Cum romanii s-au cam saturat de figurile uneori acre ale ofiterilor de credit ai bancilor care le arata cartonasul rosu atunci cand solicita un imprumut, tot mai multi oameni ajung, in ultima perioada, la institutiile financiare nebancare (IFN). Aparute ca ciupercile dupa ploaie, IFN-urile isi ofera serviciile prin telefon, acordand bani chiar si pentru o saptamana.
Pentru cei familiarizati cu conditiile drastice ale bancilor, ofertele acestor institutii financiare care nu se supun regulilor bancare pot parea de domeniul fantasticului. Mecanismul de creditare e uneori atat de simplu incat la multe dintre ele nu trebuie sa faci altceva decat sa pui mana pe telefon si sa ceri un imprumut, asemenea unei pizza.
Reprezentantii firmei vin si acasa sa incaseze rata
Provident Financial, de exemplu, ofera direct la domiciliu imprumuturi, ratele fiind platite saptamanal. Compania n-are birouri deschise pentru public. Clientul suna la un numar dedicat sau transmite o depesa postala si cere un credit. In maximum 48 de ore, un consultant va veni la domiciliul solicitantului, care nu trebuie sa prezinte altceva decat o dovada ca locuieste la adresa respectiva si un fluturas de salariu sau pensie atestand un venit minimum de 270 de lei. ‘La primul credit contractat, un client poate obtine de la noi intre 400 si 1.000 de lei pe o perioada de pana la 26 de saptamani si pana la 2.500 de lei pe 52 de saptamani pentru urmatoarele credite’, ne-a precizat Vlad Sandru, director de comunicare Provident. Potrivit acestuia, pentru un credit de 1.000 de lei/39 de saptamani, rata e de 43 de lei pe saptamana, clientul urmand sa returneze la final 1.677 de lei, dobanda totala fiind astfel de aproape 70%.
Cofidis propune linii de creditare intre 2.000 si 8.000 de lei, cu o dobanda anuala de pana la 30% si fara alte taxe ascunse. Drept bonitate, clientii trebuie sa prezinte o adeverinta de salariu si un extras de cont bancar, unde vor fi virati banii. Deci e obligatoriu un cont bancar. Totul se rezolva prin telefon.
‘Dupa o preacceptare prin telefon, contractul si lista cu documentele necesare sunt trimise solicitantului prin posta. Clientul trebuie doar sa semneze actele si sa le expedieze gratuit prin posta, intr-un plic preplatit. Nu exista o limita fixa a perioadei de rambursare’, ne-a precizat Norica Birzotescu, marketing manager Cofidis. Potrivit acesteia, pentru un credit de 4.000 de lei, de exemplu, clientul va avea o rata lunara de 139 de lei pe 46 de luni.
TBI Credit ofera imprumut pentru nevoi personale de 150 pana la 5.000 de euro, pe o perioada de 6 pana la 60 de luni, creditul fiind calculat in moneda europeana, dar acordat in lei. Clientului i se solicita insa sa nu figureze la Biroul de Credit si sa aduca un girant in cazul sumelor mai mari. Dobanda anuala e de 25,7%, la care se adauga un comision de 6% din valoarea creditului, ce se aplica la acordarea acestuia.
Culmea dobanzii: 300%
Cea mai ‘tare’ oferta de creditare de pe piata IFN-urilor am descoperit-o la Sfantul Gheorghe, acolo unde Swiss Invest isi ‘imbie’ clientii cu dobanzi de pana la 300%. Mai precis, daca vei contracta un credit de 1.500 de lei pe un an, perioada maxima de creditare, trebuie sa platesti lunar 212,5 lei, plus o dobanda la fiecare saptamana de 87,5 lei, suma finala de rambursat fiind astfel de aproximativ 6.000 de lei. Cea mica perioada de imprumut e de o saptamana, iar clientii trebuie sa ateste ca detin, daca nu o locuinta, macar un autoturism.
BNR nu le poate controla
Chiar daca IFN-urile practica aceste dobanzi exorbitante, Banca Nationala a Romaniei nu poate interveni in politica lor monetara. ‘Toate IFN-urile sunt trecute in doua registre: cel special si cel general. In registrul special sunt trecute toate institutiile financiare nebancare pe care noi le supraveghem. Insa chiar si cu legea in mana nu avem voie sa intervenim in politica preturilor, iar dobanda este un pret. Despre cele trecute in registrul general avem cunostinta doar de existenta lor’, a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.