Sergiu Dan s-a născut în Apşa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia
Sergiu Dan s-a născut în Apşa de Mijloc, în Maramureşul de Nord, ce aparţine azi de regiunea ucraineană Transcarpatia. Are 26 de ani şi a venit în România din anul 2003, la vârsta de 17 ani, pentru un an de pregătire la „Centrul pentru românii de pretutindeni Eudoxiu Hurmuzachi”, de la Crevedia. În 2004 a intrat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, iar în 2007, încă din anul 3 de facultate, s-a angajat într-o agenţie de presă. Este vicepreşedintele organizaţiei”Asociaţia Convergenţe Europene” (ACE) şi secretar general al Clubului Maramureşenilor din dreapta Tisei (CMDT), organizaţii care sprijină românii din afara ţării, în special, pe cei din Ucraina.
40.000 de conaţionali mai trăiesc în partea ucraineană a Maramureşului
Atestat ca domeniu regal încă din anul 1231, zona Maramureşului a fost una din principalele vatre ale dacilor liberi, cei nesupuşi de cucerirea romană în urma războaielor Traian-Decebal de la începutul secolului al II-lea, după Hristos.
Condus multă vreme de cneji români, Maramureşul a fost inclus în 1553 în Principatul Transilvaniei, apoi a devenit parte a Imperiului Austriac. Din păcate, după Primul Război Mondial, în ciuda dorinţei românilor din zonă, partea de nord a Maramureşului istoric, circa 6.873 km patraţi, au intrat in componenţa statului cehoslovac. Ulterior, după două decenii, teritoriul a fost ocupat de Ungaria, pentru ca la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, el să intre în componenţa URSS, iar, după destrămarea acesteia, în 1991, să devină parte a regiunii Transcarpatia din cadrul Ucrainei. Doar zona de sud, aproximativ 3.381 km patraţi, a rămas în stăpânirea României. În 1968, acestei părţi i s-au adăugat cîteva regiuni, formând ceea ce azi numim judeţul Maramureş La ora actuală, în partea ucraineană a Maramureşului mai trăiesc aproape 40.000 de etnici români.