V-ati propus sa tineti post pana pe 15 august, de Sfanta Maria, pentru a va curata de pacate si a fi impacati cu voi insiva? Chiar daca este sezonul legumelor si fructelor, puteti ramane destul de repede fara idei in bucatarie. Orlando Zaharia (foto), bucatar-sef la Restaurantul Noblesse din Capitala, va propune cateva retete de post, simplu de preparat de orice gospodina.
Supa de linte rosie cu ghimbir
-250g linte rosie;
– 40g ghimbir;
– 2 ardei iuti rosii;
– 2 cepe verzi;
– foi de dafin;
– patrunjel;
– o lingura vegeta;
– curcuma (condiment);
– ulei de masline;
– sare/ piper.
Mod de preparare:
Se curata si se toaca marunt ceapa verde, se spala si se curata lintea. Se pune intr-o cratita putin ulei, se rumeneste ceapa 4 minute, adaugand frunzele de dafin maruntite si boabele de piper pisate. Se adauga in cratita apa, vegeta, lintea, o legatura de patrunjel spalat si tocat, ardeii iuti fara seminte, tocati. Se adauga ghimbirul decojit si ras si o lingura de curcuma. Se lasa la fiert 12 minute.
Ratatouille
– 2 ardei;
– 2 dovlecei;
– 2 vinete;
– 300g rosii;
– 1 ceapa;
1 legatura patrunjel;
– un pahar vin alb sec;
– ulei;
– sare/ piper.
Mod de preparare:
Se curata si se taie in cubulete ardeii, dovleceii si vinetele. Se oparesc rosiile, se decojesc, se inlatura semintele si se taie cubulete. Se toaca ceapa. Se incalzeste putin ulei si se calesc ardeii 5 minute, dupa care se scot din tigaie. Apoi se caleste ceapa 3 min., se adauga vinul, patrunjelul netocat si se lasa la foc inca 5 minute. Se pun rosiile, dovleceii si vinetele si se lasa la foc 7 min. La sfarsit se scoate verdeata si se adauga sare si piper.
Cocktail de cruditati
– 400g telina;
– 200g morcovi;
– 300g mere;
– 100g maioneza vegetala;
– 30g nuca;
– frunze telina;
– salata verde;
– o lamaie;
– sare/ piper.
Mod de preparare:
Telina, morcovul si merele se curata si se taie marunt. Se amesteca toate cu maioneza vegetala, dupa care se da gust cu sare, piper si zeama de lamaie. Se serveste pe pat de salata verde si se decoreaza cu nuca pisata si frunze de telina.
Mancare de anghinare cu crutoane aromate
– 4/6 bucati anghinare;
– 2 morcovi;
– 1 legatura patrunjel;
– sucul de la o lamaie;
– 2 linguri ulei de masline;
– 1 buc. praz;
– sare/ piper;
– paine;
– usturoi.
Mod de preparare:
Anghinarea se curata si se opareste (daca e proaspata). Morcovul si prazul se taie rondele. Painea se taie cubulete si se prajeste cu putin ulei si usturoi zdrobit. Se pun intr-o cratita uleiul de masline, prazul si morcovul si se calesc 7 min. Se adauga anghinarea taiata in patru, peste care se pune apa cat sa acopere tot si se lasa la fiert 30 min. La sfarsit se da gust cu sucul de lamaie, sare, piper, frunze de patrunjel si se serveste alaturi de crutoanele aromate cu usturoi.
Crema de piersici cu sos de coacaze rosii
– 450g piersici (din conserva);
– 80g zahar pudra;
– 2 linguri lichior de cirese (sau de fructe de padure);
– 1l frisca lichida;
– 30g coacaze rosii.
Mod de preparare:
Se scurg piersicile din sirop, se pun in blender si se amesteca 2 minute, se adauga o lingura de lichior de cirese si se mai amesteca putin. Se rastoarna crema intr-o cupa mare si se incorporeaza usor frisca cu telul (batuta in prealabil). Se pastreaza putina frisca pentru ornat. Se pune crema la frigider pana in momentul servirii, cand se decoreaza cu coacazele rosii, care se amesteca cu zaharul pudra si o lingura de lichior.