Insomnia nu trebuie ignorată, atenționează specialiștii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecțiune să își schimbe modul de viață. Pe lângă prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cofeină și alcool, regimul de viața dezordonat sau dependența de droguri și alimentația reprezintă un factor foarte important în profilaxia si tratamentul insomniei.
Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea insomniei, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. ”Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește” explică dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Specialiștii în nutriție atenționează însă asupra faptului că secretul obținerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderație. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml și de 660 ml în cazul bărbaților.
Potrivit dr. Lygia Alexandrescu, Președinte al Societății Române de Educație Nutrițională, este esențial să se descopere și evite alimentele care produc intoleranțe. Există alimente care ajuta practic la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhiba. ”Zarzavaturile, legumele cu frunze verzi- în special salata, cerealele integrale (ovazul, orezul brun), ciupercile de toate felurile, fructele, semințele, alunele, peștele, busuiocul sunt surse bogate de carbohidrati complecși, care au un efect ușor sedativ deoarece cresc secretia de serotonina, neurotransmiterul care induce somnul. Un pahar cu lapte degresat băut seara, înainte de culcare este unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii ale insomniei”, susține nutriționistul.
Pe de altă parte, există alimente si substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, esențele de cola, alcoolul, nicotina, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zaharul în exces. De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii. Șunca, mezelurile, cârnații, brânza veche, cartofii prăjiti, sunt alimente care conțin fie mulți aditivi alimentari/sodiu, fie tiramină, care e stiută ca substanță declanșatoare de agitație nervoasă si chiar durere de cap.
Levănțica, lintea și susanul recomandate pentru un somn bun
Ceaiul de levănțică contribuie la un somn liniștit
Levănțica are o serie de efecte terapeutice dovedite, în compoziţia acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obţinute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai, levănțica poate acționa ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiștii spun că levănţica reduce starea de agitaţie şi de anxietate și poate combate insomnia. Ceaiul se obține sub formă de infuzie din două lingurițe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.
Lintea, de ajutor în combaterea insomniei
Lintea este o plantă din familia leguminoaselor, plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acțiune bună în profilaxia unor afecțiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare și diabetul.
Aliment bogat în proteine şi sărac în grăsimi, lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile și insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folați (acid folic) și vitamina E, antioxidanți, precum și elemente minerale (magneziu, fier și multe altele), arată specialiștii. Valoarea nutrițională a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanță în lipsa căreia se poate instala insomnia, spun nutriționiștii.
Semințele de susan pot menține calitatea somnului
Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe lângă faptul că semințele de susan au un gust foarte bun, sunt și o importantă sursă de fibre, calciu și alte minerale esențiale organismului, printre care și triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuțele semințe se mai numără și grăsimile sănătoase, necesare bunei funcționări a metabolismului și a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semințele de susan trebuie consumate crude.