Construcția a devenit un important loc de pelerinaj pentru milioane de vizitatori, fiind un adevărat testament al credinței, al artei și al ingineriei umane.

Cele șapte minuni ale lumii

În Antichitate, poeții greci Antipater din Sidon și Philon din Bizanț au realizat un top al celor mai frumoase și impunătoare clădiri ale acelor vremuri. Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia. Localizată în Egipt, în apropiere de Cairo, Piramida lui Kheops a fost singura din aceste structuri impunătoare care a supraviețuit și poate fi vizitată și în prezent. Celelalte minuni au fost complet distruse de cataclismele naturale.

De asemenea, Marea Piramidă din Gizeh este cea mai veche dintre toate minunile lumii antice și, timp de 3.800 de ani, a fost și cea mai înaltă construcție antică din lume. Noile minuni ale lumii reprezintă o listă cu șapte monumente arhitecturale, care au fost alese în urma unei acțiuni organizate de către New7Wonders Foundation pentru a se da o replică modernă celor șapte minuni ale lumii antice. Acestea sunt Marele Zid Chinezesc (China), Colosseum-ul de la Roma (Italia), Orașul Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Ruinele incașe de la Machu Picchu (Peru), Piramida Chichén Itzá (Mexic) și statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), care a fost inclusă pe această listă în 2007. Pe listă a mai fost adăugată Marea Piramidă din Gizeh, care a primit statutul onorific.

EXCLUSIV Daniel Moldoveanu rămâne doctor la Academia SRI, cu ajutorul Înaltei Curți, deși a copiat 10.442 de cuvinte. Artificiul prin care orice teză plagiată mai veche de 2016 rămâne valabilă
Recomandări
EXCLUSIV Daniel Moldoveanu rămâne doctor la Academia SRI, cu ajutorul Înaltei Curți, deși a copiat 10.442 de cuvinte. Artificiul prin care orice teză plagiată mai veche de 2016 rămâne valabilă

Povestea statuii lui Iisus din Rio de Janeiro

Faimoasa și impunătoarea statuie din Rio de Janeiro este una dintre cele mai cunoscute la nivel mondial și, totodată, una dintre cele mai recunoscute reprezentări ale Mântuitorului. Pe la mijlocul anilor 1850, preotul vincențian Pedro Maria Boss a sosit în orașul brazilian. Uimit de frumusețea misterioasă a Muntelui Corcovado, a sugerat ca aici să se construiască un monument religios pentru a onora regentea braziliană Isabel, fiica împăratului Pedro al II-lea.

Propunerea a fost refuzată la acea vreme, însă a fost reținută și notată de către conducerea Episcopiei Romano-Catolice din Rio de Janeiro, aflăm de pe site-ul Study.com. La 15 noiembrie 1889, forma braziliană de guvernare s-a schimbat din monarhie în republică ca urmare a separării bisericii și statului. În primii ani ai republicii, guvernul a fost o dictatură militară. Armata braziliană a folosit frica și cenzura pentru a șterge aspecte ale istoriei sale din memoria publică și pentru a-și crea propriile mituri politice. Au mai existat și alte încercări de a amplasa o statuie pe Muntele Corcovado, însă și acestea au fost respinse.

De ce a fost construită statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

Visezi să ajungă copilul tău ca David Popovici? Unde îl poți duce la înot și cât costă
Recomandări
Visezi să ajungă copilul tău ca David Popovici? Unde îl poți duce la înot și cât costă

În 1894, în urma unei crize economice, civilii au preluat puterea și au recâștigat controlul asupra guvernului. Mai târziu, la sfârșitul anilor 1910, biserica a fost motivată de ceea ce aceasta percepea ca fiind „Lipsa lui Dumnezeu” în guvern și în societate.

În 1920, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Rio de Janeiro a organizat un eveniment numit „Semana do Monumento” („Săptămâna Monumentului”) pentru a solicita donații și semnături pentru petiții în sprijinul construirii unei statui. Folosind aceste resurse, biserica a propus în mod oficial ca pe muntele care străjuiește orașul brazilian să fie construită o statuie care să-l înfățișeze pe Iisus Hristos, într-o perioadă în care peste 90% dintre brazilieni erau catolici.

Biserica a propus ca aceasta să fie poziționată astfel încât să vegheze asupra orașului Rio și să poată fi văzută de oriunde din Rio de Janeiro, spunându-le tuturor că acesta este un oraș creștin care s-a întors la „Evlavie” după Primul Război Mondial, relatează CNN.

