Găluşte (aprox. 5,50 de lei)
Ingrediente: 3 cartofi mari, două ouă, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel, un vârf linguriţă sare, ½ linguriţă piper, un vârf pudră de nucşoară, puţin ulei pentru uns.
Preparare: se spală cartofii şi se curăţă de coajă, apoi se taie cubuleţe. Se pun într-o cratiţă, se acoperă cu apă şi se fierb bine, până se pot pasa cu furculiţa. Se scurg cartofii de apă, apoi se sfărâmă, obţinând un piure peste care se adaugă făina, ouăle, sarea şi piperul. Se amestecă bine. Cu o lingură se ia din aluatul format, iar cu mâinile unse cu puţin ulei se formează găluşte de dimensiunea unei nuci. Se aliniază într-o tavă tapetată cu foaie de copt, ce se introduce în cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 15 minute, până capătă o culoare aurie. Se servesc cu pătrunjel verde tocat, alături de o salată de varză roşie.
Chipsuri (aprox. 3,50 de lei)
Ingrediente: 5-6 cartofi medii, 3-4 linguri de ulei, sare, piper, boia de ardei
Preparare: se spală bine cartofii, cu o perie. Se taie transversal cu ajutorul unei răzătoare sau cu un cuţit foarte bine ascuţit, în felii de 2 mm. Se pun în apă, apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Cu o lingură de ulei se unge hârtia de copt din tava de aragaz, cu ajutorul unei pensule sau cu un pulverizator. Se pun feliile de cartofi pe un singur rând, se presară sare şi piper şi se dau la cuptorul bine încins. După circa 10-15 minute se scoate tava şi se întorc feliile de cartofi pe cealaltă parte. Se mai lasă 5-10 minute la cuptor. Când se scot din cuptor se pun pe farfurii întinse, să nu se suprapună prea mult, pentru a nu se înmuia. După ce se răcesc, se pun într-un bol şi se presară boia peste ei.
Salată orientală (aprox. 7,50 de lei)
Ingrediente: 1 kg cartofi roşii, o ceapă roşie, două ouă, ulei, sare, piper şi oţet de mere
Preparare: se spală bine cartofii şi se pun într-o cratiţă la fiert. Se pun şi ouăle în alt vas la fiert cu puţină sare, pentru 15 minute. După ce se fierb cartofii se lasă la răcit şi apoi se curăţă de coajă şi se taie felii sau cubuleţe. Se curăţă şi ouăle şi se taie în felii transversale. Ceapa se spală şi se taie julien. Într-un bol se pun cartofii şi ceapa şi apoi se face dressingul.
Se pun într-un castronel: sare, ulei, oţet, piper şi se amestecă bine. Se toarnă dressingul peste ingredientele din castron, iar feliile de ou fiert se pun la final şi se amestecă cu grijă să nu se sfărâme. Se presară şi pătrunjelul tocat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!