„Tsunamiurile solare” din ultima săptămână au readus în actualitate o problemă mai veche a pământenilor: ameninţările venite din spaţiul cosmic. Soarele se poate transforma în cel mai mare duşman al nostru la un simplu “strănut”. E vorba de exploziile solare, evenimente normale într- un ciclu solar.
“Timp de câţiva ani, 2-3 să zicem, pe Soare nu se întâmplă nimic. Apoi, în următorii 3 sau 4 ani, activitatea se intensifică. Atunci apar explozii solare care trimit în spaţiu valuri de energie electromagnetică. Aşa se desfăşoară un ciclu solar. În perioada următoare, vor fi din ce în ce mai multe explozii solare”, ne-a explicat Adrian Şonka, coordonator al Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, din Capitală.
Se estimează că în anul 2013 activitatea solară va atinge apogeul acestui ciclu. Atunci vom avea cele mai puternice explozii solare şi nu putem decât să sperăm că valurile de energie aruncate de Soare nu ne vor lovi planeta.
Câteodată, cum se întâmplă şi în acest moment, pe traiectoria unui asemenea val de energie se poate afla şi Pământul. Dacă în 2013 vom fi loviţi, valul energetic va fi atât de puternic încât va distruge alimentarea cu energie electrică, dar şi comunicaţiile, precum în 1859.
“NASA monitorizează absolut orice activitate solară. Problema e că nu putem face nimic în cazul unei furtuni electromagnetice. Suntem vulnerabili”, ne-a explicat Dumitru Prunariu, preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extraterestru. Tocmai din acest motiv, comitetul a decis să nu stea cu mâinile în sân în faţa ameninţărilor.
“Ştim că aceste valuri pot distruge sateliţi sau transformatoare de curent electric. Ca să evităm asemenea situaţii, elaborăm o serie de soluţii, de planuri de rezervă”, ne-a mărturisit Dumitru Prunariu.
Iată cum ne-a «lovit» Soarele de-a lungul timpului
În ciclurile solare trecute au avut loc o serie de explozii solare de proporţii, care au făcut ravagii pe Terra. Iată câteva exemple:
- Între 28 august şi 2 septembrie 1859 au avut loc o serie de explozii solare masive. Pământul a fost bombardat de valuri enorme de energie. Aurorele boreale nu s-au văzut doar la Poli, cum se întâmplă de obicei, ci au ajuns până în Hawaii, Mexic, Cuba sau Italia! Stâlpi de telegraf din SUA sau din Europa au luat foc, iar centralişti de telefonie au fost electrocutaţi. Specialiştii susţin că a fost cea mai mare furtună solară întâlnită de civilizaţia noastră.
- În 1921 şi în 1960, comunicaţiile radio din mai multe oraşe americane şi din nordul Europei au căzut din cauza exploziilor de pe Soare.
- În martie 1989, locuitorii din Quebec, Canada, au rămas fără energie electrică timp de nouă ore.
- În octombrie 1989, cosmonauţii de pe staţia MIR au fost iradiaţi, în doar câteva ore, în urma unui “tsunami solar”, cu o cantitate pe care o primeşte un om pe parcursul unui an întreg pe Pământ. Viaţa nu le-a fost pusă în pericol.