Adversara Stelei este una dintre cele mai puternice echipe din baschetul rusesc de după 2000. Din vitrina clubului fac parte un trofeu FIBA Europe League (2004) şi Eurocup (2011). De altfel, echipa din Tatarstan a mai jucat o finală de Eurocup, în 2014, iar în 2012 a fost la un pas de Final Four-ul Euroligii, oprindu-se în sferturile celei mai prestigioase competiţii de baschet inter-cluburi de pe continent. Unics se mândreşte şi cu două finale ale Ligii VTB. Este de notat faptul că rușii au jucat în sezonul regulat din Eurocup în cinci din ultimele şapte stagiune (în celelalte două a început în Euroligă), şi au încheiat de fiecare dată pe primul loc în grupă.
Steaua are experienţă cu echipele ruseşti
Steaua CSM EximBank joacă pentru prima dată în Eurocup, deşi palmaresul roş-albaştrilor numără 27 de participări în Cupele Europene. Cea mai recentă este campania 2010-2011, când Steaua a evoluat în FIBA Eurochallenge, a treia competiţie baschetbalistică de pe continent. În acel sezon, Steaua a obţinut două victorii în faţa echipelor ruseşti Lokomotiv Kuban Krasnodar (care avea să câştige competiţia) şi Dinamo Moscova, ambele pe teren propriu.
Înaintea meciului din Eurocup, ambele formaţii au câte două partide jucate în campionatul intern. Astfel, Unics Kazan a debutat în Liga VTB cu o înfrângere la Minsk, în faţa lui Tsmoki (83-91), dar a câştigat etapa trecută, în faţa propriilor fani, cu cehii de la CEZ Nymburk (94-87). De cealaltă parte, Steaua CSM EximBank a început cu un eşec pe teren propriu, cu CSM Oradea (68-72), dar a obţinut o victorie în deplasarea de la Sibiu, contra lui CSU (76-60).
Marinovic poate scrie istorie în tricoul Stelei
Keith Langford şi Marko Marinovic sunt principalii jucători ai celor două formaţii în acest debut de sezon. Langford se află la al doilea sezon în tricoul lui Unics şi are deja o medie de 21 de puncte în primele două meciuri. Americanul a fost desemnat în 2014 cel mai bun marcator din Euroligă, după ce a avut o medie de 17,6 puncte pe meci, cu Emporio Armani Milano.
De cealaltă parte, Marko Marinovic, câştigător al Eurocup în 2010, cu Valencia, a marcat 14,5 puncte pe meci în primele două partide ale Stelei. În acest sezon, sârbul poate deveni cel mai bun pasator din istoria Eurocup. Marinovic are 352 de pase decisive în competiţie, cu doar 12 mai puţin decât deţinătorul primului loc, Stefan Markovic.
Ambele echipe s-au întărit în această campanie de achiziţii. Unics l-a transferat pe unul dintre cei mai buni recuperatori ai Euroligii din sezonul trecut, Art Parakhouski, precum şi pe pivotul Latavious Williams, coordonatorul Quino Colom şi “sniperul” Arturas Milaknis. La Steaua au venit, printre alţii, Aleksandar Rasic, sârb cu experienţă în Eurocup, şi Gerald Lee, pivotul titular al naţionalei Finlandei, care va absenta în meciul de la Kazan, din cauza unei accidentări.
Virgil Stănescu, legătura dintre Steaua şi Unics
Partida va marca revenirea lui Virgil Stănescu în Kazan, actualul președinte al Stelei îmbrăcând tricoul lui Unics în sezonul 2007-2008. Virgil a jucat 15 partide în Eurocup (pe atunci ULEB Cup), în care a înregistrat medii de 7,2 puncte şi 3,6 recuperări pe meci. Pe plan intern, fostul mare baschetbalist român a jucat 24 de partide cu Unics, în care a avut medii de 8,5 puncte şi 3,4 recuperări pe meci.
Steaua CSM EximBank va avea un singur antrenament de stretching înaintea partidei. Pe banca echipei din Bucureşti se vor afla trei antrenori români: Hristu Şapera, Claudiu Fometescu şi Ionuţ Bâscoveanu.
Președintele Steaua CSM EximBank recunoaște că Rusia este una dintre cele mai mari forțe din baschetul din Europa, iar investițiile și performanțele de acolo sunt mult peste cele din România. ”Pe vremea când jucam la Unics, Rusia era campioană europeană la baschet masculin, iar la nivel de club, câştigaseră Euroliga masculină şi feminină. Aveau investiţii enorme în sport, pe care le-au susţinut în timp îndelungat. Şi acum au o ligă foarte puternică, cu echipe de top pe plan european. Nu prea putem face o comparaţie între nivelul de baschetului din Rusia şi cel din România, având în vedere diferenţele destul de mari”, precizează Virgil.
Tatarstan, regiunea a cărei capitală este Kazan, este una dintre cele mai ”sportive” zone din Rusia. Deși a fost fondat oficial în 1991, Unics Kazan a ajuns un club emblematic pentru regiune, alături de Rubin Kazan (dublă campioană a Rusiei la fotbal) și Ak Bars Kazan (puternica echipă de hochei a Rusiei). ”Baschetul în Kazan a căpătat deja tradiţie, prin performanţă şi profesionalism. Au o arenă dedicată echipei, un program de tineret destul de bine pus la punct şi un oraş care a înţeles importanţa sportului pe plan local şi internaţional”, recunoaște Virgil Stănescu.
La Unics nu mai evoluează niciun fost coechipier de-al lui Virgil Stănescu din sezonul 2007-2008, dar formația antrenată de Evgeniy Pashutin (tehnicianul Rusiei) l-a transferat în acest sezon pe Anton Ponkrashov, care i-a fost coleg președintelui Stelei la Spartak Sankt Petersburg, în stagiunea 2005-2006. Cei doi au discutat după tragerea la sorți a grupelor Eurocup. ”Bineînțeles că de când am aflat că am picat în aceeași grupă, am început să ne <<înțepăm» prietenește și să vorbim despre cine și în ce fel va câștiga”, ne-a declarat Virgil.