Deşi legea a fost votată anul trecut, multe lucruri sunt neclare încă, ceea ce ar putea duce la amânarea aplicării ei. Specialiştii speră ca normele de aplicare să fie mai clare decât legea. La ora actuală se ştiu sumele care trebuie cotizate de fiecare proprietar. Astfel, prima anuală se va situa între 10 şi 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Valoarea maximă a asigurării e de 20.000 de euro, în cazul primei de 20 de euro, şi de 10.000 de euro, în cazul celei de 10 euro.
Amenzi între 100-500 de lei
Pentru mulţi proprietarii de locuinţe, aceste sume nu reprezintă însă decât o mică parte din valoarea casei sau a apartamentului. Asiguratorii spun că, pentru o locuinţă care valorează, de exemplu, 100.000 de euro, se va încheia o poliţă de asigurare obligatorie de 20.000 de euro pentru riscurile de cutremur, de inundaţii sau de alunecări de teren. Pentru a se acoperi însă valoarea totală a casei, un proprietar va trebui să încheie şi o asigurare opţională. De asemenea, vor exista foarte multe persoane, cel puţin în mediul rural, care nu vor avea de unde să plătească 10 sau 20 de euro. Pentru aceste cazuri, legea nu prevede nici un fel de ajutor. În actul normativ sunt însă prevăzute sancţiuni. Cei care nu-şi asigură locuinţa prin cumpărarea unei poliţe obligatorii vor fi sancţionaţi din 1 iulie 2010 cu amenzi între 100 şi 500 de lei.
Obligativitatea încheierii unei asigurări pentru locuinţa proprie revine şi celor care au deja o poliţă de asigurare facultativă, care acoperă şi riscurile de cutremur, de inundaţii şi de alunecări de teren, care sunt prevăzute de poliţa obligatorie.
Doar şapte societăţi vor să încheie poliţe
Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să vegheze la formarea Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care ar trebui să fie constituit până cel mai târziu la sfârşitul lunii martie. PAID va fi o societate comercială de asigurare-reasigurare, iar în acţionariat trebuie să se asocieze cel puţin şapte asiguratori. La ora actuală, şapte companii de asigurări au anunţat oficial că vor să participe la formarea PAID. Numai acestea vor avea dreptul să încheie poliţe obligatorii.
Ce părere au cititorii noştri: «Este bine să-ţi pui la adăpost casa»
Georgeta Bărbulescu, 46 de ani, laborant-chimist: “Nu sunt încântată de ideea că va fi o măsură obligatorie, dar mi se pare, în esenţă, o idee foarte utilă pentru majoritatea românilor. În străinătate e ceva foarte des întâlnit şi mi se pare foarte util. Ştiu străinii ăştia ceva de îşi asigură locuinţele”.
Mircea Sfârlean, 69 de ani, pensionar: “Cred că ideea guvernului este foarte bună, pentru că te obligă să te aperi , vrei-nu vrei, de toate relele care se pot năpusti asupra ta oricând. Într-un fel, te face mai conştient de pericolele la care sunt expuse proprietăţilor tale. Este bine să-ţi pui la adăpost casa.”
Livioara Bosoi, 50 de ani, electronist: “Eu, personal, am locuinţa asigurată începând cu această lună. Mi se pare foarte avantajos, pentru că îţi acoperă atât cheltuielile pentru daune ca incendiu sau inundaţie, cât şi pagube pe care le-ai putea tu provoca altcuiva”.
Mihai Prisăcaru, 21 de ani, crupier: “Mi se pare că această măsură are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Părţile mai puţin bune sunt resimţite mai repede de cei care au mai multe proprietăţi pe care trebuie să le pună la adăpost. În astfel de situaţii trebuie să plăteşti o grămadă de bani şi nu mai este convenabil”.
Viorel Dumitriu, 57 de ani, curier: “Nu m-am gândit niciodată să-mi fac o asigurare pentru casă, deoarece nu am avut niciodată salariul suficient de mare pentru a-mi permite acest lucru. Dar, dacă aş avea bani, cu siguranţă mi-aş asigura locuinţa”.
Clădirile sunt grupate în două categorii
Potrivit datelor statistice, în România sunt 8.250.000 de locuinţe. Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A şi 25% din categoria B.
Tip A – locuinţe construite din beton armat, metal ori lemn sau pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Pentru acestea se va achita o primă anuală de 20 de euro, suma asigurată fiind de 20.000 de euro.
Tip B – clădirile cu pereţii exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Pentru acestea, prima anuală de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.
Poliţele facultative au mai multe avantaje, dar sunt mai scumpe
Cei care nu se mulţumesc cu asigurarea obligatorie pentru locuinţă pot opta simultan şi pentru cea facultativă. Deşi suma pe care trebuie să o achite anual e mult mai mare, în cazul unei nenorociri, despăgubirea oferită este şi ea mai consistentă.
Pentru persoanele care vor să-şi protejeze bunurile, asigurarea facultativă rămâne în continuare cea mai bună soluţie. Companiile de asigurări oferă poliţe complexe care prevăd atât riscurile naturale, gen cutremur, incendiu sau inundaţie, cât şi vandalismul. În principiu, riscurile incluse pe poliţele de asigurare nu diferă foarte mult. La ora actuală, sunt o mulţime de companii şi brokeri care vând asigurări pentru locuinţă, de aceea înainte de a alege poliţa este bine să analizaţi ofertele mai multor societăţi, pentru a face comparaţie între preţul cerut şi facilităţile oferite. Este bine să alegeţi o firmă mare, stabilă din punct de vedere financiar, pentru a fi sigur că va putea să plătească despăgubirile în cazul unui eveniment nefericit. Şi dacă tot alegeţi o asigurare facultativă, este bine să optaţi pentru o poliţă care să includă asigurarea bunurilor din casă şi asigurarea de răspundere civilă a asiguratului (de exemplu, dacă îl inundaţi pe vecinul de la etajul inferior, asigurarea poate plăti daunele provocate de dumneavoastră).
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!