Libertatea: Lucraţi la un caz deosebit. Un sportiv român, de talie internaţională, a fost asasinat într-un mod barbar, într-o ţară străină. Unul dintre suspecţi e clientul dumneavoastră, Ivan Sztojka.
Drescher Ivor: Până acum, el nu a fost acuzat de crimă, ci de participare la crimă. Poliţia nu are cu ce să-şi susţină cele trei capete de acuzare.
Atunci, cât de vinovat este clientul dumneavoastră?
Nu pot spune, ca avocat, în ce măsură e vinovat sau nu. Din oficiu, îi dau dreptate, cred că nu a săvârşit aceste fapte. Eu simt când clientul mă minte şi el nu a făcut-o până acum.
Lucraţi doar pe intuiţie, nu şi pe probe concrete?
Dacă aş avea vreo clipă sentimentul că aş putea pierde un proces, nu m-aş apuca de treabă. Aşa şi în cazul lui Sztojka. O să vedeţi, îl voi elibera.
Aţi mai pledat în asemenea cazuri?
Da, timp de 10 ani, de când sunt avocat, am avut aproximativ 500 de procese pe cazuri de omoruri sau de violenţă deosebit de gravă. Niciodată, însă, nu am pledat pentru victime, ci numai pentru făptaşi. Au fost chiar şi cazuri mai grave decât cel al lui Marian Cozma.
De ce apăraţi doar criminalii?
Din mândrie profesională. Partea vătămată e uşor de apărat, dar în cazul unui acuzat de crimă… este mai greu. Adică, nu e vorba de criterii morale, ci de excelenţă profesională.
Totuşi, vorbim de uciderea unui sportiv iubit de milioane de suporteri.
Orice crimă este regretabilă, dar faptul că cel omorât e Marian Cozma nu reprezintă o povară pentru mine. Adevărata presiune vine din altă parte.
De unde?
Pentru mine e ciudată graba cu care poliţia i-a nominalizat pe presupuşii criminali. Sunt multe semne de întrebare asupra derulării evenimentelor, iar arma crimei, cuţitul, nu există.
Vreţi să spuneţi că poliţia vă pune piedici?
Eu, prin meserie, trebuie să cred în sistemul judiciar maghiar, deşi îmi este foarte greu în acest moment.
Aveţi vreun mesaj din partea lui Sztojka Ivan, pentru familia lui “Păsărilă”?
Da! “Îmi pare foarte rău de moartea lui Marian.”
Suspecţii principali, aduşi cu duba din Austria
Raffael Sandor (29 de ani) şi N emeth Gyozo (28 de ani), suspecţii principali în cazul crimei din clubul “Patriot”, au fost extrădaţi, ieri, din Austria, unde fuseseră prinşi. În jurul orei 9.00, duba cu care au fost transportaţi cei doi a intrat în U ngaria, pe la punctul de trecere a frontierei Hegyeshalom.
Tot ieri, Sandor şi Gyozo au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit jurnaliştilor de la cotidianul maghiar Blikk, Nemeth Gyozo nici măcar nu admite că s-a aflat în club în momentul atacului. În plus, nici unul dintre suspecţii principali reţinuţi în acest caz, cinci în total, nu îşi asumă loviturile de cuţit care i-au curmat viaţa lui Cozma.
Autorităţile ungare au anunţat, ieri, că bănuiţii sunt clienţi vechi de-ai poliţiei. Pe lângă vătămări corporale, vandalism şi încălcări ale proprietăţii, trioul Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztojka se află în vizorul oamenilor legii pentru proxenetism. Indivizii coordonau o reţea din Anglia şi Germania.
Şi ceilalţi doi suspecţi capturaţi – Csaba B. (47 de ani) şi Gabor P. (32 de ani) – au caziere. Primul a fost acuzat de fraudă şi vătămări corporale, al doilea a fost condamant la patru luni de închisoare pentru tentativă de furt, contrabandă şi falsificare de documente.
Curajul lui Vilovski, răsplătit
Veszprem a jucat, miercuri, primul meci din campionatul maghiar, fără Marian Cozma, contra echipei Tatabanya Carbonex KC. Gazdele au câştigat cu 39-26 şi i-au dedicat victoria colegului lor, care i-a ajutat din cer.
Înaintea meciului, pivotul Uros Vilovski (25 de ani) – cel care, în noaptea nenorocirii, şi-a cărat în spate unul dintre colegii răniţi până la spital – a primit din partea lui Debreczenyi János, primarului oraşului, o distincţie, ”pentru eroismul de care a dat dovadă”.
Album cu o mie de fotografii, vândut ca pâinea caldă
Ziarul maghiar Naplo a lansat un CD dedicat echipei din Veszprem, şi lui Marian Cozma în special, care conţine un uriaş album foto, cu o mie de fotografii. Materialul e istoria în imagini a câştigării, în sezonul trecut, a Cupei Cupelor, izbândă care i s-a datorat şi handbalistului român. CD-ul, care a costat 300 de forinţi, adică în jur de un euro, s-a vândut ca pâinea caldă.
300 de oameni au mărşăluit ieri pentru Marian
Aproximativ 300 de persoane au participat ieri, în Capitală, la “Marşul Tăcerii”, organizat pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa U nirii, în memoria lui Marian Cozma, fostul handbalist al echipei ungare Veszprem, ucis pe 8 februarie într-un bar din localitatea cu acelaşi nume.
În marea lor majoritate tineri, participanţii au aprins candele şi lumânări şi au afişat un banner cu inscripţia “Dreptate pentru Marian Cozma”. “Trebuia să facem ceva după moartea tragică a acestui sportiv”, ne-a declarat arheologul Tudor Hila, unul dintre iniţiatorii marşului comemorativ.(Cătălin Tudorică)