Descurajată de calitatea facilă a muzicii anilor 2000, solista a ales să îngroape tot ce a făcut și s-a exilat într-o lume în care prejudecățile nu sunt puse în discuție și showbiz-ul e matur. A lăsat amintire fanilor un pictoral Playboy ce a alimentat multe fantezii. Solista, care acum face parte dintr-o mare familie muzicală în Statele Unite, pe care nu le consideră noua ei patrie, și înregistrează cu producătorul Rihannei, ne-a acordat primul său interviu de când a părăsit România.
LIBERTATEA: Puține vești de la tine în ultimii 10 ani! Ce ne dai voie să știm despre tine în afară că ești bine?
CĂTĂLINA TOMA: Ai dreptate: Mă revanșez acum și îți fac un rezumat! Am semnat un contract discografic în Statele Unite, M-am mutat din București în Los Angeles în 2012, am străbătut Statele Unite dintr-o parte în alta, am cunoscut o mulțime de oameni, am ajuns să regret că i-am cunoscut pe unii dintre ei, am lucrat la muzica nouă, am făcut nenumarate sesiuni fotografice, am râs și am plâns, și, în final, am avut ocazia să lucrez cu producători de renume. Acum sunt înapoi în Los Angeles pentru muncă și mă gândesc să îmi iau zborul din nou, într-o altă aventură.
Te-ai mutat definitiv în Los Angeles. Îți priește?
Îmi doresc să nu stau definitiv în niciun loc. Viața întreagă e o aventură și atâta timp cât am posibilitatea să mă mișc și să călătoresc ca artist, vreau să profit. Niciodată nu știi de unde vine inspirația și în loc să fiu copacul care pune rădăcini și da mereu aceleași fructe, prefer să fiu pasărea care poate să își facă oriunde cuibul.
Povestește-ne despre echipa cu care lucrezi și când vom asculta ceva nou.
Recent am lucrat la o noua piesa care cred că va fi urmatorul single, cu C-Note Roper, producător premiat cu Grammy care a lucrat cu artiști ca Rihanna, Beyonce, Brandy, Mary J Blige etc. Am lucrat și cu un bun prieten Bluu Suede care este un vocalist talentat. Singurul colaborator constant din ultimii zece ani, este prietenul meu foarte apropiat, Jake, este un alt român talentat care a ales să se stabilească în altă parte a lumii și să-și construiască o carieră de succes. El este unul dintre puținii oameni care au înteles unde vreau să merg cu muzica, cât de departe și de creativ.
Locuiești lângă Hollywood. Actoria nu-ți surâde?
Sigur că mi-ar plăcea să se întâmple, dar până când muzica mea nu e la locul ei, nu am planuri să mă concentrez pe altceva, deși nu se știe niciodată ce oportunități apar.
Fanii din România așteaptă de mulți ani să te reîntorci cu un album, de ce îți ia atât de mult?
Sunt un artist independent și lucrez într-o piață absolut nouă. Am luat-o de la zero într-o industrie diferită. Industria muzicală nu mai este ce a fost în urmă cu 15 ani. Exista o gramadă de artiști noi care apar din Facebook, Twitter Soundcloud sau YouTube. Sunt oameni cu talent, care lucrează din comoditatea dormitorului. În ziua de azi, oricine poate să pună o piesă la vânzare, de aceea suntem mereu bombardați cu muzica de mai bună sau mai proasta calitate.
Durata de atenție a oamenilor a scăzut drastic, se cumpără mai mult piesele individuale și nu artiștii. Pentru un artist ca mine, nu este suficient să arunc pe piață un material, care să nu fie pe deasupra la tot ceea ce se face. Fără un label în spate, care să pună presiuni și care să mă promoveze pe radiouri, trebuie să îmi asum singură responsabilitatea de a crea un produs de calitate. Nu sunt tipul de artist căruia i se creează piesele într-un birou.
Am lucrat mult în studio cu producători diferiti, oameni care au fost mai mult sau mai puțin interesați în arta de a face muzică. Multe proiecte nu s-au terminat, iar altele sunt deja terminate și așteaptă momentul potrivit. Îmi respect publicul, dar recunosc că am de muncit să cuceresc susținători noi și tineri, pentru ca ei sunt cei care mișca radiourile și rețelele de socializare.
Daca ai venit în România, în toată acestă perioadă, ai venit destul de discret…
Din 2012 nu am vizitat România.
Presupun că ești la curent cu actualitatea muzicala din țară. Cum îți sună muzica,”Made in Romania”, cea de acum?
Dacă artiști ca Inna și Alexandra Stan au success la nivel international, înseamnă că se întâmplă lucruri bune în muzica românească! Nu se poate nega faptul că sunetul românesc este unic și a ajuns să fie o referința la nivel internațional în muzica dance și asta mă face să mă simt mândră.
În opinia ta, ce crezi că îi lipseste românului încrederea de sine, de ce este privit cu suspiciune în afara granițelor?
Nu cred că românului îi lipsește încrederea de sine. Cred că este o problemă doar în cazul anumitor clase sociale dezavantajate. România încă este dezintegrată social.
Incapacitatea unora de a se integra și predispoziția altora la afaceri necurate sunt lucrurile care au creat o imagine negativă și nedreaptă românilor emigranți. Eu sunt româncă și nu am întâlnit niciodată discriminare sau prejudecăți cu privire la mine.
Îi e dor de munți și de mâncarea mamei
Te întreții din muzică?
O întrebare foarte intimă! Dacă mă intrebai de sex îți dădeam mai multe detalii ha ha….
Într-un interviu dat unui blog de fashion din LA, ai luat apărarea comunității lesbi, fapt ce dezvolta oarece curiozitate privind apartenența ta sexuală…
Suportul meu pentru LGBT ( (lesbiene, gay, bisexuali, transgender-n.r.) este legat de drepturile omului. Având prieteni în comunitatea LGBT, am observat că sunt discriminați și sincer nu înțeleg cum alegerile PERSONALE ale unor oameni îi pot deranja pe alții. Dacă sunt gay ? Nu, nu sunt!
Ce părere ai despre cum sunt tratate încă femeile și dacă este corect să fie plătite egal cu bărbații?
Nu ar trebui să ne întrebăm dacă o femeie merită să fie plătită la fel ca un bărbat. Personal, ca și femeie, nu vreau ca un bărbat să fie baremul după care se calculează cu cât merit să fiu plătită. Aștept să fiu plătită proporțional cu valoarea muncii mele. Nu aștept un tratament special pentru simplu motiv că sunt femeie.
Exista exemple de femei extrem de puternice, care au creat imperii cu munca și contribuția lor și care nu au lăsat ca discriminarea existentă în societate să le condiționeze ascensiunea către succes.
Care e veziunea ta despre bărbații care fac compromisuri?
Dacă prin compromis se întelege că o femeie se folosește de sexualitatea ei pentru a avansa în carieră, trebuie să ne uitam la context și la motive. Fiecare persoană indiferent de sex, ia decizii atunci când încearcă să-și atinga obiectivele și foloseste uneltele pe care le are la îndemână. Dacă este etic sau nu, cine suntem noi să judecam.
Un bărbat care așteaptă favoruri sexuale și ofera în schimb o recompensă, e la fel de vinovat ca și femeia care profită de oferta lui ca să își atingă obiectivele. Problema constă în faptul că judecăm doar femeile. Femeile pot juca la fel de murdar ca bărbații.
Fiind implicată în zona muzicală din SUA, cum vezi insuccesul compozitorilor români care, în ultimii ani, au venit în noua ta țară și au crezut ca vor face o figură bună. Ai vreo explicație?
Dacă vorbim de o prezenta constantă în industria muzicală din Statele Unite, atunci nu folosim un barem corect să-i judecăm, aici e ”mama industriilor”. Ei sunt cei care crează stilurile muzicale și marcheaza trendurile. Imaginează-ți cât de greu trebuie sa fie pentru un intrus din cealaltă parte a lumii să patrundă pe piața americană.
La cum vezi ca merg lucrurile, te-ai mai întoarce în România?
Nu știm niciodată ce aduce ziua de mâine. Nu am fugit de România, așa că nu pot să spun ca nu m-aș întoarce, dar am venit în State cu un obiectiv și îmi datorez mie să îl ating. Deocamdată sunt bine unde sunt.
De ce ți-e dor din țară, în afara de mama ta?
Mi-e dor de munți. Mi-e dor de verde. Mi-e dor să iau mașina și să urc Transfăgărașanul singură în toiul nopții. Și mi-e dor de mâncarea de la mama de casă.