Dintre toti europenii, romanii par cei mai vitregiti de soarta. O spune, de data aceasta, chiar Banca Nationala, care, printr-un studiu asupra starii financiare a cetatenilor de rand, confirma ceea ce Libertatea a titrat in urma cu o luna: in raport cu veniturile noastre, dam cel mai mult pe mancare!
Datele, cuprinse intr-un raport prezentat de Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, confirma faptul ca, la ora actuala, Romania are cel mai dezastruos raport intre nivelul veniturilor populatiei si cel al preturilor la produsele alimentare.
Bulgarii dau mai putin
Conform statisticilor Eurostat, preluate de Banca Nationala, desi veniturile romanilor au reprezentat anul trecut 37,3% din media UE, preturile produselor alimentare s-au situat la 71% din media similara a spatiului european. Acest raport intre venituri si preturi e chiar mai slab decat cel al Bulgariei, tara considerata in urma noastra, in ceea ce priveste saracia si dezvoltarea economica, castigurile vecinilor de la sud de Dunare situandu-se la o medie de 36,2% din media UE, in conditiile unor preturi de 60% din media comunitara.
Concret, desi preturile alimentelor din Romania nu sunt mai mari decat cele din celelalte state UE, un roman cheltuieste din salariu de doua ori mai mult decat un francez pentru mancare. Cele mai scumpe produse alimentare din Romania, se arata in raportul Eurostat, sunt uleiurile si grasimile (aflate chiar la 102% din media UE!), laptele, branza si ouale (95%), fructele si legumele (69%), painea si cerealele (61%).
Ulei – 102%
Lactate – 95%
Legume si fructe – 69%
Paine – 61%