Secretarul naţional al UMP pentru libertăţi publice vrea, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca toţi românii despre care se ştie că nu au resurse financiare să care să-i ajute să trăiască în Hexagon să-şi facă bagajele şi să plece în ţara lor de origine. Cu alte cuvinte, reprezentantul Uniunii pentru o Mişcare Populară îi vrea expulzaţi pe românii despre care el spune că sunt principala sursă a cerşetoriei agresive, a spargerilor şi a furturilor.
Atacul lui Meunier, unul cu accente xenofobe, rasite, a primit, rapid, un răspuns tăios din partea deputatului William Brînză, preşedintele , preşedintele Comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării. „Sunt profund îngrijorat şi, totodată, dezamăgit de declaraţia deputatului Philippe Meunier, secretar naţional al UMP pentru libertăţi publice, care propune modificarea legilor europene astfel încât să se creeze cadrul necesar expulzării românilor care nu dovedesc existenta mijloacelor financiare pentru intretinere. Îi reamintesc domnului deputat că este într-o eroare gravă care donotă lipsa cunoașterii legislaţiei europene. România este stat european cu drepturi depline, care nu pot fi limitate sau modificate în baza unor astfel de solicitări neavizate și aflate în neconcordanţă cu normele europene. Îl sfătuiesc pe deputatul Meunier să se informeze asupra prevederilor Tratatului de Aderare și să îşi ceară scuze public pentru jignirea adusă cetăţenilor români, cetăţeni europeni, asemenea celor francezi. Totodată, am luat legătura cu reprezentanţii Ambasadei Franţei la Bucureşti şi, în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, am solicitat de urgenţă o întrevedere cu Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, în vederea clarificării acestei declaraţii iresponsabile care nu trebuie să umbrească relaţiile tradiţionale de prietenie româno-franceză”, a declarat deputatul Brînză.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a mai avut o întrevedere cu deputatul William Brînză, în luna iunie a acestui an, când oficialul francez abia venise la post în România. Atunci, diplomatul francez nu a înfierat cerşetoria practicată de ţigani în Hexagon, ci eventuala violenţă la care aceştia s-ar putea deda. „Societatea franceză acceptă cerşetoria. Este o realitate care a existat şi va exista. Ceea ce nu concepem însă este ca cerşetoria să se transforme în acte de violenţă!”, a spus la acea întâlnire ambasadorul Philippe Gustin.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro