Protestele se mută la Mangalia
Cu toate acestea, 100 de oameni au refuzat să părăsească perimetrul şi susţin că această măsură este una temporară, mai ales că utilajele au fost mutate la doar câţiva kilometri distanţă de sat. Pentru a-i ajuta să reziste, călugării de la Mănăstirea Grăjdeni le-au adus ieri mâncare sătenilor din Pungeşti, care ţin piept marii corporaţii americane, iar pentru mâine este programat un protest la care şi-au anunţat prezenţa mii de români din întreaga ţară.
Vasluienii au reuşit ceea ce părea imposibil: au învins un imperiu economic
Acţiuni de acest tip se pregătesc şi la malul Mării Negre, după ce la Mangalia a ajuns prima instalaţie în zona Arsa – Hagieni, iar muncitorii care ar trebui să facă prospectările sunt cazaţi în trei hoteluri din Venus.
Şist înseamnă pietre pline cu gaz metan
Gazul de şist este gaz metan care nu se găseşte în pungi subterane, exploatate prin metode clasice, ci este captiv în anumite pietre, numite roci de şist. Gazul de şist nu se poate elibera decât prin spargerea acelor roci. Metoda de exploatare folosită se numeşte “fracturare hidraulică”, adică ruperea pietrelor printr- un jet puternic de apă, în adâncul pământului.
Scandalizaţi că premierul a spus că îi evacuează, oamenii au ieşit în stradă şi la Izvoarele
La vestea că premierul vorbeşte despre evacuare, sătenii din Izvoarele au ieşit din nou în stradă.
După ce miercuri seară premierul Victor Ponta le-a sugerat autorităţilor din Galaţi că ar fi bine să încerce să îi convingă pe oamenii din Izvoarele să se mute într-o zonă mai sigură, localnicii scandalizaţi au ieşit ieri în stradă. “Am muncit atât pentru ce? Înseamnă că e ceva cu sondele, mai ales că l-au dat afară pe directorul acela geolog, că a spus adevărul”, a declarat Ioana Stoian. Autorităţile locale au încercat să îi liniştească, spunând că nimeni nu va fi strămutat fără a avea loc o serie de consultări
Parlamentul European vrea să fim mai atenţi cu exploatările
Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat un raport care, dacă ar fi adoptat şi de Consiliu, ar stabili primele reguli la nivel european pentru extracţia prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor, inclusiv a gazele de şist. Vor fi obligatorii studiile de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei.
Parlamentul şi Guvernul fac ping-pong cu Roşia Montană
Parlamentarii au scos din proiectul de lege privind Roşia Montană, primit de la Guvern, numele acestei tentative de exploatare auriferă. Motivul? Legea ar fi neconstituţională, dacă se referă la o firmă particulară. “Nu mai vorbim de proiectul Roşia Montană, ci de exploatarea minereurilor auro-argintifere”, a spus preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro