Cuprins:
Ce sunt arhaismele?
Se consideră că sunt arhaisme acele cuvinte, expresii, forme gramaticale şi construcţii sintactice care au dispărut definitiv din limba comună sau au încetat să mai fie folosite în limbajul comun.
Termenul de arhaism provine din franțuzescul archaïsme, care la rândul lui provine din grecescul αρχαϊσμός (arhaismós) sau ἀρχαῖος (arhaios) vechi.
O parte din cuvintele vechi sunt uitate și dispar din vorbirea uzuală, deoarece obiectul de referință al cuvintelor (noțiunea, instituția, funcția etc.) dispare sau sunt folosite variante mai noi (sinonime).
Sunt folosite în mod voluntar arhaismele din limbajele de specialitate. În această categorie intră și arhaismele noționale folosite în oricare limbă, în lucrările de istorie.
Un loc aparte printre arhaismele folosite în mod conștient îl au cele cu valoare stilistică, de evocare a unor vremuri trecute, mai ales în opere literare cum sunt romanele istorice. Cu ajutorul arhaismelor datarea și fixarea în timp a acțiunii unei opere istorice este mult mai facilă, iar descrierea unei anumite epoci, a unei țări sau popor este mai autentică.
În literatura română se pot aminti exemple din opere ale lui Mihail Sadoveanu: În fața lor muții și hadâmbii („eunucii”) au adus îndată pe mireasă acoperită cu hobot („văl de mireasă”), dar arhaismele sunt folosite și de Eminescu, Negruzzi, Delavrancea și mulți alții.
Află ce sunt cuvintele polisemantice și vezi exemple de astfel de cuvinte.
Diferența dintre arhaisme și regionalisme
Regionalismele sunt cuvinte sau expresii lingvistice specifice unei anumite zone geografice, caracteristice numai pentru un anumit grai.
Așadar, regionalismele sunt cuvinte sau expresii lingvistice încă în uz, pe când arhaismele sunt cuvinte ieşite din uz, din ce în ce mai puţin cunoscute, chiar şi de către localnici. Limbajul popular, specific locului, este însă elementul principal pe care acestea îl au în comun. Arhaismele constituie istoricul preţios al limbii şi, ca urmare, ele trebuie însuşite şi folosite ca atare, atunci când este nevoie.
Află și ce sunt omonimele și exemeple de omonime.
Exemple de arhaisme
- arnici -fir de bumbac, în diverse culori, folosit pentru brodat şi cusut
- aţâcă – pânză de bumbac, rară și subțire
- braniște – pădure bătrână și rară în care era interzisă tăierea copacilor
- buduroi- perete din bârne cu care se căptușește o fântână pe dinăuntru
- căpătâi -pernă mai mult lungă decât lată, umplută cu paie
- învârtoșat – împietrit, încăpățânat, încrezător în puterea sa proprie
- cercare – experiență
- chinovie – mănăstire
- mânecare – dimineață, dis-de-dimineață, în zorii zilei, cu noaptea în cap, când mijește ziua
- mironosiță – din slavonă, o femeie purtătoare de mir
Arhaisme lexicale: argat, armaș, bir, caimacan, chezaș, chezășie, clacă, dijmă, grămătic, ienicer, logofăt, pârcălab, polcovnic, spătar, stolnic, vistavoi, vornic.
Arhaisme fonetice – sau forme vechi ale unor cuvinte care încă se folosesc: împle > a umple, lăcaș > locaș, părete > perete, pre > pe, a rumpe > a rupe, samă > seamă, sară > seară.
Arhaisme morfologice: aripe, greșeale, grădine, inime, lunge, mânuri, palaturi, plânsem, ruinuri, șezum, văzum; s-a fost dus.
Descoperă ce este un palindrom.
Când este ziua limbii române
Ziua Limbii Române se sărbătorește pe 31 august în România. Legea a fost votată de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 și de Camera Deputaților în ședința din 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
De altfel, Ziua Limbii Române se sărbătorește în Republica Moldova începând cu anul 1990.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
cobra • 16.01.2023, 20:59
Aoleu mai tanti Sofia.....cum poți scrie .. "O parte din cuvintele vechi sunt uitate și dispar din vorbirea " O parte din cuvinte ar fi de ex : din numele Sofia ar disparea una sau mai multe litere. Dar aici este vorba de o parte DINTRE cuvinte...... Deci, ce sa intelegem din explicatiile Dvs!