Romania pregateste un sistem de control asupra precipitatiilor, care va preveni producerea de fenomene meteorologice extreme, cum sunt inundatiile sau seceta. Proiectul va fi gata in 2012 si prevede incheierea de intelegeri transfrontaliere privind manipularea precipitatiilor dincolo de granite.
Comisia pentru administratie publica a Senatului a decis, la sfarsitul lunii iunie 2006, infiintarea unei subcomisii care sa analizeze motivele pentru care pe teritoriul tarii noastre s-au produs in iulie-august 2005 fenomene meteorologice extreme. Proiectul are la baza cercetarile teoretice si practice ale Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii. ‘Ideea a plecat de la nevoia de a stopa aparitiei grindinei, prin lansarea celebrelor deja rachete fabricate la Ploiesti. Acestea au fost inventate de cercetatorii romani in anul 2000 si sunt folosite de atunci cu succes.
In zonele protejate cu acest sistem de rachete, in Prahova si Buzau, intre 2004 si 2007, rezultatele au fost exceptionale. Acolo nu am avut grindina, inundatii, tornade sau alte de fenomene meteorologice extreme, pentru ca am reusit sa descarcam norii inainte ca acestia sa produca nenorociri. Sistemul se va dezvolta in 2008 cu un nou centru de comanda care sa protejeze toata Moldova, dar si Dobrogea. In anii urmatori vor fi acoperite teritoriile din Mures si Timis. Dupa aparitia legii care sa reglementeze aceasta activitate, vom putea incepe, cu acordul tarilor vecine, sa controlam ploile care cad in spatiile de dincolo de granita’, ne-a spus dr. inginer Florescu Caunei, directorul Directiei Antigrindina.
Pana in 2012 ploile vor putea fi stimulate de oameni
Controlul precipitatiilor inseamna descarcarea norilor de apa in locul si momentul dorite. Se preconizeaza ca pana in 2012 vom putea stimula ploile, toamna si primavara, in locurile unde exista baraje care sa adune apa, in asa fel incat rezerva nationala de apa sa nu fie periclitata niciodata. Prin sistemul radar de localizare a nucleelor periculoase de nori se va putea provoca ploaia in mod progresiv, astfel incat descarcarea lor brusca intr-o zona restransa si aparitia inundatiilor vor fi de domeniul trecutului. Iodura de argint, substanta folosita pentru producerea artificiala a ploilor, va fi lansata in atmosfera cu ajutorul rachetelor si a avioanelor.
‘In iulie-august 2005, judetele Suceava, Bacau si Galati au fost grav afectate de inundatii. Suvoaiele au spalat tot ce au intalnit in cale intre Suceava si Galati. Cu ajutorul acestor rachete, pe viitor vom preveni asemenea dezastre’, ne-a zis Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploiesti, locul unde se fabrica rachetele antigrindina.
Angajatii fabricii Electromecanica Ploiesti ne arata cum sunt lansate aceste proiectile ce vor salva tara de inundatii
Istoria ploii artificiale
Prima ploaie artificiala a fost provocata la Bucuresti, in 1931, de cercetatoarea Stefania Maracineanu, cu ajutorul unor substante radioactive. Datorita rezultatelor obtinute, Stefania Maracineanu a primit sprijin din partea guvernului francez si a repetat aceste experiente in 1934, in Algeria. Cercetarile in domeniu au continuat dupa al doilea razboi mondial, cand, in 1946, inginerul american Vincent J. Shaefer a facut o experienta pe muntele Washington.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!