Depunctarea lui FC Timisoara a iscat un scandal, care a fost mult timp musamalizat de oficialii FRF. Razboiul declansat intre Marian Iancu si Claudio Zambon, actualul si, respectiv, fostul patron al clubului banatean, pare ca nu se va incheia prea curand. Zambon, personajul principal in drama Timisoarei, are, in acest moment, toate atuurile de partea sa, in timp ce Iancu ‘trage’ imprastiat cu artileria grea. Doar ca ‘obuzele’ sale n-ar putea zgudui acum decat, cel mult, Casa Fotbalului. La adapostul hotararii TAS, Zambon rade.
Claudio Zambon a preluat pe AS FC Politehnica Timisoara in anul 1999. Dupa doi ani in care a investit la club, in 2001, italianul decide sa nu mai finanteze echipa, dupa o cearta cu autoritatile locale. Lotul se scindeaza in acest moment in doua: pe de o parte, Zambon si SC Politehnica Timisoara SA, pe de alta parte, Viorel Boit si AS FC Politehnica Timisoara, ambele declarandu-se mostenitoarele palmaresului, stemei, imnului si culorilor echipei banatene.
Clubul pastorit de omul de afaceri italian este mutat la Bucuresti si retrogradea-za pana in Liga a IV-a. In anul 2002, Toni Dobos aduce la Timisoara pe AEK Bucuresti, fosta Fulgerul Bragadiru, fosta Rocar Bucuresti, si ia nastere echipa Poli AEK Timisoara, care, in 2005, e cumparata de Marian Iancu si Balkan Petroleum. Actualul patron negociaza cu omul de afaceri italian cumpararea palmaresului, care cerea in acel moment 250.000 de euro, iar dupa refuzul lui Zambon, pe 22 februarie 2006, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) din cadrul FRF hotaraste ca AS FC Politehnica Timisoara este proprietara de drept a ‘palmaresului si a drepturilor conexe’ a vechii echipe.
Asociere pentru palmares
In 2 septembrie 2007, SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara, echipa patronata de Marian Iancu, se asociaza cu gruparea prezidata de Boit, crezand ca astfel va intra in posesia mult-ravnitului palmares, dar Claudio Zambon depune memoriu la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Acesta castiga disputa cu gruparea din Banat, se pare prin neprezentarea tuturor actelor de asociere de catre FRF, inca din 5 decembrie 2006, insa FRF a evitat sa aplice decizia TAS (juristul federatiei, Justin Stefan, ajunsese intre timp avocatul clubului lui Iancu, la tribunalul de la Lausanne).
Hotararea forului international arata ca pana la 30 iunie 2008, gruparea lui Iancu trebuie sa-si schimbe numele (putea folosi fie Politehnica, fie Timisoara, dar nu impreuna), sa renunte la culoarea violet si la orice folosire a palmaresului si istoricului Politehnicii Timisoara, in caz contrar urmand sa fie sanctionata cu 6 puncte. De asemenea, se mentiona ca echipa lui Marian Iancu trebuie sa-i cedeze italianului o suma compensatorie, constand in plata a 5.000 de euro, pentru fiecare meci jucat cu vechea denumire, cu sigla si culorile alb si violet. Numele formatiei este schimbat in Fotbal Club Timisoara si culorile oficiale ale echipei, in alb-negru-mov, in iulie 2008, dar este o masura tardiva, deoarece FIFA a somat FRF sa depuncteze echipa banateana.
FC Timisoara, in pericol
Daca banatenii nu se vor prezenta la urmatorul meci, cel de la Craiova, vor pierde la masa verde, iar daca vor refuza sa dispute si partida cu FC Vaslui, de pe teren propriu, risca dezafilierea de la FRF. De asemenea, FC Timisoara va fi exclusa din Cupa UEFA, acolo unde s-au mai calificat dupa 16 ani de framantari si dupa multe zeci de milioane de euro investite de patronul Marian Iancu. FRF este obligata sa respecte decizia FIFA, in caz contrar riscand ca echipa nationala a Romaniei sa fie exclusa din preliminariile CM 2010, iar echipele calificate in cupele europene sa fie eliminate din competitii.
Acuzatie de coruptie
‘Cel care se face vinovat de toata aceasta nebunie, ce se desfasoara acum in Timisoara, e secretarul general al FRF, Adalbert Kassai (foto), care a emis un document fals. Atat el, cat si presedintele FRF, Mircea Sandu, trebuiau sa fie acum la puscarie, pentru ca sunt vinovati de fals, uz de fals si de alte nenorociri pe care le-au facut. Anul trecut, am fost chemat de Sandu sa-i confirm lui Kassai ca nu am luat bani de la el, pentru ca cei doi nu voiau sa-i imparta’, a marturisit patronul lui FC Timisoara, Marian Iancu.
Iancu risca sanctionarea
‘Asupra tuturor declaratiilor facute de domnul Iancu exista sesizari catre Comisia de Disciplina, care va analiza daca acestea intrunesc sau nu elementul material al abaterii disciplinare referitoare la sanctionarea pentru declaratii calomnioase. Departamentul Juridic al FRF vrea sa elimine depunctarea pentru declaratiile calomnioase ale oficialilor cluburilor si sa introduca sanctiuni de 100.000 de lei la prima abatere si 200.000 la cea de-a doua’, a declarat Justin Stefan, juristul FRF.