Parlamentarul român, care a şi fost de altfel în vizită de lucru la medicii de la Spitalul Dell Angelo din Mestre-Veneţia care, ulterior atitudini incredibile a colegului lor din Padova, l-au preluat pe Nicuşor Grecu şi l-au operat, a cerut în termeni duri pedepsirea respectivului doctor. „Deranjat că este chemat de acasă chirurgul italian a refuzat sa îl opereze pe conaționalul nostru invocând faptul că este român și dacă are nevoie de o intervenție atât de costisitoare să plece în România pentru a se opera! Din fericire, medicii din Mestre-Veneția au ținut sub observație situația românului și urmare refuzului medicului din Padova au cerut sprijinul colegilor din Udine unde a și fost operat. Este revoltător că un medic care a jurat să își salveze pacienții, a călcat în picioare jurământul lui Hipocrate refuzând să își facă datoria pe motiv de rasism. O astfel de atitudine este de netolerat și trebuie sancționată. Prin urmare solicit instituțiilor italiene abilitate să ia măsurile legale pentru a evita repetarea unei situații similare”, a declarat William Brînză la întâlnirea cu ambasadorul Italiei la Bucureşti. În replică, diplomatul italian s-a arătat indignat de poziţia medicului şi a explicat că acesta este anchetat din punct de vedere administrativ și în cazul în care se va dovedi că este vorba de instigare la rasism medicul poate risca şi amendă penală.
În paralel, deputatul Brînză, preşedintele Comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, a solicitat în scris intervenția ministrului sănătății din Italia de la care, acum, aşteaptă un răspuns cu privire la mersul anchetei care, deocamdată este în faza administrativă. De asemenea, William Brînză a informat conducerea spitalului italian din Padova că va depune plângere împotriva medicului la Colegiul Medicilor din Italia, la Ministerul Sănătății, precum și la Biroul Național Împotriva Discriminării Rasiale (UNAR).
La sfârşitul lunii august, Nicuşor Grecu, care este marinar, a fost transportat în stare deosebit de gravă la spitalul din Padova, Italia, însă medicul care l-a preluat a refuzat să îi acorde ajutor pe motiv că este român. La intervenţia familiei pacientului, acesta a fost transferat la un alt spital, din Mestre-Venezia, şi apoi la o altă unitate medicală din Udine unde, în cele din urmă, Grecu a fost supus, în noaptea de 21 spre 22 august, unui transplant de inimă care i-a salvat viaţa. Un rol important în această dramatică acţiune de salvare a marinarului l-a avut şeful secţiei de cardiologie, doctorul Roberta Gavagnini, cea care a făcut toate demersurile necesare astfel încât, românul să fie operat pe cord. Surprinzător, cu doar câteva zile înainte de această intervenţie chirurgicală deosebit de importantă, medicul rasist din Padova care i-a refuzat dreptul la viaţă lui Grecu, spunea, în mod inexplicabil, că starea de sănătate a pacientului român este stabilă.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro