Cuprins:
O expunere moderată la soare are efecte pozitive asupra stării de spirit a întregului organism. Însă sunt și efecte negative pe care soarele le poate aduce la nivelul pielii, dacă aceasta nu este îngrijită corespunzător înainte de a fi expusă în bătaia razelor. Mai jos descoperă cum îți îngrijești tenul și corpul înainte de a-l expune la soare, dar și cum îngrijești pielea proaspăt bronzată.
Cum îți pregătești tenul pentru expunerea la soare
Pregătirea tenului se face în câțiva pași simpli înainte de expunerea la soare. Pentru a preveni eventualele riscuri precum îmbătrânirea pielii sau chiar cancer de piele, dar și pentru a te bucura de razele soarelui și de pielea de culoare aurie, iată cum îți pregătești tenul pentru expunerea la soare.
Exfoliază tenul
Exfolierea atentă a tenului, care ajută la eliminearea celulelor moarte de la suprafața pielii, este primul pas ce are la bază pregătirea tenului pentru expunerea la soare. Rolul exfolierii este acela de a curăța pielea și de a ajuta la regenerearea celulelor epidermei. Ulterior, bronzul va arăta mai uniform pe ten și va avea o durată mai lungă.
Hidratează bine tenul
Aplicarea cremelor intens hidratante este esențială înainte de expunerea la soare. Hidratarea este importantă în fiecare zi, în orice perioadă a anului, dar cu atât mai mult atunci când vorbim despre expunerea prelungită la soare. Cremele aplicate pe ten trebuie să aibă o textură ușoară, să conțină multă apă, dar și ingrediente care ajută tenul să se regenereze.
Aplică o cremă de protecție solară
Pe lângă pașii de mai sus, nu uita și pasul important care constă în aplicarea unei creme cu SPF. Înainte de expunerea la soare, dar și în mod regulat pe durata expunerii, aplică o cremă cu SPF 50 pentru a feri pielea de efectele nocive ale razelor soarelui.
Ce înseamnă SPF
SPF, abrevierea de la Sun Protection Factor, este indicatorul folosit pentru evaluarea capacității de protecție a cremelor de fotoprotecție. Factorul de protecție înseamnă capacitatea produsului de a bloca radiațiile UV absorbite de piele.
Un SPF de 15 va oferi un grad de protecție de 93% în fața radiațiilor UVB. Un SPF de 30 va filtra 96,7 % dintre radiații, în timp ce un SPF de 50% va filtra 98% din radiațiile solare.
Cum alegi crema cu SPF
Cremele recomandate pentru protecție solară sunt acelea care au o protecție cu spectru larg, protejează împotriva razelor UVA și UVB. Sunt rezistente la apă și au un SPF mai mare de 30. În general, SPF-ul mai mare blochează razele UVB ale soarelui, dar nu în totalitate, tocmai din acest motiv este important să aplici cremă în mod regulat, la aproximativ două ore.
Cum să îți pregătești pielea pentru expunerea la soare
Exfoliază pielea
Exfoliera o dată sau de două ori pe săptămână a întregului corp ajută la eliminarea celulelor moarte, îmbunătățește calitatea și aspectul pielii. Odată exfoliată, pielea ta va arăta mult mai strălucitoare.
Hidratează-ți pielea și organismul
O pielea hidratată este o piele sănătoasă cu un aspect plăcut și uniform. Pentru a evita petele care pot apărea din cauza razelor puternice ale soarelui, hidratează bine pielea, cu cremă hidratantă, dar și cremă de protecție solară înainte de expunerea la soare. Alege o loțiune hidratantă care se potrivește tipului tău de piele.
Hidratarea organismului implică un consum de apă de cel puțin 1,5 litri. În felul acesta, pielea hidratată se va bronza și mai uniform, iar bronzul va fi de lungă durată.
Epilează firele de păr nedorite
Epilarea firelor de păr nedorite nu se face în ziua expunerii la soare. Pielea devine mai sensibilă după epilare, și ești predispus/ă la apariția infecțiilor ori iritațiilor. Epliează firele de păr cu cel puțin o zi înainte pentru a avea pielea pregătită de bronz.
Tipuri de piele
Când vine vorba de bronz, trebuie să știi că toți ne naștem cu tipuri și tonuri de piele diferite. În felul acesta, bronzul se va cunoaște diferit de la o persoană la alta.
- Tipul 1 și 2 de piele, respectiv pielea deschisă, face parte din categoria care nu se bronzează în auriu, ci doar se ard la soare, iar culoarea este mai degrabă roșie. În acest caz, este foarte importantă crema de protecție solară potrivită.
- Tipul 3 și 4, respectiv pielea măslinie, reprezintă tipul de piele care prinde foarte repede culoarea auriu. Nici de aici nu trebuie să lipsească crema cu SPF.
- Tipul 5 și 6, respectiv pielea măslinie și de culoare maro închis, nu este afectată atât de des de arsuri solare, însă are aceeași nevoie de cremă hidratantă și de protecție solară, pentru a preveni îmbătrânirea pielii.
Cum îți îngrijești pielea bronzată
- După expunerea la soare, fă un duș. În felul acesta vei elimina crema de protecție solară folosită la plajă, dar și sarea sau particulele de nisip.
- Hidratează intens pielea bronzată. Alege creme speciale care se aplică după soare, deoarece acestea protejează pielea împotriva uscăciunii și o calmează. Ingrediente precum avocado sau aole vera ar trebui să fie incluse în crema hidratantă. Cremele aplicate după expunerea la soare au proprietăți hidratante și de răcorire, și îi oferă pielii îngrijirea de care are nevoie.
Remedii pentru arsuri solare
Dacă pielea ta a căpătat aspectul roșiatic și ai început să resimți senzația de usturime, înseamnă că te confrunți cu arsuri solare și este recomandat să acționezi la nivelul pielii cât mai repede.
Fie ai stat prea mult la soare, ori ai stat în intervalul nepotrivit, imediat cum ai plecat de la soare, hidratează-te, bea cât mai multă apă, fă un duș cu apă mai rece și aplică o loțiune hidratantă care să îți calmeze pielea. Loțiunea se va absorbi mult mai ușor de piele și are un efect calmant imediat.
Regenerarea pielii se va face în câteva zile, timp în care vei aplica de câte ori este nevoie crema și nu te vei mai expune în bătaia razelor de soare.
Beneficiile expunerii la soare
- Expunerea la razele solare previne afecțiunile cardiace;
- Expunerea la soare îmbunătățește sănătatea osoasă;
- Expunerea la soare luptă împotriva depresiei;
- Soarele îmbunătățește calitatea somnului;
- Crește capacitatea de luptă a sistemului imunitar.
Riscurile expunerii prelungite la soare
- Expunerea prelungită la razele soarelui poate declanșa apariția arsurilor solare;
- Soarele puternic poate îmbătrâni pielea;
- Expunerea prelungită la soare poate duce la apariția petelor pigmentare;
- Expunerea la soare pentru o perioadă prea lungă poate favoriza apariția melanomului;
- Expunerea prelungită la soare poate obosi în exces organismul.
Contraindicații în ceea ce privește expunerea la soare
- Evită orele în care radiațiile ultraviolete sunt foarte puternice. Cel mai bine, evită expunerea la soare în intervalul orar 12:.00 – 16.00.
- Nu aplica niciodată pe piele un ulei esențial fără să îl diluezi înainte, altfel riști să te alegi cu arsuri solare puternice.
- Protejează-ți întotdeauna pielea și capul de razele puternice ale soarelui. Poartă șapcă sau pălărie, ochelari de soare și cremă cu SPF.
Sursă foto: 123rf.com