Pentru cea mai cunoscută rezervaţie de zimbri din România, cea din Haţeg, anul 2008 a fost un an bun, ba chiar memorabil. Pe neaşteptate, cei patru zimbri care dominau pădurea de ani de zile s-au înmulţit, devenind şase. Din nefericire, în „casa” acestor animale fără pereche intră puţină lume. Noroc cu copiii, care nu şi-au pierdut inocenţa şi curiozitatea.
Verdele crud al Şării Haţegului îţi arde delicat privirea, deşi rugina toamnei s-a urcat şoptit prin păduri şi suflet, dezvăluind nostalgia unor locuri de poveste. Încremenită în chinga munţilor, rezervaţia de zimbri de la Slivuţ ne primeşte cu braţele deschise şi cu un drum nou, proaspăt, care leagă lumea de spaţiul în care Romo, Roxi, Romina, Roxana, Romaniţa şi Rozina îşi rumegă existenţa. „Romo, care are 15 ani, e singurul mascul, restul sunt femele. A fost o surpriză uriaşă pentru noi că într-un singur an, 2008, au fătat şi Roxana, mama Romaniţei (5 luni), şi Roxi, mama Rozinei (4 luni). Acest lucru se întâmplă foarte rar, pentru că împerecherea între membrii aceleiaşi familii aduce şi probleme de natură genetică”, ne spune Petre Crăciunescu, omul care are grijă, de peste zece ani, de rezervaţia din Haţeg. Toate exemplarele au fost botezate cu nume începând cu „Ro”, de la România, obicei rămas de la primii zimbri aduşi în zonă, acum jumătate de secol, direct din Polonia. E greu să-i identifici în iarbă la o primă vizionare, mai ales că Romaniţa se ascunde printre carpeni şi brazi, lăsându-se aşteptată la fotografie. Romo, titular în rolul bărbatului fatal, e indiferenţa întruchipată. Pare fioros şi dur, dar e doar plictisit. „Când mai vin grupuri de copii se mai dă şi el mare, uneori, îşi cheamă gaşca şi se plimbă ca la pro-menadă, prin faţa tutu-ror. În schimb, Romaniţa e tare jucăuşă. Am botezat-o aşa şi cu gândul că există o femeie celebră cu acelaşi nume. Zimbrii noştri chiar merită, sunt cele mai frumoase animale din lume”, ne mărturiseşte Petre Crăciunescu.
Turişti de nădejde, avem voie să hrănim o specie pe cale de dispariţie. Umplem o găleată cu furaje mărunţite şi lovim cu un lemn marginea jgheabului, anunţând masa de seară. Romo, şerif peste cele 50 de hectare de pădure, îşi încolonează odoarele şi se apropie mândru nevoie mare. Şi-a mai salvat o dată imaginea în faţa familiei, recunoscătoare după cină, şi pentru asta ne mulţumeşte uitându-se fix şi întrebător în ochii noştri. În amurgul monumental, tristeţea lui iremediabilă parcă vorbeşte.
Cea mai mare rezervaţie, lângă Târgovişte
Pe lângă rezervaţia de la Haţeg, în România se mai află două, apărute ulterior, „alimentate” tot cu zimbri din import. Rezervaţia „Dragoş-Vodă” de la Vânători-Neamţ a fost înfiinţată în 1968, însă animalele au fost aduse după doi ani, trei exemplare originare tot din Polonia. În 1974 s-au născut primii zimbri în captivitate: Rosina şi Roco. În 1977 au fost importaţi cinci zimbri caucazieni din fosta URSS: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. Astăzi, la „Dragoş-Vodă” trăiesc patru zimbri. O altă rezervaţie se găseşte la Neagra-Bucşani, lângă Târgovişte, cu 32 de exemplare.
Romo are o tonă!
Zimbrul este cel mai mare animal de uscat din Europa. Trăieşte cam până la 25 de ani, are o lungime medie de 3 metri, o înălţime de 1,9 metri şi poate atinge o tonă în greutate. Mănâncă peste 10 kg de fân pe zi, plus câteva kilograme de furaje concentrate. Acum un an, Romo, singurul mascul de la Slivuţ, a fost cât pe ce să moară după o infecţie renală severă, doar intervenţia rapidă a unui veterinar din Deva salvându-i viaţa.