Unii cercetători cred că aprobarea construirii statuii a fost motivată de faptul că, deoarece ar putea fi văzută de oriunde, statuia ar fi un memento pentru oameni în legătură cu îndatoririle lor față de Dumnezeu, mai precizează sursa citată anterior. Președintele brazilian de atunci, Epitacio Pessoa, obținuse aprobarea opiniei publice ca promotor al schimbării, comandând construcția a peste 200 de baraje, a Universității din Rio de Janeiro, a primului post de radio, a peste 1.000 de kilometri de căi ferate și implementarea unui nou standard monetar. În 1921, el a aprobat construirea statuii lui Iisus pe Muntele Corcovado.

Cum rezistă niște Bulai, Pieleanu? În tot scandalul de la SNSPA e o veste bună: hărțuirea care se petrecea cândva ca normă acum nu mai e acceptată
Recomandări
Cum rezistă niște Bulai, Pieleanu? În tot scandalul de la SNSPA e o veste bună: hărțuirea care se petrecea cândva ca normă acum nu mai e acceptată

Cine a construit statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

Piatra de temelie a statuii lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro a fost pusă la data de 4 aprilie 1922. Lucrările de construcție au durat până în 1931 și au costat 250.000 de dolari la acea vreme, echivalentul a peste 4,67 milioane de dolari în prezent, o creștere de aproximativ 4,42 milioane de dolari în 102 ani. Dolarul a avut o rată medie a inflației de 2,91% pe an între 1922 și 2024, producând o creștere cumulată a prețului de 1.769,46%.

De peste un secol, statuia este un simbol al metropolei braziliene. În februarie 1922, arhitectul local Heitor da Silva Costa a câștigat concursul de proiectare a ceea ce părea a fi un proiect nesăbuit: o statuie foarte înaltă a lui Iisus Hristos cocoțată pe un vârf de munte. Aceasta avea să fie inaugurată nouă ani mai târziu și este în picioare și astăzi, ceea ce i-a făcut pe mulți să spună că este o minune divină. Primele schițe au fost realizate de Carlos Oswald, care și l-a imaginat pe Iisus ținând într-o mână o cruce, iar în cealaltă un glob, așezat fiind pe un piedestal care simboliza lumea, potrivit sursei citată.

La statuia lui Iisus din Rio de Janeiro a lucrat și un român

În cele din urmă, statuia a primit un design modernist, mai aerodinamic, în care brațele întinse ale lui Iisus nu doar că formează o cruce, dar par că îmbrățișează întregul oraș de sub ea. Sculptorul franco-polonez Paul Landowski a colaborat la designul final, simplificând și mai mult forma și aducând-o în conformitate cu stilul Art Deco, care era la modă în acea perioadă. Sculptura propriu-zisă a fost realizată de francezul Paul Landowski. Din echipa lui a făcut parte și sculptorul român Gheorghe Leonida, devenit celebru în Franța ca portretist, relatează enciclopedia online Wikipedia. Artistul născut la Galați a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Mântuitorul. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Cum a fost construită statuita lui Iisus din Rio de Janeiro

Construirea unei astfel de structuri colosale avea să fie extrem de dificilă și periculoasă deopotrivă. Și asta, nu doar din pricina faptului că era poziționată în vârf de munte, ci și din cauza dificultății lucrărilor de întreținere. Arhitecții din Rio de Janeiro erau, însă, experți în astfel de construcții, după ce ridicaseră clădirea „A Noite”, sediul redacției unui ziar local, care a fost cea mai înaltă clădire din America Latină atunci când a fost inaugurată în 1929.

Da Silva Costa și echipa sa s-au folosit de această experiență, îmbrăcând miezul de beton al statuii cu steatite (minerale metamorfice, care au în compoziția lor silicat de talc și magneziu). Aceste minerale sunt recunoscute ca bune izolatoare și sunt utilizate în mod tradițional la oalele de gătit tradiționale. De altfel, după mai bine de un secol, acest înveliș este încă foarte bine conservat, potrivit arhitectului Paulo Vidal de la Institutul de Patrimoniu Istoric și Artistic din Rio de Janeiro, care aprobă proiecte de restaurare.

Statuia lui Iisus în cifre

Echipa condusă de da Silva Costa a optat pentru un efect de mozaic invizibil de la distanță, dar care adaugă detalii pentru cele peste două milioane de pelerini care ajung an de an în vârful Muntelui Corcovado pentru a vedea de aproape maiestuoasa construcție. Steatita a fost adusă de la o carieră din statul Minas Gerais, fiind preferată datorită nuanței sale gri-verzuie.

Aceasta a fost sculptată în pălăci de mici dimensiuni, de aproximativ 38,3 mm în lungime și 50 mm grosime și atașată „corpului” din beton armat. În total, statuita este alcătuită din aproximativ 6 milioane de astfel de plăci, potrivit lui Márcia Braga, arhitect și expert în restaurare, șeful unui proiect de conservare a monumentului în 2010.

Denumită în limba portugheză „Cristo Redentor”, statuia lui Iisus este situată deasupra orașului Rio de Janeiro, pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri. Are o înălțime de 38 de metri, dintre care 8 metri reprezintă soclul, cântărește 1.145 de tone, iar anvergura brațelor lui Iisus măsoară 28 de metri. Statuia a fost supusă unui proces major de conservare în fiecare deceniu începând cu 1980, sit-ul fiind monitorizat în permanență pentru a se putea interveni în orice moment în cazul în care sunt necesare lucrări de întreținere de urgență.

Pentru asta, statuia este prevăzută cu cinci căi de acces (acoperite) pentru ca restauratorii să poată pătrunde în interior. Una se află în vârful capului,iar alte patru pe umeri și pe coatele lui Iisus. De asemenea, există 14 găuri mai mici, care sunt deschise periodic pentru o bună circulație a aerului. Construcția este considerată cea mai mare sculptură Art Deco din lume.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Irinel   •   12.07.2024, 13:59

Frumos,minunat,(imi pare rau ca nu am fost si nici nu ajung)

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Controverse la box feminin. O sportivă descalificată la Mondiale pentru nivelul de testosteron și-a lovit puternic adversara
Știrileprotv.ro
Controverse la box feminin. O sportivă descalificată la Mondiale pentru nivelul de testosteron și-a lovit puternic adversara
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Cum au văzut părinții lui David Popovici finala de bronz. Nu s-au întâlnit deloc cu copilul lor de când au ajuns la Paris: „L-au lăsat să își facă treaba”
Libertateapentrufemei.ro
Cum au văzut părinții lui David Popovici finala de bronz. Nu s-au întâlnit deloc cu copilul lor de când au ajuns la Paris: „L-au lăsat să își facă treaba”
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
FANATIK.RO
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
Maghiarul Nandor, după ce Popovici i-a luat bronzul la o sutime de secundă: „Asta mă va durea o perioadă”
GSP.RO
Maghiarul Nandor, după ce Popovici i-a luat bronzul la o sutime de secundă: „Asta mă va durea o perioadă”
Cele două plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să faci baie în luna august. DSP Constanța anunță un val de E.coli aici
FANATIK.RO
Cele două plaje de pe litoralul românesc unde nu e bine să faci baie în luna august. DSP Constanța anunță un val de E.coli aici
Carmen Brumă, ședință foto fără sutien, la 47 de ani! Imaginile fac senzație pe internet! Iubita lui Mircea Badea are o siluetă impecabilă / FOTO
Unica.ro
Carmen Brumă, ședință foto fără sutien, la 47 de ani! Imaginile fac senzație pe internet! Iubita lui Mircea Badea are o siluetă impecabilă / FOTO
Alte patru nume votate la FRF, după refuzul lui Gică Hagi! Surpriză: selecţionerul poate veni din Superliga | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Alte patru nume votate la FRF, după refuzul lui Gică Hagi! Surpriză: selecţionerul poate veni din Superliga | EXCLUSIV
​"Este dorința de a ieși în evidență cu ceva". Cum explică psihologii tragedia din gara Ghioroc. Anul trecut, un tânăr din Germania a murit în acelaşi loc
Observatornews.ro
​"Este dorința de a ieși în evidență cu ceva". Cum explică psihologii tragedia din gara Ghioroc. Anul trecut, un tânăr din Germania a murit în acelaşi loc
Horoscop 2 august 2024. Scorpionii sunt tentați să încalce regulile general acceptate pentru a ajunge la o finalitate în proiectele la care lucrează
HOROSCOP
Horoscop 2 august 2024. Scorpionii sunt tentați să încalce regulile general acceptate pentru a ajunge la o finalitate în proiectele la care lucrează

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI