Arata bine, sunt apetisante si mereu proaspete. Le cumparam zi de zi din piata, dar mai ales din hipermarketuri. Este vorba de legumele si fructele din import, fara de care nici o masa nu ar fi completa. Ceea ce nu stim insa este ce anume contin cu adevarat aceste produse si de ce arata ele mereu atat de proaspete. Ei bine, raspunsul ni-l ofera un specialist in alimentatie, care ne avertizeaza ca ‘trufandalele’ din import sunt iradiate si ne pot declansa boli mortale.
Cancer, diabet, boli cardiovasculare sau imbatranire rapida! Acestea sunt cateva dintre bolile grave cu care ne putem pricopsi dupa consumarea legumelor si fructelor importate din Uniunea Europeana. ‘Foarte multe produse de acest gen din Europa se iradiaza, pentru a li se prelungi perioada de garantie. Se trateaza cu radiatii electro-magnetice la o energie foarte mare, distrugandu-se astfel enzimele si microbii din produs. Fructa sau leguma este practic omorata si de aceea rezista foarte mult ca aspect. Pe de-o parte, mancam legume si fructe care nu mai au proprietatile initiale, iar pe de alta, ceea ce este si mai dureros, ne putem imbolnavi foarte grav din cauza lor.
Cele mai raspandite boli din cauza acestor iradiatii sunt cancerul, diabetul si afectiunile cardiace’, ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi (foto medalion), directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Specialistul ne-a mai precizat faptul ce procesul de iradiere a fructelor este cel mai des intalnit in cazul capsunilor, pentru ca sunt foarte perisabile, dar nici rosiile, strugurii, caisele sau piersicile nu sunt ferite de acest procedeu.