Supă cu ridichi de lună
Ingrediente: 1,5 l bere, 350 g şuncă, 1 cartof, 5 ridichi, 4 ouă, 1 castravete, o legătură de ceapă verde, o lingură de muştar, două linguri smântână, sucul unei jumătăţi de lămâie, o legătură de mărar.
Preparare: se lasă berea deschisă (ca să se ducă acidul), ouăle se fierb tari. Albuşurile se toacă mărunt, iar gălbenuşurile se trec prin sită şi apoi se freacă bine cu muştarul, smântâna şi sarea. Se amestecă bine şi când s-a obţinut o pastă groasă, se toarnă încet berea. Se adaugă ridichile tăiate felii şi castravetele felioare, şunca şi cartoful fiert, tăiate cubuleţe, şi legătura de ceapă verde, tocată mărunt. Se amestecă, se potriveşte gustul cu suc de lămâie şi se dă la frigider pentru două ore. Se serveşte cât mai rece, cu mult mărar deasupra şi piper.
Ciorbă de lobodă
Ingrediente: 6-8 legături de lobodă, 3 legături de ceapă verde, câteva fire de usturoi verde, un pumn de orez, două legături leuştean, sare, două gălbenuşuri, 4 linguri smântână, 1 litru de borş.
Preparare: se spală bine verdeţurile. Se toacă usturoiul şi ceapa şi se pun la fiert în 1,5 l de apă. După 15 minute se adaugă loboda tăiată mărunt, după alte 15 minute se adaugă orezul şi se dă într-un clocot, după care se toarnă borşul şi se mai fierbe zeama încă 15 minute. La sfârşit se adaugă leuşteanul tocat, se mai dă într-un clocot şi se stinge focul. Se bat gălbenuşurile, se adaugă sarea şi smântâna şi se amestecă bine, turnând deasupra 2 -3 polonice de zeamă, amestecând continuu.
Plăcintă cu ceapă verde
Ingrediente: 250 g făină, 1 ou, două linguri ulei, o cană de apă carbogazoasă, 3-4 legături de ceapă verde, tocată mărunt, sare, piper, ulei pentru prăjit.
Preparare: se bate oul cu un praf de sare, apoi se adaugă uleiul, apa carbogazoasă şi se omogenizează bine. Se pune făina în ploaie şi se frământă până se obţine un aluat elastic. Se adaugă la nevoie încă puţină făină până ce aluatul se desprinde de vas şi de mână. Se întinde o foaie nu foarte subţire. Se repartizează uniform ceapa verde, se rulează întâi sub formă de sul, apoi se dă formă de melc. Se întinde din nou cu sucitorul, într-o foaie de grosime potrivită. Se taie în două sau în patru, funcţie de mărime şi de dorinţă. Se prăjesc bucăţile în ulei încins, la foc potrivit spre mic, pe ambele feţe, până ce se coc şi se rumenesc frumos.
Ciorbă de urzici
Ingrediente: 500 g urzici, 1- 2 cepe, ulei, sare, o ceşcuţă de orez, 1-2 linguri de oţet, leuştean verde, două linguri de smântână.
Preparare: se aleg urzici tinere, se scutură de nisip sau pământ, se spală foarte bine sub jet de apă. Se pune ceapa tocată mărunt la fiert în apă rece cu puţin ulei şi sare. Se pune apă cu sare într-o oală şi când începe să fiarbă, se pun urzicile şi se opăresc câteva minute. După opărire, urzicile se vor scoate cu spumiera şi se scurg bine într-un castron şi aşa fierbinţi se freacă cu o lingură de lemn. Când ceapa este fiartă, se adaugă urzicile frecate, continuându- se fierberea. Se adaugă o ceşcuţă de orez şi se lasă să fiarbă. Se potriveşte de sare şi când scade. se adaugă zeama în care au fost urzicile opărite. Ciorba nu trebuie să aibă consistenţă deasă. La final se acreşte cu oţet şi se pune leuşteanul verde tocat. Se serveşte cu smântână.
