Anghel Iordănescu (66 de ani) a tras degeaba speranțe că va rămâne selecționer și în campania viitoare de calificare la CM 2018 din Rusia. ”Îi mulțumesc domnului Anghel Iordănescu pentru faptul că și-a asumat o mare responsabilitate într-un moment în care era nevoie, îi mulțumesc că ne-a dus la Campionatul European și îmi doresc ca dumnealui să rămână într-un rol în cadrul Federației Române de Fotbal. Până la finalul Campionatului European vom anunța numele noului selecționer”, a anunțat, ieri, președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Experiență și trofee
Negocierile sunt în toi. ”V-am spus după criza despărțirii de Victor Pițurcă că nu vom mai fi luați prin surprindere. Suntem deschiși atât unei variante de antrenor străin, cât și român. Important este ca acesta să se înscrie în profilul pe care l-am schițat noi, să aibă peste zece ani de experiență, să aibă trofee în palmares și să fie motivat să ducă echipa națională la Mondial după 20 de ani de pauză. Nu avem o grupă ușoară”. România debutează pe 4 septembrie, acasă, cu Muntenegru. Din grupă mai fac parte Polonia, Danemarca, Armenia și Kazahstan. Prima clasată se califică direct la turneul final, iar locul 2 merge în play-off.
Oli a refuzat, Boloni favorit!
Primul pe lista Federației a fost Cosmin Olăroiu (47 de ani), dar tehnicianul lui Al Ahly Dubai a refuzat. ”Am discutat cu Olăroiu, dar nu poate accepta, deoarece este sub contract”, a dezvăluit Burleanu. În aceste condiții, Loți Boloni (63 de ani) a devenit favorit. Fostul selecționer, 2000-2001, se încadrează perfect în descrierea șefului FRF.
Salariul este un alt criteriu. ”Nu putem concura cu cluburi din Bundesliga sau La Liga, dar facem eforturi financiare pentru ca noul selecționer să fie mai bine plătit decât au fost Pițurcă și Iordănescu”. Asta ar însemna între 500.000-600.000 de euro.
Burleanu a explicat de ce va anunța noul selecționer până la finalul Euro 2016. ”Unul dintre cei de pe lista noastră este încă implicat în turneul final! Nu este vorba de selecționerul Ungariei, Bernd Storck”.
Antrenorii accesibili FRF, implicați în optimile Euro 2016
Polonia – Adam Nawalka (58 de ani) – salariu 200.000 euro
Slovacia – Jan Kozak (62 de ani) – 180.000 euro
Țara Galilor – Chris Coleman (46 de ani) – 260.000 euro
Irlanda de Nord – Michael ONeill (46 de ani) – 360.000 euro
Croația – Ante Cacici (62 de ani) – 250.000 de euro
2 milioane de euro a cheltuit FRF pentru cantonamentul din Italia și pentru participarea naționalei la Euro
Burleanu dă vina pe Mircea Sandu
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a indicat vinovații pentru eliminarea rușinoasă a tricolorilor de la Euro 2016. Nu este el și echipa lui, ci fosta administrație a lui Mircea Sandu. ”Acești băieți au crescut în condiții grele, fotbalul românesc le-a oferit foarte puțin, iar ei ne-au dat totul. Mai mult de această calificare, prima după opt ani de pauză și singura în ultimii 15 ani, nu s-a putut. Pentru că nu poți acoperi cu toată dăruirea din lume și cu toate sacrificiile administrative posibile, în câteva luni, un deșert de peste două decenii”. Burleanu nu-și reproșează nimic: ”Am făcut în acești doi ani tot ceea ce a depins de noi pentru ca echipa națională să beneficieze de toate condițiile pe care le-am putut acoperi. Nu vreau să reiau ce am găsit în urmă cu doi ani”.
Răspuns pentru Hagi: ”Naționalism de carton!”
Burleanu îi anunță pe contestatari că nu are de gând să demisioneze, ci mai mult se pregătește pentru încă un mandat. ”Tot ce s-a întâmplat după eliminarea naționalei de la Euro a fost ca o Mineriadă de presă! În loc să căutăm soluții, am văzut răfuieli personale și naționalism de carton, de mâna a paișpea. Și nu mă refer doar la Hagi, ci la oamenii de fotbal, între ghilimele. Vom vedea în 2018 dacă în cei patru ani am făcut lucruri mai bune decât cei dinaintea noastră, între 2010-2014. Nu țin de scaun”. Burleanu a promis o reformă radicală a fotbalului românesc.
”Mă doare să văd persoane dovedite pentru corupție care primesc spațiul media. Persoane care au șmenuit drepturile de televiziune!”, Răzvan Burleanu – președintele FRF