Ne întindem atunci când ne trezim din somn. Ne întindem după ce am stat mult timp la birou, iar bebeluşii se întind încă din prima zi de viaţă. Pisica, simbolul flexibilităţii, îşi întinde fiecare părticică a corpului după o repriză de tors. Dr. Şerban Damian, specialist în tehnicile sihatsu şi stretching asistat, spune că aceste gesturi instinctuale ne ajută să ne menţinem sănătatea articulaţiilor şi chiar să ne relaxăm.
“Când ne întindem facem practic exerciţii de stretching, fiindcă organismul nostru îşi cere acest «drept». Întinderile sporadice nu sunt însă suficiente dacă vrem să devenim şi mai mobili sau să scăpăm de rigiditatea musculo-articulară, ci e bine să fie completate cu exerciţii de stretching asistat. Această tehnică reprezintă o nouă abordare a metodelor tradiţionale de stretching şi este folosită de terapeuţi, medici, dar şi de atleţii profesionişti. Acest tip de mişcare este recomandat în special celor care au o muncă de birou”, ne-a explicat dr. Şerban Damian.
Este şi o bună metodă de recuperare
El susţine că întinderile făcute în prezenţa unui specialist revigorează musculatura, întăresc articulaţiile (primele afectate în cazul unor accidentări), reduc rigiditatea corpului şi ajută la o recuperare rapidă după fracturi, entorse sau rupturi musculare.
Care sunt efectele acestor exerciţii
√ Creşterea şi menţinerea amplitudinii de mişcare normală a articulaţiilor;
√ Reducerea durerilor musculare (printr-un aport optim de sânge oxigenat la nivel muscular);
√ Îmbunătăţirea capacităţii de efort (muşchii stimulaţi prin întindere necesită mai puţină energie pentru efectuarea mişcărilor);
√ Relaxarea generală a corpului după o zi de muncă;
√ Reducerea stresului emoţional;
√ Scăderea tensiunii musculare;
√ Reducerea rigidităţii musculo-articulare, asociată îmbătrânirii;
√ Creşterea extensibilităţii musculo-tendinoase;
√ Prevenirea întinderilor şi a rupturilor musculare (mai ales la nivelul cicatricelor vechi) reprezintă o metodă de încălzire pentru antrenament, dar şi metodă de revenire după efort, deoarece creşte fluxul de sânge în zonele solicitate;
√ Reduce durerile musculare;
√ Creşte relaxarea musculară şi flexibilitatea.
Cauzele lipsei de flexibilitate:
√ Dezechilibrele musculare. Muşchii agonişti, cei care se contractă atunci când facem o mişcare, sunt mult mai slab dezvoltaţi decât antagoniştii (cei care rămân relaxaţi), la nivelul unei articulaţii. Aceste dezechilibre apar în special la persoanele care antrenează doar anumite grupe musculare, în caz de accidente vasculare cerebrale, pareze cerebrale, scolioză, lordoză, cifoză şi la bătrâni.
√ Suprautilizarea unor grupe musculare fără menţinerea amplitudinii complete a mişcării.
√ Efectele îmbătrânirii. O dată cu înaintarea în vârstă e afectată elasticitatea ţesuturilor şi apare atrofia masei musculare. Bolile, accidentările, inactivitatea agravează problemele şi conduc la pierderea progresivă a masei musculare.
√ Perioadele de creştere foarte rapidă. Atunci când în corp se produc modificări rapide în înălţime şi greutate, coordonarea este afectată şi pot apărea probleme de mobilitate.