Am fost un barbat care a functionat la capacitate maxima pana nu demult. Acum am momente cand imi pierd erectia. Am inteles ca este vorba de o impotenta functionala, care nu este periculoasa. Fumatul afecteaza erectia? Dar pastilele folosite in tratarea gripei? Va rog insistent sa nu ocoliti scrisoarea mea. Raspunsul este extrem de important pentru mine. M.P. din Brasov.
Impotenta functionala poate aparea in urma consumului de medicamente (tranchilizante, sedative, narcotice) care interfereaza cu raspunsurile sexuale. Dupa 40 de ani, corpul devine mai vulnerabil la efectele secundare ale diferitelor medicamente. Sa nu uitam ca functia sexuala este un proces complex si ca orice substanta chimica introdusa in organism poate sa afecteze comportamentul sexual!
De aceea, este indicat sa intrebi medicul de familie care sunt efectele secundare ale tratamentului recomandat intr-o anumita boala.
‘Fumatul afecteaza erectia? Dar pastilele folosite in tratarea gripei?’. Dupa o anumita varsta, e posibil ca pastilele folosite in tratarea gripei sa afecteze erectia. Vasoconstrictoarele intervin in circulatia sangelui si contracta vasele. Dar nu te ingrijora! Efectul acestor medicamente este temporar si va disparea atunci cand tratamentul va fi intrerupt.
De asemenea, fumatul excesiv este o eventuala cauza a impotentei functionale. Barbatii in varsta sunt mult mai vulnerabili la efectele negative pe care le are fumatul asupra comportamentului sexual.
Sexologii sunt de parere ca fumatul poate sa fie cel mai important factor de risc in ceea ce priveste aparitia dificultatilor de erectie. De exemplu, nicotina continuta de doua tigari fumate inaintea contactului sexual poate scadea erectia chiar si in cazul barbatilor mai tineri. Scaderea potentei mai este influentata si de oboseala, stres sau depresie.
Incep prin a va marturisi ca sunt o femeie foarte atenta cu propriul meu trup. Dar am o problema: dureri de brate. Insa am descoperit, cu mare surprindere ca, atunci cand fac dragoste, durerile ma lasa timp de cateva ore. Este o simpla impresie sau chiar este posibil ca sexul sa-mi faca bine? M.M. din Bucuresti.
E posibil. Sexul poate sa inlature durerea. S-au facut studii in acest sens si s-a constatat ca durerea scade in intensitate, timp de sase-opt ore dupa actul sexual. S-ar parea ca ‘medicamentul’ minune se numeste endorfina – un hormon eliberat in timpul stimularilor sexuale si, in special, in timpul orgasmului, care reduce durerea. Asadar, este foarte important sa-ti mentii aceasta atitudine pozitiva legata de viata sexuala si sa ramai mereu activa, chiar si atunci cand durerile de brate nu-ti dau pace!
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici