Cand sicriul cu trupul neinsufleţit al lui Gheorghe Dinică a fost coborat in groapă, unii oameni au mai găsit puterea să aplaude, in timp ce prietenii maestrului au plans a neputinţă
Scena teatrului şi filmului românesc este de ieri mai săracă. Gheorghe Dinică, unul dintre monştrii sacri ai culturii româneşti, a dat ieri cea din urmă reprezentaţie în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, loc care i-a fost ca a doua casă. Sute de oameni, actori şi fani, l-au condus pe ultimul drum pe aleea ce-i poartă numele, din Cimitirul Bellu.
Maestrul Dinică şi-a jucat ieri, pentru ultima dată, rolul principal pe scena vieţii. Nume mari, alături de care Gheorghe Dinică a încântat inimile atâtor români, au trecut, rând pe rând, pe la catafalcul artistului, în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti. Cu gândul că-l vor vedea pentru ultima dată, prietenii de suflet, dar şi oameni care l-au cunoscut doar din filme sau de pe scenă, nu şi-au putut stăpâni lacrimile. După cinci ore, la ieşirea din Teatrul Naţional, sicriul cu trupul actorului a fost purtat pe umeri de colegii din serialul “Aniela”. În tot acest timp, mulţimea de admiratori a aplaudat fără încetare.
O mare de oameni s-a strâns în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti pentru a-şi lua adio de la Gheorghe Dinică | De când sicriul a fost scos din teatru şi până când maşina mortuară a pornit spre cimitir, oamenii au aplaudat neîncetat |
În jurul orelor 14.30, cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu, unde sute de oameni aşteptau cu braţe de flori, zeci de coroane şi cu lacrimile şiroindu-le pe obraji să-i aducă un ultim omagiu maestrului. Aici, sicriul a fost purtat de militari până la groapă.
Pe când cortegiul funerar nu ajunsese la cimitir, lumea începuse să se adune pe aleea care, de acum, poartă numele lui Dinică | În cimitir, un curios s-a căţărat pe o cruce pentru a vedea mai bine ceremonia |
Plâns de toţi marii actori
Manuela Hărăbor | Alexandru Bindea | Mircea Albulescu | Monica Davidescu | Mitică Popescu |
Măcinată şi slăbită de durere, Gabriela Dinică, cea care i-a fost alături în ultimii 13 ani, nu s-a dezlipit nici o clipă de catafalcul soţului său. Trei salve militare au străfulgerat liniştea din jurul mormântului care ni l-a luat pentru totdeauna pe marele Gheorghe Dinică.
Aplaudat pentru ultima oară
Parcul din faţa Teatrului Naţional din Bucureşti a devenit, ieri, neîncăpător pentru sutele de admiratori, colegi şi prieteni, veniţi să-şi ia rămas bun de la maestrul Gheorghe Dinică. Când sicriul purtat pe braţe de câţiva actori a fost scos din teatru, oamenii au aplaudat minute în şir aşa cum au făcut de atâtea ori pe vremea când mae strul îi încânta de pe scenă cu farmecul lui inegalabil.
Mormântul maestrului a fost acoperit de zeci de coroane de flori
Citiţi mâine… Rică Răducanu: «Dinică era rapidist convins»