Vinerea neagră a leului. Aşa au numit-o cei mai mulţi analişti financiari, făcând referire la ultima zi bancară a săptămânii trecute, când moneda naţională a pierdut în faţa monedei unice europene tot ce câştigase în aproape patru ani. În acest sens, pesimiştii spun că deprecierea leului nu se opreşte aici: dacă tot a luat-o pe panta asta, va ajunge la 4 lei pentru un euro.
11 bani într-o singură zi. Atât a pierdut leul la cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României afişat vineri. Specialiştii dau vina pe investitorii care au ridicat steagul roşu în ceea ce priveşte riscurile cu care se confruntă unele state, cum ar fi România, în contextul crizei financiare globale. Vineri, toate monedele din regiune au scăzut puternic în raport cu euro, dar leul a fost cap de afiş.
De altfel, în ultima săptămână, moneda naţională a pierdut peste 4,3% în faţa celei europene. Puţini însă credeau că, după joi, când ajunsese la 3,7603 lei, un euro va reuşi performanţa de a trece peste 3,8 lei, şi chiar mai mult, să se apropie ameninţător de 3,9 lei. Banca Naţională ar fi trebuit să intervină în cazul unui curs de peste 3,85 lei, susţin mai mulţi specialişti, printre care se numără şi Mişu Negriţoiu, directorul general al ING România. Semnalul de alarmă a fost însă tras şi acum toată lumea e în alertă. Atât finanţiştii, care acum refac toate calculele şi iau în considerare scenarii mai pesimiste, cel puţin în ceea ce priveşte inflaţia, cât şi populaţia, care, probabil, până acum nu a luat în serios ameninţarea scumpirii excesive a vieţii. În prezent, are toate motivele să o facă.
La un astfel de curs valutar, nu numai ratele bancare în valută, nu doar preţurile locuinţelor şi ale chiriilor vor creşte, ci ne putem aştepta la scumpirea utilităţilor, a alimentelor, a tuturor produselor. Primele semnale au şi apărut.
Iată care sunt efectele creşterii monedei europene în raport cu leul!