Ciorbă de măcriş
Ingrediente: o ceapă, 1 morcov, o ţelină, 1 păstârnac mic (sau rădăcină de pătrunjel), 4 cartofi mai mici, 250 g smântână, 1/2 lingură de făină albă, 300 ml supă de pui (sau de legume), 150 g măcriş, două fire mărar, două linguri ulei, sare, piper, un ou, crutoane.
Preparare: măcrişul se spală, se rup codiţele mai groase şi se taie bucăţi mari. În ulei se călesc, la foc mic, ceapa tocată mărunt şi zarzavaturile (morcovul, ţelina, păstârnacul) tăiate cubuleţe până se înmoaie (circa 10 minute). Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi mici, supa de pui şi încă 3 căni de apă. Se condimentează cu sare şi piper, după gust. Se fierbe totul până când cartofii sunt moi (cca 20 minute). Smântâna se freacă cu făina. Se adaugă peste ea 2-3 polonice de supă fierbinte, pe rând. Se amestecă bine. Se dă focul mic şi se toarnă încet smântâna în ciorbă, amestecând. Se adaugă măcrişul şi se lasă pe foc mic încă 5 minute. Se adaugă mărarul tocat. Se serveşte cu ou fiert tare şi tăiat felii şi cu crutoane.
Pui umplut cu spanac şi roşii uscate
Ingrediente: 1 piept de pui, o ceaşcă de ulei, o ceapă roşie, o linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru, 500 g spanac, un ou, o ceaşcă de roşii uscate; pentru pane: un ou, 100 g făină, 100 g pesmet, ulei de prăjit.
Preparare: se spală spanacul şi se opăreşte circa 5 minute în apă clocotită cu sare în ea, după care se pune în blender. Se curăţă ceapa, se spală şi se pune la călit împreună cu spanacul, peste care se adaugă oul, sare şi piper. Se spală pieptul de pui, se şterge şi se feliază, după care se pun umplutura de spanac şi roşiile uscate, se rulează (se pun şi câteva scobitori ude pentru a nu se desface la prăjit). Apoi se dă prin făină, prin oul bătut şi prin pesmet şi se prăjeşte în ulei încins.
Găluşte cu leurdă
Ingrediente: 4-5 legături de leurdă, 400 g cartofi albi, 150-200 g de făină, 1 ou, sare şi piper, apă.
Preparare: leurda se spală bine şi se zvântă. Se pune la fiert o oală cu 3-4 litri de apă sărată şi separat se pregăteşte un castron cu apă foarte rece. Când apa clocoteşte, se adaugă leurda şi se ţine cam 30 de secunde. Se scoate imediat cu o spumieră şi se plonjează în castronul cu apă rece. Cartofii se spală şi se fierb cu tot cu coajă până sunt moi. Se lasă să se răcească, apoi se decojesc şi se zdrobesc. Leurda se scurge bine de apă, apoi se toacă mărunt. Toate ingredientele se pun într-un castron şi se frământă cât să se omogenizeze. Cantitatea de făină se ajustează în funcţie de capacitatea ei de a absorbi mai mult sau mai puţin lichid. Oul se poate elimina din compoziţie, caz în care cantitatea de făină se va reduce la jumătate. Aluatul obţinut nu trebuie să fie vârtos, dar nici lipicios. Se răstoarnă aluatul pe planul de lucru înfăinat, se rup bucăţi care se modelează în cilindri cu grosimea cam de 2 cm, apoi se taie bucăţele care, după preferinţă, se pot presa sau nu de dinţii unei furculiţe. Se aduce la fierbere o oală cu apă sărată. Găluştele se pun toate deodată în apa care fierbe şi se amestecă de câteva ori. Se aşteaptă până când apa dă în fiert din nou şi găluştele se ridică cu toate la suprafaţă. Se mai ţin pe foc 1 minut, apoi se scurg. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu brânză rasă deasupra.