Despre Sri Lanka

Sri Lanka este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Are țărmuri la Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India.

Apropierea de subcontinentul indian a facilitat interacțiunea culturală strânsă dintre Sri Lanka și India din cele mai vechi timpuri. La o răscruce de rute maritime care traversează Oceanul Indian, Sri Lanka a fost, de asemenea, expusă influențelor culturale ale altor civilizații asiatice.

Geografii greci antici au numit-o Taprobane. Arabii s-au referit la ea ca Serendib. Mai târziu, cartografii europeni au numit acest tărâm Ceylon, un nume folosit încă ocazional în scopuri comerciale. A devenit oficial Sri Lanka în 1972.

Câmpiile plate sau deluroase alcătuiesc cea mai mare parte a terenului din Sri Lanka. Există însă munți înalți și văi adânci ale râurilor în partea central-sudică a țării. Cel mai lung râu este Mahaweli.

Deoarece Sri Lanka este aproape de Ecuator, are vreme caldă pe tot parcursul anului, cu ploi abundente în sud-vest, iar restul insulei este mult mai uscat.

Civilizația distinctivă a insulei Sri Lanka, cu rădăcini care pot fi urmărite încă din secolul al VI-lea î.Hr., este influențată major de doi factori: păstrarea budismului Theravada și dezvoltarea timp de mai bine de două milenii a unui sistem sofisticat de irigare în zonele mai uscate ale țării. Această civilizație s-a îmbogățit și mai mult de influențele hinduismului și islamului.

Lider al clanului Caran, învoit de instanță ca să petreacă în Grecia. Emil Răducan e trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat
Recomandări
Lider al clanului Caran, învoit de instanță ca să petreacă în Grecia. Emil Răducan e trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat

În 1948, după aproape 150 de ani de stăpânire britanică, Sri Lanka a devenit o țară independentă și a fost admisă în Națiunile Unite șapte ani mai târziu. Țara este membră a Commonwealth-ului și a Asociației Sud-Asiatice pentru Cooperare Regională.

Sri Lanka este dens populată. Majoritatea locuitorilor sunt săraci, trăiesc în zonele rurale și depind de agricultură pentru existența lor.

Un mediu cu o diversitate foarte vastă face din Sri Lanka una dintre cele mai pitorești țări din lume. Fiind casa mai multor grupuri etnice, fiecare cu propria moștenire culturală, Sri Lanka are, de asemenea, un peisaj cultural foarte variat, arată britannica.com.

Curiozități despre Sri Lanka

Este supranumită Perla Oceanului Indian și ”lacrima Indiei„

Sri Lanka este cunoscută pentru aceste două nume minunate. Perla Oceanului Indian este oferită acestei mici națiuni insulare, probabil datorită frumuseții sale naturale incredibile, biodiversității extraordinare, precum și pietrelor prețioase. În plus, insula are o formă de lacrimă și se află în largul coastei Indiei, ceea ce este mai ușor de văzut de pe hartă. De aceea este numită și lacrima Indiei.

Descoperă și cele mai interesante curiozități despre India.

„Big Brother” la Fisc. Ce spun experții despre CNP-ul fiscal: „Statul presupune din start că toți cetățenii sunt infractori, e nevoie de mandat judecătoresc”
Recomandări
„Big Brother” la Fisc. Ce spun experții despre CNP-ul fiscal: „Statul presupune din start că toți cetățenii sunt infractori, e nevoie de mandat judecătoresc”

O mare varietate de animale

Sri Lanka acoperă o suprafață detul de mică, puțin mai mare decât statul american Virginia de Vest. Cu toate acestea, fauna sălbatică este incredibil de diversă. Găzduiește 123 de specii de mamifere (cum ar fi elefanți, leoparzi și crocodili), 227 de specii de păsări, 178 de specii de reptile, 122 de specii de amfibieni și multe alte specii de animale.

Pentru pasionații de animale sălbatice, Parcul Național Yala reprezintă un punct major de interes într-o călătorie în Sri Lanka. Iar pentru călătorii interesați de balene, o excursie la Mirissa sau Trincomalee merită din plin.

Una dintre cele mai mari producătoare de ceai din lume

Adusă din China în 1824 de către britanici, prima plantă de ceai de pe insulă a fost expusă în Grădina Botanică Regală și a devenit ulterior o afacere uriașă. Această națiune insulară este un producător și exportator de ceai de renume, cu peste 1 milion de oameni care lucrează în industria ceaiului.

Pentru pasionații de ceai care călătoresc în Sri Lanka, nu uitați să vizitați Muzeul Ceaiului din Ceylon, situat la doar 4 km sud de Kandy. Este un loc ideal pentru a savura o ceașcă delicioasă și pentru a afla despre istoria ceaiului în Sri Lanka. Veți găsi exponate ale pionierilor ceaiului, precum James Taylor și Thomas Lipton, care au contribuit la integrarea ceaiului în viața de zi cu zi, în Marea Britanie.

Marius Pieleanu, vizat în trecut de Parchet în două dosare de proxenetism, după ce a mers cu taxiul la bordel. Sociologul: „Am intrat și am ieșit martor, ce Dumnezeu!”
Recomandări
Marius Pieleanu, vizat în trecut de Parchet în două dosare de proxenetism, după ce a mers cu taxiul la bordel. Sociologul: „Am intrat și am ieșit martor, ce Dumnezeu!”

Este ”casa scorțișoarei”

Pe lângă faptul că este un mare producător de ceai, Sri Lanka este renumită pentru scorțișoară, un ingredient indispensabil pentru multe dintre mâncărurile sale fabuloase.

Vârful lui Adam este cel mai sacru munte din țară

Curiozități despre Sri Lanka - Vârful lui Adam este cel mai sacru munte din țară
Curiozități despre Sri Lanka – Vârful lui Adam este cel mai sacru munte din țară

Situat în zona cea mai pitorească a Țării, acest vârf sfânt a fost un fel de Mecca pentru oamenii de diverse credințe din Sri Lanka, de peste o mie de ani. În budism, vârful este cunoscut sub numele de Sri Pada, adică amprenta sacră, și se crede că a fost lăsat de Buddha atunci când mergea în paradis. Pentru hinduși, este amprenta lordului Shiva. Dacă îi întrebi pe creștini, ei ar spune că este amprenta lui Adam când a fost alungat din Grădina Edenului.

Sri Lanka a dat cuvântul „serendipity” limbii engleze

„Serendipity”, unul dintre cuvintele preferate ale britanicilor, este derivat din „Serendip”, vechiul nume al Sri Lanka. Cuvântul, inventat de scriitorul englez Horace Walpole în 1754, s-a bazat pe cuvântul din titlul unui basm persan, ”Cei trei prinți din Serendip„, în care prinții „făceau mereu descoperiri accidentale a unor lucruri, nu erau în căutarea lor” Cu plaje nealterate, ruine atemporale, faună sălbatică incredibilă și peisaje uluitoare, Sri Lanka este numită țara serendipității dintr-un motiv întemeiat.

Steagul național al Sri Lanka este unul dintre cele mai vechi din lume

Steagul Sri Lanka, cunoscut sub numele de Steagul Leului, este unul dintre cele mai vechi steaguri din lume. În 486 î.Hr., primul rege al Sri Lankai, Vijaya, a sosit pe insula. din India, aducând cu el un steag cu semnul unui leu. De atunci, deși s-a schimbat de mai multe ori odată cu dezvoltarea diferitelor epoci, emblema leului a jucat întotdeauna un rol important în steagul Sri Lanka.

Un dinte al lui Buddha se află într-un templu din Kandy

O relicvă a dintelui sacru a lui Buddha, adusă din India în secolul al IV-lea d.Hr., este încă păstrată în Templul Dintelui din Kandy. În fiecare vară, are loc un mare festival cunoscut sub numele de Esala Perahera (Festivalul Dintelui), unul dintre cele mai mari 7 festivaluri din Sri Lanka.

Insula cu cel mai bătrân copac plantat de oameni

Curiozități despre Sri Lanka - Sri Maha Bodhiya - cel mai vechi copac plantat de oameni
Curiozități despre Sri Lanka – Sri Maha Bodhiya – cel mai vechi copac plantat de oameni

Cel mai bătrân copac plantat de ființa umană, mai degrabă decât prin însămânțare naturală, se află în Anuradhapura, una dintre capitalele antice ale Sri Lanka. Este un smochin sacru sau bo-bod în vârstă de 2.300 de ani și numit Sri Maha Bodhiya. Arborele a fost plantat în 288 î.Hr. Se spune că arborele său mamă este faimosul arbore Bodhi sub care Buddha a obținut iluminarea atunci când medita.

Prima țară din lume care a avut o femeie prim-ministru

În iulie 1960, Sirimavo Bandaranaike, liderul Partidului pentru Libertatea Sri Lanka, a câștigat victoria la alegerile generale și a devenit prima femeie prim-ministru din lume. Ea a servit țara timp de trei mandate, înainte de a demisiona în august 2000 din cauza stării de sănătate. La vârsta de 84 de ani, Sirimavo Bandaranaike a murit de un infarct.

Nu orice hotel oferă cazare, de fapt

Când călătoriți în Sri Lanka, este posibil să vedeți panouri pe care scrie „hotel”, dar este posibil să nu fie un loc unde să stați peste noapte, deoarece este obișnuit ca restaurantele, cafenelele și barurile să fie numite și ele tot hoteluri. Aceasta este poate una dintre cele mai bizare curiozități despre Sri Lanka.

Motivul exact pentru acest lucru nu este cunoscut. Dacă îi întrebi pe localnici, unii vor spune doar că este ceva interesant de făcut. Acest lucru ar putea induce în eroare totuși un turist care caută cazare. Așa că pentru a afla dacă este un hotel sau un restaurant, ar putea fi necesar să verificați dacă servește mâncare sau dacă este loc pentru cazare, arată site-ul indiaodisseytours.com.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Noi detalii despre tripla crimă din București. Ce spun vecinii despre cei doi suspecți: „Unul din ei cu probleme cu droguri”
Știrileprotv.ro
Noi detalii despre tripla crimă din București. Ce spun vecinii despre cei doi suspecți: „Unul din ei cu probleme cu droguri”
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Oana Roman fără machiaj și filtre de înfrumusețare. S-a afișat complet naturală: „Nici botox, nici fond de ten măcar...”
Viva.ro
Adevărul din spatele Internetului! Cum arată Oana Roman fără machiaj și filtre de înfrumusețare. S-a afișat complet naturală: „Nici botox, nici fond de ten măcar...”
Acasă la Mihaela Rădulescu. Ce extravaganțe și obiecte "obraznice" are în vila de la Monaco. Uite ce viață frumoasă are vedeta alături de iubitul ei
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Mihaela Rădulescu. Ce extravaganțe și obiecte "obraznice" are în vila de la Monaco. Uite ce viață frumoasă are vedeta alături de iubitul ei
De ce nu poți să te gâdili singur. Motivul care te va surprinde
FANATIK.RO
De ce nu poți să te gâdili singur. Motivul care te va surprinde
Un nou strigăt de disperare al unei sportive din România: „Ne antrenăm într-o săliță a unei facultăți. Nu cerem luna de pe cer”
GSP.RO
Un nou strigăt de disperare al unei sportive din România: „Ne antrenăm într-o săliță a unei facultăți. Nu cerem luna de pe cer”
Țara cu cel mai vechi steag din lume. Drapelul are în spate o poveste incredibilă
FANATIK.RO
Țara cu cel mai vechi steag din lume. Drapelul are în spate o poveste incredibilă
Acasă la Nadia Comăneci și Bart Conner. Cum trăiește, de fapt, 'zeița de la Montreal' în SUA. Uite ce casă are! FOTO
Unica.ro
Acasă la Nadia Comăneci și Bart Conner. Cum trăiește, de fapt, 'zeița de la Montreal' în SUA. Uite ce casă are! FOTO
Prima reacţie a unui judecător, după ce cazul Sabrinei Voinea a ajuns la TAS! "Procedură accelerată. Pe gimnastică nu a mai fost un astfel de caz"
Orangesport.ro
Prima reacţie a unui judecător, după ce cazul Sabrinei Voinea a ajuns la TAS! "Procedură accelerată. Pe gimnastică nu a mai fost un astfel de caz"
Destinația din Grecia care "suferă" după turiștii români. De ce au început să o evite
Observatornews.ro
Destinația din Grecia care "suferă" după turiștii români. De ce au început să o evite
Horoscop 7 august 2024. Săgetătorii văd viitorul în tonuri deschise, se întrevede o oportunitate de colaborare cu unul dintre partenerii de încredere
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2024. Săgetătorii văd viitorul în tonuri deschise, se întrevede o oportunitate de colaborare cu unul dintre partenerii de încredere

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI