Avalansa de declaratii stupide la adresa sustinatorilor nationalei sau manifestarile de mahala aparute in dialogul cu mass-media scot la lumina carentele de educatie ale multor fotbalisti romani. E drept, nimeni nu le cere sa alerge cu cartea in mana pe teren, dar nici sa jigneasca fara motiv pe cei din jur, incepand cu suporterii si terminand cu ziaristii, asa cum s-a intamplat in ziua dezastrului cu Lituania.
Iesirea in decor a catorva internationali romani, care i-au injurat de mama si i-au batut cu pietre pe ziaristii prezenti in Gradina Botanica din Cluj, are, totusi, o explicatie. Din dragoste de fotbal, cei mai multi jucatori sacrifica studiile, realizand din vreme ca nu pot face fata unui adversar atat de perfid, precum cartea.
Daca pana aici nu e nimic iesit din comun, de semnalat ar fi pierderea contactului cu realitatea, de care se fac vinovati unii tricolori atunci cand ajung ‘sus’, pe palierul aglomerat al celor cu masini, femei si bani la discretie. Uitand ca datul cu piciorul in minge nu presupune o munca silnica, ba dimpotriva, unii fotbalisti incearca sa para ceea ce nu sunt, adica destepti. Talentul e una, inteligenta e cu totul altceva si nu prea se gaseste in iarba. Dovada? Studiile cu care se mandresc cativa din tristii nostri tricolori de sambata seara.
Fotbalistii nostri s-au intersectat rar si accidental cu invatatura
Gabriel Tamas, de exemplu, s-a chinuit eroic pana sa termine Grupul Scolar Industrial Tractorul din Brasov. Unele informatii spun ca l-ar fi ispravit prin corespondenta si interventii, dar amuzant e altceva. Am sunat, din greseala, la alt liceu din Brasov si am intrebat de situatia lui scolara, specificand ca este vorba de un jucator din lotul nationalei Romaniei. Raspunsul de la secretariat a fost clar: ‘Ne pare rau, domnule, dar aici avem anumite standarde, nu puteam avea niciodata printre elevi vreun fotbalist, fie el si de echipa nationala’. Cazul lui Radoi e si el clasic. A terminat liceul in Severin, chiar inainte sa se transfere la Extensiv Craiova, dar prezenta la ore era atat de rara, incat anumiti profesori nici nu-l mai credeau ca el ar fi cu adevarat, atunci cand se prezenta la ‘convocarile’ catalogului.
Nicolae Dica era si el mereu plecat cu loturile prin tara, asa ca nu este foarte greu de inteles cum a absolvit 12 clase la Grupul Scolar Petrol ‘Astra’ din Pitesti. La fel si viteazul Lobont, mobila cu Lituania, care trecea din an in Paste pe la Industrialul Matei Corvin din Hunedoara. In concluzie, baieti, un sfat: jucati fotbal, adica alt sport decat cel practicat cu Lituania, si lasati altora cuvintele. Poate nu le stapanim nici noi cum trebuie, dar macar nu scriem ‘mi-au’ ca pisica. Si nu e vorba de Lobont aici.