Toamna este anotimpul în care în cămări trebuie să faci loc pentru borcanele cu murături. Când mergi la piaţă să-ţi cumperi legumele pe care vrei să le pui la murat, trebuie să ţii cont de anumite lucruri.
√ Legumele trebuie să fie foarte proaspete, tari, necrăpate, nepătate, nelovite şi neatinse de brumă.
√ Nu cumpăra legume stropite cu apă. Aspectul strălucitor ar putea ascunde faptul că nu sunt atât de proaspete.
√ Ardeii capia pe care îi vei pune la păstrat în oţet trebuie să fie cât mai drepţi şi “cărnoşi”.
√ Pentru murat se folosesc castraveţii mici, drepţi, de culoare verde închis, cu coaja subţire şi cu cât mai multe broboane.
√ Conopida trebuie să fie bine dezvoltată şi “îndesată”.
√ Pentru a pune roşii la marinat, alege-le pe cele bine coapte şi tari.
√ Gogoşarii trebuie să fie foarte “cărnoşi” (să aibă coaja foarte groasă), fără pete sau urme de lovituri.
√ Dacă vrei să pui verze la murat, alege-le pe cele mai tari şi de mărime potrivită. Dacă varza are cotorul foarte deschis la culoare, înseamnă că este proaspătă.
Vinerea viitoare (18 septembrie) îţi dăm reţete de murături