională, cu Preasfinţitul Paul Buttler, Episcop de Nottingham şi Southwell, din partea Bisericii Anglicane, cu primarul din Nottingham, zona Gedling, Patricia Andrews, dar şi cu reprezentanti ai Ambasadei României de la Londra şi reprezentanti ai comunitatii romanilor din Marea Britanie,despre importanţa crucială a recunoaşterii în Anglia a Bisericii Române.
Preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, democrat-liberalul William Brînză, a subliniat sprijinul pe care îl acordă, în limita mandatului său, comunităţii de români şi Bisericii Ortodoxe Române și a facut un apel către înaltele fețe bisericești din România, precum și către credincioșii români din Marea Bitanie să fie uniți în gânduri și prin acțiuni religioase pentru ca „recunoasterea Bisericii Ortodoxe din Marea Britanie să devină realitate, asa cum este cazul in Spania si speram ca foarte curând şi în Italia”.
„Spania a făcut un prim pas, sperăm că o va urma Italia şi, de ce nu, Anglia. Ne dorim cu toții ca, președintele Italiei, care va veni în vizită oficială la București, să ne aducă vestea mult asteptată şi anume faptul că Biserica Ortodoxă Română din Italia a fost recunoscută. Ar fi rodul eforturilor depuse de Biserica Ortodoxa Romană, prin Preafericitul Patriarh al României, al credincioșilor români din Italia și al oficialilor de la București, cunoscut fiind faptul că, în diaspora, rolul bisericii este multiplu. Pe lângă mesajul religios cu care este prezentă în viaţa credincioşilor, biserica contribuie in mod direct la educarea copiilor nostri, prin insuflarea valorilor fundamentale ale poporului roman. Aceasta reusita ar trebui sa incurajeze initiative similare si in Marea Britanie”, a declarat deputatul William Brînză. Recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române peste graniţe i-ar scuti pe prelaţii români de chiriile plătite pentru biserici şi i-ar transforma în salariaţi cu venituri stabile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro