Descoperă lucruri interesante și curiozități despre hamster:
Cuprins:
Cum arată un hamster
Hamsterul, denumire științifică este Cricetinae, sunt o subfamilie de animale rozătoare, înrudiți cu hârciogul. Există peste 20 de specii de hamsteri. Animalele după talie au de la mărimea unui șoarece până la mărimea unui șobolan, ele au în general o coadă scurtă și au pe maxilarul inferior trei dinți tăioși și buzunare în ambele părți ale gurii în care își depozitează hrana pentru a transporta în galeriile subterane.
Rasa europeană de hamster poate crește până la 20 de centrimetri lungime și este unele dintre cele mai mari soiuri de hamsteri. Hamsterul pitic crește însă până la 5-10 cm lungime. Cel mai obișnuit hamster de companie, hamsterul sirian, cunoscut și sub numele de hamster ursuleț sau hamster auriu, crește de obicei până la aproximativ 15 cm lungime.
În general, hamsterii sunt animale de companie ideale pentru că sunt blânzi și sunt ușor de îngrijit. Totuși, vor mușca atunci când sunt speriați sau speriați. De asemenea, vor mușca dacă sunt treziți în timpul somnului. Deoarece ei dorm în timpul zilei, atunci când sunt deranjați, e foarte probabil să muște.
Ce mănâncă un hamster
Hamsterii mănâncă în mod natural un amestec de semințe, cereale și larve de insecte și chiar insecte. Hamsterii sălbatici vor hiberna dacă vremea devine suficient de rece. Hamsterii se vor trezi din hibernare periodic pentru a mânca. Dacă nu există suficientă hrană depozitată, hamsterii vor aștepta să hiberneze până când surplusul lor este pe placul lor.
Hamsterii au nevoie în priml rând de apă de băut proaspătă, curată în mod continuu. Schimbați-le apa în mod regulat și curățați bine sticla și duza pentru a evita contaminarea.
Micul hamster ținut în captivitate are nevoie de o dietă echilibrată, de bună calitate, care conține toți nutrienții și mineralele esențiale – o rație compusă granulată sau un amestec de semințe diferite. Preparatele din comerț destinate hamsterilor sunt formulate pentru a satisface nevoile lor biologice.
Hrana trebuie aezată în vase plate sau direct pe podeaua cuștii. Dacă sunt într-o farfurie, așteptați-vă să o răstoarne. Ei poartă mâncare în buzunarele din obraz și pot fi văzuți retrăgându-se de mâncare cu obrajii bombați. Le place să stea în picioare și să țină bucăți de mâncare pentru a le roade.
Printre alimentele preferate de hamster se numără cantități mici de verdeață, rădăcini curățate, bucăți de fructe, de exemplu mere. Nu dați struguri sau rubarbă, deoarece acestea pot fi otrăvitoare pentru rozătoare.
Dieta unui hamster captiv ar trebui să conțină cel puțin 16% proteine și 5% grăsimi.
Unde trăiește hamsterul și cum se îngrijește
Primii hamsteri au fost descoperiți în Siria, deși în prezent ei trăiesc și în Grecia, România, Belgia și nordul Chinei. În sălbăticie, le place să trăiască în zone calde și uscate, cum ar fi stepele, dunele de nisip și marginile deșertului.
Hamsterii au fost aduși în Statele Unite în 1936 din Siria. Au fost unii dintre primii hamsteri domestici.
Hamsterii sălbatici trăiesc în vizuini adânci și își construiesc în mod natural cuiburi. Ei sapă rapid vizuini și pot scăpa cu ușurință din cuștile prost construite.
Dinții hamsterului cresc continuu. Mestecarea lemnului sau a crenguțelor le menține dinții sănătoși. Fără ceva de mestecat, dinții lor ar crește atât de mult încât ar răni cerul gurii și buzele.
Hamsterii trebuie puși departe de obiectele de uz casnic care pot genera ultrasunete, cum ar fi un televizor, ecrane de computer, aspiratoare sau surse de apă curentă. Hamsterii sunt foarte sensibili la sunetele de înaltă frecvență pe care nu le putem auzi și pot găsi acest lucru stresant.
Hamsterii de companie preferă să ocupe o cușcă cu o podea solidă acoperită cu un material adecvat pentru așternut. Nu dați hamsterilor materiale de cuibărit care se separă în fire subțiri, cum ar fi vata sau produse similare de așternut „pufoase”. Ei se pot încurca în ele, ceea ce poate provoca rău hamsterului.
Hamsterii sunt foarte activi noaptea și pot alerga în rotița lor până la 10 km pe noapte. Cu toate că sunt niște animăluțe mici, au nevoie de o cușcă spațioasă ca să aibă loc să își scoată toată energia.
Curiozități despre hamster
- O mamă hamster este foarte protectoare. Dacă se teme că bebelușii ei sunt în pericol, îi va pune bebelușii în pungi pentru gură și îi va duce în siguranță.
- Un lucru mai puțin frumos despre aceste animăluțe este că femela după ce a născut poate să își mănânce toții puii sau o parte din ei. Acest lucru se întâmpla în majoritatea cazurilor la prima sarcină și din cauza lipsei de experiență. De asemenea, sunt și cazuri când femela își mănâncă pui fiindcă sunt prea mulți și nu poate să se descurce cu toți.
- Hamsterii masculi și femele nu pierd timpul când se împerechează unul cu celălalt. Dacă puneți împreună doi hamsteri de sex opus într-o cușcă, femela va rămâne însărcinată foarte repede. Perioada lor de gestație durează 15 până la 20 de zile.
- După naștere, micul hamster este orb până la vârsta de două săptămâni și la 3 până la 4 săptămâni puii sunt înțărcați. Femelele tind să aibă de două două până la trei ori pe an pui. Hamsterii trăiesc de obicei unul până la doi ani, dar pot trăi până la trei ani în captivitate.
Hamster- durata de viață
Cele mai multe hamsteri au o durata de viata medie de aproximativ 2 până la 3 ani. Aceasta este o medie a tuturor raselor, deși unele hamsteri pitici rareori depășesc o speranță de viață de 2 ani. Este o concepție greșită comună pentru mulți proprietari de animale de companie să creadă că hamsterul lor ar trebui să trăiască mai mult de 4 ani, deoarece aceasta este durata medie de viață a unor alte animale mici. De asemenea, durata de viata un hamster este, de asemenea, în mare măsură afectată de îngrijire și de nutriție pe care le primesc în timpul vieții lor captive.
Daniel9090 • 06.01.2024, 11:43
Hamsterii sunt animale de companie populare, apreciate pentru dimensiunile lor mici, personalitățile lor adorabile și ușurința în îngrijire