V-ati intrebat vreodata cat platiti de-a lungul unei vieti din salariu drept contributii la asigurari sociale, sanatate, somaj si impozite la stat? Libertatea a facut acest calcul, luand in considerare salariul mediu brut pe economie anuntat de ultima statistica si o medie de 40 de ani de activitate in campul muncii.
A rezultat o suma de 220.800 de lei, adica 2,2 de miliarde de lei vechi sau aproximativ 60.000 de euro. Mica, mare, aprecierea ramane la latitudinea fiecaruia. Pentru cei in ale caror conturi sunt sume ce au multe zerouri in coada, poate parea un mizilic. Pentru oamenii care isi numara si maruntisul din portofel e, cu siguranta, o suma foarte mare.
Cum am ajuns la ea? Am luat drept baza de calcul salariul mediu brut pe economie anuntat de Institutul National de Statistica, raportat in martie pentru luna ianuarie 2008, acesta fiind de 1.637 de lei. La un astfel de salariu brut, omul va incasa in final doar 1.177 de lei, respectiv salariul net. Diferenta dintre cele doua sume e data de o lista intreaga de contributii pe care statul le percepe salariatului pentru sistemele de pensii, sanatate, somaj si, chiar una pentru bugetul national. In total, 460 de lei.
Muncim 40 de ani din viata
Daca tinem cont de varsta de pensionare actuala, 58 de ani pentru femei si 63 de ani pentru barbati, dar si faptul ca aceasta trebuie sa creasca la 62 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, conform legii in vigoare, rezulta ca romanii vor avea, potrivit noilor prevederi, o cariera profesionala de circa 40 de ani. Deci, o contributie totala de 220.800 de lei.
Ce taxe platim dintr-o leafa medie
Asigurari sociale – 9,5% – 156 lei
Somaj – 0,5% – 8 lei
Asigurari sanatate – 6,5% – 106 lei
Impozit (calculat la un salariu de 1.637 lei) – 190 lei
Total = 460 de lei
Ce am putea cumpara cu banii acestia?
– o garsoniera in Bucuresti
– 9 Dacii Logan
– 20 de excursii in Caraibe
– doua limuzine Mercedes
Ce obtinem in schimb din partea statului?
Pensie medie de 510 lei, la iesirea din activitate;
Ajutor de somaj de 375 de lei pentru maximum 12 luni;
Asistenta medicala gratuita in spitalele de stat, medicamente compensate sau gratuite;
Alocatie de crestere a copilului de pana la doi ani, in cuantum de 800 de lei. Se acorda mamelor care au contribuit la buget cel putin 12 luni inainte de nastere si se plateste din bugetul de stat, deci vine practic din impozitul pe salariu.
„In spitale trebuie sa vii cu bani de acasa”
Bogdan Hossu (foto), presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, afirma ca, in prezent, statul nu-si recompenseaza salariatii pe masura contributiilor acestora. ‘Nu exista o compensare prin calitate si cantitate in servicii, fie ca vorbim de cele sociale, fie de cele medicale. E normal ca oamenii sa fie nemultumiti ca li se opresc atatia bani din salariu si primesc foarte putin in schimb, mai ales in spitale, unde trebuie sa vii cu bani de acasa daca vrei sa fi tratat asa cum trebuie. Ca sa nu mai vorbim de pensii, foarte mici in raport cu contributiile’, ne-aa declarat Bogdan Hossu.