Scund de statură, cu chelie de-acum şi îmbrăcat modest, priveşte tăcut în pământ. Rar, zâmbeşte, ca la amintirea unui gând de demult. Intru în vorbă cu el, în timp ce aşteptăm amândoi ca sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ștefan Iordache să fie scos din biserica ţintirimului din Gruiu şi dus la mormânt. „Octavian Clavaş mă cheamă, dar lumea îmi zice Vică. Am copilărit cu Fane, în Rahova.
Chiar mă uitam, dar n-am mai văzut pe nimeni din cartier pe-aici. Ce băiat, ce om, domnule! Taică-său era croitor, iar maică-sa… o frumuseţe. Când a venit odată pe la şcoală, la «52», cum îi zicea, am rămas cu gura căscată de frumoasă ce era. Ei veniseră din Calafat. Stăteau pe lângă piaţa Rahova, pe Caporal Ilina, aşa îi zice străzii”, îmi spune bărbatul, care se mândreşte cu faptul că era mai mare cu un an, ca vârstă, decât marele artist de mai târziu.
„Păi, când a apărut, io era să-l bat, că şi el era tare-n gură. Băiat finuţ, dar te făcea din vorbe. Și i-am zis: «Mă, ai venit acum din Calafat şi te crezi şmecher, aici, în cartieru’ lu’ Mafoamea (bandit celebru al vremii, ce „stăpânea” cu banda lui zona cartierului Rahova – n.r.)?» Da’ ne-am împrietenit repede, că avea un suflet de aur. Mie îmi zicea şi «Broască», iar lui îi ziceam «Cocoş», că-şi ţinea părul, aşa, cu creastă, cum se purta în vremea aia. Și eu aveam creastă, chiar de mă vedeţi acum aşa, fără păr”, continuă Vică. „El visa să ajungă doctor, de-aia ne-am şi mirat când am văzut că a ajuns mare barosan printre actori. După ce a jucat în «Străinul» (primul film în care a jucat Iordache, apărut în 1964 – n.r.), ne-a făcut cinste la toţi băieţii. Erau sticlele de un kil de ţuică, pâlcuri-pâlcuri, pe mese. Păi, luase vreo 20.000 de lei pentru filmul ăla, bani grozavi la vremea aia, eu aşa ştiu”. Apoi continuă cu tristeţe: „Păcat, domnule, mare păcat! Nu cred că ar fi vrut să fie tristeţe la înmormântarea lui. Că prea a iubit viaţa asta”.
La Gruiu, artistul avea trei pisici
Casa din Gruiu a maestrului Ștefan Iordache nu era doar locul în care el îşi găsea liniştea sau în care îşi primea prietenii. Era şi căminul multor pisici, animalele preferate ale artistului.
Atenţie! Această proprietate e patrulată şi păzită de pisici”. Avertisment plin de umor, pe care Ștefan Iordache îl aducea la cunoştinţa oricui trecea prin faţa gardului casei sale. Într-o lume în care, de obicei, ameninţările vor să fie înfricoşătoare, de genul „Atenţie! Câine rău!”, marele actor înştiinţa pe oricine, de parcă ar fi zâmbit dindărătul zidurilor casei, că propria locuinţă e un tărâm al pisicilor.
De fapt, ele l-au ales, intrându-i în viaţă cu naturaleţea unor prieteni vechi. Chichirichi, un motan alb, cu pete aurii, i-a fost cel mai drag. „A fost primul pisic pe care mi l-a adus tata într-o pungă de plastic”, mărturisea artistul într-un interviu. Iubirea pentru aceste suflete nu i s-a ostoit, în preajma lui trăind, până în ultima clipă a vieţii, alte trei pisici: Machelele, singura de rasă, Timofte şi Căscărache, două maidaneze. „Lui Machelele i-am zis Puţă la început, deşi este o pisică albastră de Rusia, care mi-a sărit în braţe în urmă cu un an şi jumătate. Timofte, cam ţigan, este un vărgat gri de zece ani, iar Căscărache, negru ca tăciunele, are şapte ani”, declara artistul în acelaşi interviu.
În tinereţe a fost îndrăgostit de actriţa Irina Petrescu
Dintre iubirile din tinereţe ale actorului, Vică îşi aduce aminte de pasiunea lui Ștefan Iordache pentru partenera din primul său film. „Eeee! Pe vremea aia, a fost tare îndrăgostit de actriţa aia, cum o cheamă? Irina Petrescu, aşa! Că jucase cu ea. Noi, golanii, nu prea o găseam cine ştie ce mare frumuseţe, dar lui îi plăcea, că avea carte, stil, era mai altfel decât gagicile pe care le ştiam noi”.