Cuprins:
Ce beneficii au pastele de orez
Pastele de orez sunt un aliment de bază în bucătăria din Asia de Sud-Est. Spre deosebire de pastele obișnuite, acestea nu conțin griș sau grâu dur. Mai degrabă, ingredientele lor principale sunt făina de orez și apa, ceea ce le conferă o aromă foarte blândă. Producătorii adaugă adesea tapioca sau amidon de porumb pentru a oferi tăițeilor aspectul lor transparent distinct și textura gelatinoasă.
La fel ca în cazul pastelor de grâu, puteți găsi paste de orez în forme uscate, proaspete și congelate. De asemenea, sunt disponibile în multe texturi și forme diferite. De exemplu, una dintre formele populare este noodles de orez foarte subțiri.
Pastele de orez au conținut scăzut de sodiu, nu au gluten, sunt ușor de preparat și sunt folosite în numeroase feluri de mâncare din întreaga lume.
În special, sunt potrivite pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, dar și pentru toți iubitorii de mâncare asiatică.
Pastele de orez sunt sărace în grăsimi și moderate în calorii, ceea ce le face o opțiune sănătoasă. Încercați să le combinați cu legume bogate în fibre și sosuri gustoase.
O sursă bună de seleniu
Seleniul este un nutrient esențial care are proprietăți antioxidante și joacă un rol cheie în funcția tiroidiană și sănătatea imunitară. Cantitatea de seleniu din alimente depinde de regiunea de origine și de cât de mult din acest mineral se afla în solul unde a crescut cultura.
Totuși, 1 cană (176 de grame) de tăiței de orez fiert oferă aproximativ 14% din DZR pentru acest nutrient.
Paste de orez – valori nutriționale
O cană (176 de grame) de paste de orez fierte conține:
- Calorii: 190
- Proteine: 3,2 grame
- Grăsimi: 0,4 grame
- Carbohidrați: 42,2 grame
- Fibre: 1,8 grame
- Sodiu: 33,4 mg
- Tiamina: 3% din DZR (doza zilnică recomandată)
- Seleniu: 14% din DZR
- Niacina: 1% din DZR
- Cupru: 7% din DZR
- Fier: 1% din DZR
- Zinc: 4% din DZR
- Fosfor: 3% din DZR
- Mangan: 9% din DZR
Cum gătești paste de orez
Spre deosebire de pastele și tăițeii tradiționali, pastele de orez sunt adesea înmuiate în apă înainte de a fi adăugate la mâncare.
Fierberea acestora le poate face prea moi pentru a le savura.
Timpii de înmuiere variază în funcție de tip. De exemplu, vermicelli – cel mai subțire tăiței de orez – ar trebui să se înmoaie timp de 3-5 minute, în timp ce taiteii pad thai, care sunt mai lați, ar putea avea nevoie să se înmoaie timp de 30-45 de minute.
După ce scurgi tăițeii, sunt gata de mâncat. Nu trebuie să îi mai gătiți, deși unele rețete pot necesita prăjirea rapidă într-o tigaie.
Cel mai bine este să consultați datele de pe pachet pentru instrucțiuni specifice.
Rețete cu paste de orez
Paste de orez cu legume și tofu
Ingrediente:
- 250g paste subțiri de orez
- 200g tofu, tăiat cubulețe
- 2 morcovi, tăiați julienne
- 1 ardei gras, tăiat julienne
- 1 broccoli, descompus în buchetele mici
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de ulei de susan
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- caju prăjit (opțional, pentru decor)
Mod de preparare:
Gătiți pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj și scurgeți-le. Încălziți uleiul de susan într-o tigaie mare și adăugați tofu-ul. Gătiți-l până devine auriu.
Adăugați usturoiul și ghimbirul și gătiți-le până devin aromate. Adăugați morcovii, ardeiul gras și broccoli și gătiți-le până devin moi, dar încă crocant
Adăugați pastele gătite și sosul de soia în tigaie și amestecați-le bine. Gătiți timp de câteva minute, apoi serviți.
Paste de orez cu creveți și avocado
Ingrediente:
- 250g paste de orez
- 200g creveți, curățați și fierți
- 1 avocado, cubulețe
- 1 castravete, tăiat cubulețe
- 1 mână de frunze de mentă, tocate mărunt
- 2 linguri de ulei de măsline
- Suc de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Pregătește pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj, clătește-le sub apă rece și scurge-le bine.
Într-un bol mare, amestecă pastele de orez cu creveții, avocado, castravetele și menta.
Separat, pregătește dressingul amestecând uleiul de măsline cu sucul de lămâie, sare și piper.
Toarnă dressingul peste salata de paste de orez și amestecă ușor pentru a combina.
Servește rece sau la temperatura camerei.
Paste de orez cu legume și sos de arahide
Ingrediente:
- 200g paste de orez
- 1 morcov, tăiat julien
- 1 ardei gras, tăiat fideluțe
- 1 ceapă mică, tocată fin
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de unt de arahide
- 1 lingură de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Coriandru proaspăt tocat pentru garnisire
Mod de preparare:
Prepară pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj și scurge-le.
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adaugă ceapa, morcovul și ardeiul și călește-le până devin moi.
Adaugă usturoiul și lasă-l să se călească încă 1-2 minute.
Adaugă pastele de orez și sosul de soia și amestecă bine.
Adaugă untul de arahide și amestecă până când toate ingredientele sunt acoperite uniform cu sos.
Condimentează cu sare și piper după gust.
Servește pastele de orez cu coriandru proaspăt tocat deasupra.
Noodles de orez cu pui și legume
Ingrediente:
- 250g paste de orez
- 300g piept de pui, tăiat în fâșii subțiri
- 1 ceapă, tăiată subțire
- 2 morcovi, tăiați julienne
- 1 ardei gras, tăiat în fâșii subțiri
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri de sos de soia
- 1 lingură de ulei de susan
- 2 linguri de ulei de gătit ( ulei de arahide sau de floarea soarelui)
Mod de preparare:
Gătiți noodles conform instrucțiunilor de pe ambalaj și scurgeți-le. Încălziți uleiul de gătit într-o tigaie mare sau într-un wok la foc mediu-ridicat. Adăugați pieptul de pui și gătiți-l până când devine auriu pe toate părțile.
Scoateți-l din tigaie și păstrați-l deoparte. În aceeași tigaie, adăugați ceapa, morcovii, ardeiul gras și usturoiul. Gătiți-le până când devin moi, dar încă crocante. Adăugați noodles gătite, sosul de soia și uleiul de susan în tigaie și amestecați-le bine. Adăugați puiul gătit înapoi în tigaie și amestecați totul până se încălzește uniform. Servește imediat.
Descoperă și alte rețete cu noodles delicioase.
Paste de orez cu tofu și ciuperci în sos de usturoi și ghimbir
Ingrediente:
- 200g paste de orez
- 150g tofu, tăiat cubulețe
- 200g ciuperci, feliate
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 bucată mică de ghimbir, ras
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de ulei de susan
- 1 lingură de miere sau îndulcitor vegan
- Sare și piper după gust
- Coriandru proaspăt tocat pentru garnisire
Mod de preparare:
Pregătește pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj, clătește-le sub apă rece și scurge-le.
Încălzește uleiul de susan într-o tigaie mare. Adaugă tofu și prăjește-l până devine auriu.
Adaugă ciupercile și călește-le până devin moi.
Adaugă usturoiul și ghimbirul și călește-le până devin aromate.
Toarnă sosul de soia și mierea peste tofu și ciuperci și amestecă bine.
Adaugă pastele de orez fierte și amestecă până se încorporează toate ingredientele.
Condimentează cu sare și piper după gust.
Servește pastele de orez cu coriandru proaspăt tocat deasupra.
Curry de legume cu paste de orez
Ingrediente:
- 200g paste de orez
- 1 ceapă, tocată
- 2 morcovi, tăiați cuburi
- 1 ardei gras, tăiat cuburi
- 200g broccoli, desfăcut în buchetele
- 400ml lapte de cocos
- 2 linguri de pastă de curry
- Sare și piper după gust
- Coriandru proaspăt tocat pentru garnisire
Mod de preparare:
Pregătețe pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Într-o tigaie mare, călește ceapa până devine moale și translucidă.
Adaugă morcovii și ardeiul gras și călește-le până se înmoaie ușor.
Adaugă broccoliul și laptele de cocos și lasă să fiarbă până când legumele sunt aproape fierte.
Adaugă pasta de curry și amestecă bine pentru a încorpora.
Condimentează cu sare și piper după gust.
Adaugă pastele de orez fierte și amestecă pentru a le încorpora în curry.
Servește curry-ul de legume cu paste de orez și presară coriandru proaspăt deasupra.
Descoperă și alte rețete simple cu paste.
Paste de orez cu sos de roșii și busuioc
Ingrediente:
- 200g paste de orez
- 400g roșii tocate din conservă
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 legătură de busuioc proaspăt, tocat
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- Parmezan ras sau brânză vegană pentru servire
Mod de preparare:
Fierbe pastele de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline și călește usturoiul până devine aromat.
Adaugă roșiile tocate și lasă-le să fiarbă până sosul se îngroașă ușor.
Adaugă busuiocul tocat și condimentează cu sare și piper după gust.
Amestecă pastele de orez în sosul de roșii.
Servește pastele de orez cu sos de roșii cu parmezan ras sau drob de brânză vegană deasupra.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!