Marcel Toader, un fost rugbist de 54 de ani, e protagonistul unui record greu de doborât chiar și în pestrița lume mondenă românească: s-a însurat și a divorțat de nu mai puțin de 6 ori. Numărul casătoriilor pălește însă în fața altui amănunt picant – comun, se pare, tuturor căsniciilor sale: Marcel ar fi avut obiceiul să “împrumute” bani de la fostele soții, pe care apoi nu îi mai returna. Și nu vorbim de câteva mii de lei, ci de zeci, chiar sute de mii de euro. Practic, soțiile lui s-au trezit cu “vistieria” goală.
Casatoriile din trecut au fost presărate cu procese de recuperare a banilor, violențe, tendințe posesive și gelozii.
Printre fostele soții ale lui Marcel Toader s-au numărat și vedete, și femei fără profil public. Se pare că prima soție a lui Marcel Toader l-a ajutat financiar să demareze afaceri, fără a ridica pretenții la divorț. Au urmat jucătoarea de tenis Cătălina Cristea, cântăreața Anamaria Ferentz – care a declarat că fostul sportiv obișnuia să o lovească și era extrem de posesiv și gelos – și o anume Diana Ghenu. Pe Marcel și Diana îi separa o diferență de vârstă de 23 de ani, iar căsătoria s-a încheiat rapid.
Cel mai mare scandal a fost cu prezentatoatea Kanal D Gabriela Cristea, a cincea nevastă, care i-a deschis proces pentru 400.000 de euro. Maria Constantin l-a luat de soț știind toate astea și ignorându-le. Acum, a intrat și ea în rândul păgubitelor. Conform apropiaților cântăreței, Marcel i-ar fi cheltuit banii puși deoparte pentru cumpărarea unei case și ar fi reacționat violent când ea i-a cerut socoteală. Ca urmare, Maria a decis separea și a depus actele de divorț.
De unde provine naivitatea și fascinația femeilor din lumea mondenă pentru bărbații care au un trecut presărat cu scandaluri financiare și repetate eșecuri maritale? Încearcă să lămurească misterul psihologul ziarului Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.
«Banii altor persoane sunt ca un drog pentru oamenii de afaceri»
“Referitor la acest subiect, îmi vine în minte expresia foarte sugestivă a figurii lui Danny DeVito rostind sintagma Other Peoples Money (n.r. Banii altor oameni) din filmul cu același nume. Din perspectivă psihologică, banii altor oameni sunt ca un drog pentru oamenii de afaceri. Aceștia se consideră afaceriști de succes dacă fac afaceri profitabile folosind la început banii altor oameni. E un soi de confirmare a valorii de afacerist. Cei care oferă bani pentru asta nu au plângeri ulterioare, dacă afacerea se dovedește una profitabilă. În caz contrar însă, apar tot felul de plângeri. E un mod foarte neplăcut de a încheia o relație. Un sfat util ar fi să oferi exact suma de bani pe care îți permiți să o pierzi și nu toate economiile, adică să nu-ți tai plasa de siguranță”, susține psihologul.
«Când ești îndrăgostit tinzi să oferi totul, iar când îți trece îndrăgosteala vrei totul înapoi»
“În special în viața mondenă românească există o tendință ridicolă: când ești îndrăgostit tinzi să oferi totul, iar când îți trece îndrăgosteala vrei totul înapoi. Cazurile lui Irinel Columbeanu sau Silviu Prigoană, care au luat înapoi cadourile făcute fostelor partenere sunt deja arhicunoscute. Cazul concret al lui Marcel Toader are o particularitate rară, aceea că femeile își solicită banii înapoi, nu bărbatul. Privit din exterior, nu se poate ști cu certitudine care au fost motivele pentru care fostele soții au ales să își ofere economiile acestui domn. Poate că a existat mirajul că abilitățile lui în afaceri vor dubla banii. În acest caz a fost, exact ca la bursă, un risc asumat. Pierderile ulterioare nu se mai aduc în discuție. Din acest motiv, nu e deloc o idee bună să amesteci iubirea cu afacerile. Dacă nu a fost vorba de afaceri, ci doar de cheltuielile de zi cu zi, acestea au fost alt risc asumat. Este foarte neplăcut ca la terminarea unei relații să soliciți înapoi tot ce simți că ai cheltuit în pierdere cu fostul partener. Este ceea ce psihologii numesc Decizie Asumată, adică a fost o alegere de a merge pe un anume drum, lângă un anume om. Dacă la final te simți păcălit, înseamnă că ar fi trebuit să mergi pe un alt drum, alături de un alt om.”
Una dintre cele mai mari controverse, în acest caz, este naivitatea femeilor care au statut de persoană publică. Este greu de înteles cum frumoasa cântăreață de muzică populară Maria Constantin a ales să se mărite cu un tip despre care “cazierul monden” spunea că e un tip gelos, agresiv chiar, cu tendințe posesive, instabil în relații și cu dispute financiare la și după divorț. De ce cred femeile că pot schimba fundamental un bărbat?
“Poate nu veți crede, dar vedetele sunt printre cele mai nefericite femei din România. Un motiv ar fi acela că persoanele publice reprezintă un fel de castă închisă, care se reproduce doar în cercul propriilor membri. În special femeile cu acest statut nu au acces decât la un număr mic de bărbați, cei care frecventează lumea mondenă, unde fiecare se știe cu fiecare. Ele elimină din start, ca potențiali parteneri, bărbații pe care îi consideră inferiori: cei care nu sunt oameni de afaceri, care nu frecventează cluburi sau care au un job simplu prin corporații. Așa se explică de ce atâtea vedete – prezentatoarea TV Gabi Cristea, cântăreațA Anamaria Ferentz, sportiva Cătălina Cristea sau solista Maria Constantin – au ales să se mărite cu același bărbat. E ca în sport în care baza de selecție e redusă; în ce le privește, domnul cu pricina, prezentat peste tot ca persoană publică și om de afaceri, se afla printre puținii prezenți în viața lor la momentul potrivit, adică atunci când au fost disponibile sentimental și au simțit nevoia să se căsătorească. Probabil nu au știut că viața alături de un bărbat cu statut de vedetă, de persoană publică sau de om de afaceri prosper nu este, de cele mai multe ori, o viață a monogamiei, a respectului sau a principialității financiare. Au aflat asta pe pielea lor. În plus, femeile sunt fascinate de provocarea de a schimba un bărbat, de a face ceva ce fostele iubite sau soții nu au reușit. Probabil că fiecare dintre ele a crezut că va fi capabilă să-l schimbe pe Marcel Toader. E greșit să crezi că vei reuși așa ceva și nu e deloc o surpriză că au eșuat lamentabil. Ar trebui să rețină că singurul om pe care îl poți schimba cu adevărat ești tu, nu cel de lângă tine!”, a încheiat Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.
Citeşte şi: Telenovelă la Cernavodă. Motivul incredibil pentru care un bâtrân a vrut s-o omoare pe femeia care-l îngrijea