«S-a cerut licenţă pentru explorare»
“Anul trecut, o firmă privată a cerut licenţe pentru explorare. Treaba Primăriei Glogova a fost să dea aviz pentru descărcare de sarcină arheologică (procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente – n.r.). Nu avem asemenea situri în zona exploatării. Acum, cererea acelei firmei private se află la Agenţia pentru Resurse Minerale. Este foarte posibil ca în scurt timp să înceapă explorarea, apoi exploatarea titanului în această zonă”, ne-a spus Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.
Delta Dunării este o adevărată comoară
Delta Dunării este una din zonele cele mai bogate în metale rare din România, deoarece fluviul a adus aici, în decursul a zeci de mii de ani, tot ce a reuşit să spele în teritoriile pe unde a trecut, în special în zonele montane.
Delta Dunării a fost dragată pentru nisipul bogat în titan începând cu anul 1984. Maşinăria se numeşte dragă şi are mai multe cupe rotite pe un braţ lung, care aduc de pe fundul albiei nisipul şi mâlul. De obicei, utilajele de acest gen sunt folosite pentru adâncirea canalului navigabil
Ceauşescu a hotărât să dragheze zona Chituc şi să prelucreze nisipul, foarte bogat în titan, dar şi în zirconiu, cadmiu, mangan, zinc şi nichel.
Este un material foarte important, folosit în industria aerospaţţială
Pe plan mondial, cele mai importante zăcăminte de titan se găsesc în Australia, Canada, China, India, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Norvegia, Ucraina şi România.
Titanul este un metal rar, foarte preţios pentru industria aeronautică. Conform planurilor lui Ceauşescu, ţinând cont de rezervele de metale rare autohtone, în acest moment, România ar fi trebuit să aibă un avion militar supersonic de producţie proprie. Planul a fost abandonat, iar ţara noastră va cumpăra avioane militare F16 la mâna a doua
Titanul este folosit în combinaţii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice şi uşoare pentru industria aerospaţială, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice şi dentare, bijuterii, telefoane mobile. Este folosit din abundenţă şi în industria vopselurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro