Sătuce răsfirate pe dealuri, păduri de pin şi de măslin, vii, munţi abrupţi, care coboară în mare, oi, capre, vaci şi găini la tot pasul. Cam acesta e decorul în care au ales Mihaela Rădulescu şi “matinalul” Antenei 1, Dani Oţil, să-şi petreacă o parte a concediului. Locaţia a fost aleasă atât pentru că vânturile de aici permit practicarea de kitesurfing, un fel de schi nautic în care sportivul este tras de un zmeu, cât şi pentru că Gökçeada este unica insulă cu mâncăruri 100% bio din Turcia.
Ajunşi duminica trecută în Gökçeada, cei doi îndrăgostiţi au fost dezamăgiţi pentru că, timp de trei zile, vântul s-a încăpăţânat să nu bată, astfel că n-au putut să facă sport extrem. În această perioadă, ei s-au plimbat prin satele cu case de piatră, unde au mâncat, direct de la localnici, gözleme (plăcintă cu brânză de capră) şi au băut ayran (iaurt din lapte de capră amestecat cu apă şi cu sare).
Insula Gökçeada, care a aparţinut Greciei până în 1923, se numea înainte Imbros. Chiar dacă din 1974 populaţia turcă a devenit majoritară, peticul de pământ din Marea Egee are încă influenţe greceşti, bisericile ortodoxe fiind construite lângă moscheile musulmane. Din cauză că a fost în mijlocul conflictelor dintre cele două state, insula nu e dezvoltată, fiind vizitată de foarte puţini turişti →
De miercuri a început să bată vântul pe cea mai mare insulă turcească, astfel încât, atât Mihaela şi Dani, cât şi ceilalţi pasionaţi de sporturi extreme, au putut experimenta senzaţii tari practicând kitesurfingul.
Ce este kitesurfingul
↑ Kitesurferul e ajutat să prindă viteză de un zmeu
Kitesurfingul este ultima modă în materie de sporturi extreme. Acest sport e asemănător cu schiul nautic, dar, în locul unei ambarcaţiuni, sportivul este tras de un zmeu (o parapantă micuţă), cu ajutorul căruia poate atinge viteze de peste 50 km/h şi poate “zbura” până la 10 metri înălţime. E un sport periculos, de aceea amatorii trebuie să aibă echipament special, care costă între 1.000 şi 10.000 de euro, şi trebuie să treacă printr-un curs de iniţiere care ajunge la 300 de euro pe insula turcească.